Michal Koštuřík
13. března 2023 • 21:30

Zlín se zase baví: žluté peklo a postup i bez hvězd. Tým je silnější, tvrdí Říha

Autor: Michal Koštuřík, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to úplně jiný tým než v první polovině sezony. Žádná banda, na které si po sestupu z extraligy zvedá každý soupeř o patro níž sebevědomí. Zlín je dnes silný, zajímavý. A vyhrává. Čerstvě je z něj semifinalista Chance ligy, neboť ve čtvrtfinále vyřachl ambiciózní Porubu 3:1 na zápasy. Rozhodující triumf 2:1 zařídil dvěma trefami Petr Mrázek. „Byl to nejsilnější mančaft v soutěži,“ cenil si postupu kouč Miloš Říha.



Hokej ve Zlíně zase táhne. Fanoušci se od skepse a deziluze profandili k návratu na tribuny. Třetí čtvrtfinále s Porubou sledovalo přes pět tisíc lidí, vytvořili tradiční „žluté peklo“. Jako za slavných extraligových časů. Ve všední pondělí jich sice dorazilo zhruba o tisícovku míň (4283), ale na Chance ligu pořád špičková návštěva. Vychutnali si žhavé drama s veselým koncem. „Vynikající atmosféra, určitě to stálo za to,“ nepochyboval trenér Miloš Říha mladší.

Starým zimákem se ještě dlouho po konci nesl „Vysoký jalovec“, příznivci za brankou si vyžádali na speciální děkovačku brankáře Daniela Hufa, stěžejní postavu série. Ta skončila ve Zlíně, kde Berani zvládli oba střety 2:1. „Jezdilo nám to líp než v neděli,“ pochvaloval si trenér Miloš Říha po finálním triumfu. „Celou sezonu jsme byli nejlepší v oslabení, ale bohužel nás Zlín vyškolil v přesilových hrách. To byla alfa a omega,“ upozornil trenér poražených Jiří Režnar.    

Když zlínský klub na konci listopadu z popudu města jako hlavního donátora provedl palácový převrat, hrozil mu pád do třetí nejvyšší soutěže. Hráči se třepali, aby pod sebe dostali aspoň béčko Pardubic či Šumperk. Pak se postavil do čela organizace Robert Hamrla. Jako nový jednatel a generální manažer nainstaloval k týmu kouče Miloše Říhu mladšího.

K němu se posléze připojil šéf mládeže a někdejší reprezentační útočník Zdeněk Sedlák, nejživější osoba na střídačce. Na ledě pro změnu chrlí energii jeho syn. Začalo se tvrdě trénovat, přišly výsledky a s nimi comeback hromady příznivců na stadion Luďka Čajky.

Nyní slaví postup mezi elitní kvarteto a mají v hlavě ještě víc. Ideálně postup do baráže a tam konfrontaci s Jágrovým Kladnem. U vzestupu už nejsou bývalé opory Kašík, Honejsek či Ondráček, s nimiž se do budoucna podle všeho nepočítá. Brankář Libor Kašík se chytl ve slovenské Nitře, ale tento zápas si s přítelkyní osobně nenechal ujít. „Podle jmen je mančaft „slabší“, ale ve skutečnosti kvalitnější, soudržnější, a tím pádem silnější. Změny, které jsme udělali, prospěly. Za poslední dva tři měsíce odvedl každý hráč obrovský kus práce a zaslouží absolutorium,“ uvedl Říha.

Mužstvo má nové lídry, v první řadě gólmana Hufa. Jeho zákroky dávají Zlínu šanci vyhrát každé utkání. V sezoně přechytal extraligového šampiona Kašíka a klub s ním nedávno podepsal nový kontrakt. Ve čtvrté čtvrtfinálové partii držel nulu až do 29. minuty, kdy už se nestihl natáhnout k dorážce Tomáše Šoustala. Domácí Denis Kindl předtím nedal trestné střílení, provedl ho zle.

Lepší mušku měl ve třetí třetině jeho parťák Petr Mrázek, který z levého křídla nekompromisně proměnil dvě přesilovky, a poté se rozjely oslavy. Pro osmadvacetiletého odchovance Komety šlo o první body v play off. V početních výhodách navíc předtím nenastupoval. „Zkusili jsme ho vyloženě jako žolíka,“ podotkl kouč, jenž už nyní považuje sezonu za úspěšnou. 

Už proto, že jeho soubor vyřadil právě Porubu. „Nechci shazovat ostatní soupeře v semifinále, ale podle předsezonních předpokladů měl být tento souboj finále. Poruba má výborný tým,“ ocenil soka, jemuž se svými svěřenci ukončil ročník.

Čtvrtfinále play off první hokejové Chance ligy - 4. zápasy:

Zlín - Poruba 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)
Branky: 46. a 49. P. Mrázek - 29. T. Šoustal. Rozhodčí: Zubzanda, Jechoutek - Hanzlík, J. Dědek. Vyloučení: 4:9. Využití: 2:0. Diváci: 4283. Konečný stav série: 3:1.

Přerov - Třebíč 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 2:1 - 0:0)
Branky: 49. R. Černý, 53. D. Indrák - 26. Vodný, 58. D. Michálek, rozhodující sam. nájezd L. Forman. Rozhodčí: Hucl, R. Svoboda - Blažek, Polák. Vyloučení: 8:10. Využití: 2:0. Diváci: 1732. Konečný stav série: 1:3.

Třebíč po úvodní porážce s Přerovem také otočila stav série a dovršila první postup do semifinále od roku 2015. Horácká Slavia se ujala vedení v 26. minutě, kdy Jakub Malý přihrál před branku volnému Michalu Vodnému, který překonal gólmana Michala Postavu.

Zubři v přesilovkách v 49. a 53. minutě otočili stav. Při pobytu Matěje Psoty na trestné lavici František Hrdinka nabil za levý kruh Robertu Černému, který poprvé překonal Pavla Jekela. Při vyloučení Matěje Nováka se prosadil z dorážky Daniel Indrák. Třebíč odpověděla 127 sekund před koncem třetí třetiny, kdy Postavu překonal David Michálek.

Duel dospěl do nájezdů, v které se prosadili hned první exekutor Lukáš Forman a potom už jen ve čtvrté sérii také hostující Matyáš Svoboda.

Semifinále play off první hokejové ligy začne v sobotu a hrát se bude na čtyři vítězné zápasy. Vítěz základní části Třebíč se utká se Zlínem, který loni sestoupil z extraligy a v dlouhodobé soutěži skončil šestý. Druhý Vsetín vyzve čtvrtý Prostějov.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud