Jičín: Zástupci města budou jednat o pozemku pod autobusovou zastávkou v lipách

13.03.2023 14:51 | Tisková zpráva

Rada pověřila jednáním místostarostku Mgr. Alenu Stillerovou s majiteli pozemku pod zastávkou v Revoluční ulici (u lipové aleje, nedaleko restaurace U Šuků).

Jičín: Zástupci města budou jednat o pozemku pod autobusovou zastávkou v lipách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Pozemek má složitou vlastnickou historii a v současnosti je v soukromých rukách – vlastní ho rodina Chaloupských. Pro město Jičín by ale bylo výhodné pozemek získat, protože za něj platí nájemné. Nejde jenom o pozemek pod zastávkou, ale i pod místním, nyní uzavřeným stánkem.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Do konce roku 2013 byla vlastníkem pozemku vodohospodářská společnost, poté ho zakoupili právě Chaloupští. Už před tímto převodem platilo město nájemné a nájemní vztah pak přešel pod nového majitele. Majitelé nechali vytyčit vlastnickou hranici, čehož se město jako vlastník sousedního pozemku účastnilo, a zároveň zástupci města opakovaně oslovovali majitele s žádosti o koupi.

Chaloupští časem projevili zájem o směnu pozemků, a to za pozemky v proluce v Jungmannově ulici (parc. č. 853/17 a 853/18 v k.ú. Jičín) s doplatkem 750 tisíc korun od nich vůči městu. Případně ještě jako kompenzaci doplatku nabídli pozemek p. č. 386/61 v k.ú. Jičín (zahrádka na Čeřovce). Směnu však nešlo uskutečnit, proti směně se postavila i petice občanů, požadující ponechání průchodu do Jungmannovy ulice z ulice Fügnerova.

Novinový stánek, jehož vlastníkem je pan Machula, ukončil provoz asi před třemi lety. Také stánek bude nutné v rámci jednání s majiteli řešit. Stanovisko Rady města Jičína je odstranit tento starý stánek a nerozšiřovat zastávku o plochu stánku. Kapacita zastávky je nyní dostačující. Další podněty vyplynou z jednání s majiteli, předběžně lze však říct, že stále si přejí spíše směnu, ne prodej.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…