Exšéf státního fondu Šebestyán povede Agro-Měřín, Večeřa předává firmu dceři

iDnes
Sdílejte článek
Exšéf státního fondu Šebestyán povede Agro-Měřín, Večeřa předává firmu dceři

Z pozice šéfa jedné z největších zemědělských skupin Agro-Měřín se stahuje Gabriel Večeřa, předává podnik své dceři Lucii. V řízení jí pomůže bývalý ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Martin Šebestyán, oznámila v pondělí skupina.

Večeřa s rodinou se umisťuje v žebříčcích nejbohatších Čechů, v roce 2022 byl na 80. pozici s majetkem za 4,7 miliardy korun. Večeřa zůstane členem orgánů společnosti, bude spoluurčovat strategii firem.

„Šebestyán se stal vítězem interního výběrového řízení. Pozici získal díky svému hlubokému přehledu v českém zemědělském prostředí, znalosti podpůrných programů i projektů orientovaných na budoucnost a environmentální trendy,“ uvedla skupina.

Ředitel byl ze státního fondu odvolaný loni v létě, byl kritizovaný za hodnocení střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše a skupiny Agrofert.

Lucie Večeřová je právnička, už od studií počítala s tím, že jednoho dne podnik převezme. „Přebírat takovou firmu je v první řadě ohromná zodpovědnost. Máme 1300 zaměstnanců a hospodaříme na asi 23 tisících hektarech české půdy. Lidem chceme i nadále dávat perspektivní zaměstnání a pracovat na jejich schopnostech a dovednostech. A o půdu se chceme starat tak, aby na ní jednou mohl hospodařit můj syn,“ podotkla Večeřová, která kromě vlastnictví majoritního podílu bude na pozici vedoucí právního oddělení a ve statutárních orgánech.

Nový ředitel uvádí, že je příznivcem precizního zemědělství, živočišné výroby a citlivých komodit. „Musíme usilovat o budování zdravějšího vztahu s řetězci, protože bez odbytu v nich se neobejdeme. Na druhou stranu jejich síla na našem trhu je až nezdravá. My sice máme síť vlastních prodejen Rynek, ale ty gigantům nedokážou konkurovat,“ řekl Šebestyán.

Šebestyán zdůraznil, že se firma bude orientovat na produkci zemědělských plodin a jejich zpracování. Do skupiny patří 25 firem, mimo jiné výrobce mléčných produktů Lacrum Velké Meziříčí, pěstitelská Pomona Těšetice, drnholecké Nové vinařství nebo zpracovatelé brambor a zeleniny Beskyd Fryčovice.

Skupina měla v roce 2021 konsolidovaný zisk 294 milionů korun, loňské výsledky zatím nezveřejnila. Obrat společnosti činil 3,86 miliardy korun.

Autor: Jan Drahorád 

Zdroj: iDNES.cz

Přečteno: 894x