Miroslav Horák
15. března 2023 • 18:40

Zákroky Birnera a Houdka? Nesmyslné vraždy, diví se Duda atakům bez trestu

Autor: Miroslav Horák, TV iSport
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úterní vyostřený boj Liberce s Plzní o vstup do čtvrtfinále extraligového play off přinesl hromadu emocí. Ze všeho nejvíc se mluvilo a ještě dlouho bude o působivém obratu Tygrů, kteří se vyhrabali z manka 0:3, aby Indiány vymetli ze sezony čtvrtým gólem v prodloužení. Odehrály se však i dva momenty, které bohužel stojí za pozornost z jiného důvodu a v nichž šlo o zdraví. „Takhle nemá vypadat hra do těla,“ reaguje Radek Duda, jenž ve videu pro iSport.cz okomentoval tvrdé ataky Michala Birnera a Michala Houdka.



Běžela 3. minuta, když liberecký Birner za plzeňskou brankou zatarasil tělem cestu obránci Janu Piskáčkovi, jenž krátce předtím odehrál puk na spoluhráče a o soupeřově úmyslu neměl nejmenší tušení. Hráč hostí inkasoval úder ramenem do obličeje, na střídačce mu tekla krev z nosu.

Sudí Kika s Pražákem to nechali být. „Tenhle zákrok je v dnešní době totální nesmysl,“ tvrdí bývalý útočník Radek Duda, nyní dovednostní kouč, jenž dříve působil i v liberecké organizaci. „Piskáček nemá absolutně ponětí, kdo ho přijíždí forčekovat, vteřinu, dvě po odehrání kotouče přijíždí hráč Birner a Piskáček dostává hit. Jde o kriminální zákrok, hit ze zákroků vražd, a je neuvěřitelné, že čtyři rozhodčí na to koukají a nevidí to. Za sebe říkám, že jde o zákrok na pět minut a do konce. A k tomu suspendace. Tohle v hokeji nechcete vidět. Může stát hráčovo zdraví,“ konstatuje Duda.

Další nevybíravý atak přišel z druhé strany těsně před druhým libereckým gólem, kdy bek Michal Houdek zastavil protihráče Petra Kolmanna při jeho průjezdu útočnou třetinou. Znovu se jednalo o zákrok do oblasti hlavy a krku.

Sudí signalizovali vyloučení, ovšem po trefě Adama Dlouhého se přiznaná přesilovka zrušila. Námitku kouče Patrika Augusty, že měli vyloučit Houdka do konce utkání, neproměnili v realitu. „Od Houdka to byla absolutně nesmyslná vražda,“ nebere si servítky Duda. „Dvě, tři vteřiny po odehrání kotouče chce Houdek dohrávat Kolmanna. To jsou zákroky, které v dnešním hokeji chtějí všichni vymazat, jde o pozdní dohrání. Po takových zákrocích je nejvíc otřesů mozku. Za mě je tohle bez debat pět minut a do konce a suspendace minimálně na dva zápasy,“ domnívá se Duda.

S postupem sudích se neztotožnil. „Nevím, kam se rozhodčí koukali. Nehledě na to, že padl gól, mělo následovat vyloučení a nashledanou,“ podotkl s tím, že nevěří, že Piskáček s Kolmannem se ve středu ráno probudili fit. „Nemyslím si, že jsou po těch úderech stoprocentně zdraví…“

Jisté je, že k dodatečné suspendaci nedojde. Vzhledem k ukončení série ani jeden z klubů neposlal disciplinární komisi podnět k přezkumu, na ledě nepadl ani trest ve hře, po němž šéf disciplinárky Viktor Ujčík automaticky projíždí záznam zákroku a rozhoduje o postihu či zastavení řízení.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
4


Články odjinud