pokladka podlahy
|

Jak na pokládku podlahy?

Nejčastěji pokládaným typem podlahy je plovoucí podlaha. Abyste dobře položili plovoucí podlahu, nemusíte být vyloženě odborníci, ale některé zásady byste měli znát. Jak položit podlahu si řekneme v tomto článku.

Co je potřeba vědět před položením podlahy?

Pro správné položení podlah je nutné počítat s pokojovou teplotou okolo 18 – 22 stupňů Celsia. Díly plovoucí podlahy je nutné nechat minimálně 2 dny položené v dané místnosti, aby se přizpůsobily této teplotě.

Podklad, na který budete podlahu pokládat, je nutné předem zamést, aby na něm nezůstaly žádné nečistoty. Dále je potřeba zkontrolovat rovnost podkladu. K tomu využijete vodováhu, klínek a budete měřit na minimálně pěti náhodných místech. Odchylka naměřené hodnoty vodováhou nesmí přesáhnout 2 mm / 2 metry délky.

Následně položte pásy polyetylenové fólie. U některých lamel to není potřeba, jelikož je podložka součástí konstrukce lamely. Podložka slouží jako parotěsná zábrana a kluzná podložka. Ke stěnám položte distanční klínky. Je nutné dodržet mezeru mezi stěnou a podlahou.

 instalace plovoucí vinylové podlahy – video

Jak zajistit, aby byla podlaha vzhledově atraktivní? Jak velké dílce řezat?

Je dobré podlahové dílce nahodile promíchat. Díky tomu eliminujete skutečnost, že se bude vzor nějak opakovat a bude působit lépe. Neměli byste podkládat dílec menší než 100 mm. Na to myslete při zkracování lamel.

Od druhé řady pokládaných lamel je nutné dílce doklepnout pomocí kladívka a speciálního dílu na doražení lamel. Výrobci plovoucích podlah vyrábí toto náčiní a není problém ho zakoupit i s dílci. Pokud máte v místnosti trubky od topení, je nutné vyříznou otvory. I u nich se musí počítat s dilatační spárou 5 – 10 mm. Pokud máte rám dveří, který má prostor pod sebou, je nutné počítat s touto délkou a dílec nezkrátit příliš moc. Aby se pod rám dostal, musí se použít speciální nářadí na seříznutí.

Číst další článek:  Co je kamenný koberec?

Jak lze připevnit lamely po obvodu stěn?

  1. Lepením – lamely lze nalepit pomocí speciálního lepidla přímo ke stěnám. Lepící tmel se nanáší pomocí tmelící pistole ve formě bodů.
  2. Šroubováním – lamely se dají připevnit i pomocí šroubů. K tomu budete potřebovat vrtačku a pevné stěny, které se Vám nebudou při vrtání rozsypávat.

Podobné příspěvky