© Karolina Domagalska

Polsko: Odsouzení aktivistky stíhané za napomáhání potratu nabízí pohled do mrazivé polské budoucnosti

  Článek

publikován 15.3.2023

V Polsku byla odsouzena aktivistka Justyna Wydrzyńska k osmi měsícům veřejně prospěšných prací za podání potratové pilulky.

V návaznosti na odsouzení aktivistky Justyny Wydrzyńské k osmiměsíčnímu trestu veřejně prospěšných prací za to, že v Polsku pomohla těhotné ženě získat potratové pilulky, generální tajemnice Amnesty International Agnès Callamardová uvedla:


„Dnešní odsouzení představuje deprimující vrchol potlačování reprodukčních práv v Polsku: krok zpět, za který ženy a dívky - a ti, kdo jejich práva hájí - platí vysokou cenu."
- Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International

„Tento případ představuje nebezpečný precedens v Polsku, kde jsou potraty téměř úplně zakázány, a nabízí mrazivý obraz důsledků tamních restriktivních zákonů. Justyna neměla být vůbec postavena před soud, protože to, co udělala, by nikdy nemělo být trestným činem. Tím, že Justyna podpořila ženu, která ji požádala o pomoc, projevila soucit. Tím, že Justyna bránila právo na bezpečný potrat, projevila odvahu. Dnešní zbabělý rozsudek neprokazuje ani jedno, ani druhé. Rozsudek musí být zrušen," dodala Callamard.

Dnešní rozsudek není pravomocný a Justynini právníci se proti němu plánují odvolat.

„Když jsem této osobě dávala své prášky, chtěla jsem, aby mohla rozhodovat o svém životě. Nechtěla jsem, aby šla na potrat, chtěla jsem, aby měla vlastní volbu, chtěla jsem, aby se mohla rozhodnout," řekla Justyna u soudu.

Justyna byla obviněna mužem ženy, které poskytla pomoc. Při domovní prohlídce u ní policie zabavila potratové léky, počítač, flashdisky a mobilní telefony jí i jejích dvou dětí. Zabavené léky obsahovaly látky mifepriston a misoprostol, dvě léčivé substance zařazené do seznamu základních léčiv Světové zdravotnické organizace (WHO).  Je potřeba zmínit, že jejich pouhé držení není v Polsku trestným činem. Lidé, kteří ale těhotným pomáhají dosáhnout potratu mimo striktně omezený zákonný rámec, mohou být odsouzeni až ke třem letům odnětí svobody. To se týká i lékařů.

V současné době jsou interrupce v Polsku povoleny pouze ze dvou důvodů: pokud těhotenství ohrožuje život nebo zdraví těhotné ženy a nastane-li v důsledku znásilnění nebo incestu. I v těchto situacích ale čeká na těhotné ženy řada překážek, které v praxi omezují jejich přístup k bezpečným potratům. Tvrdá protipotratová politika dopadá nejvíce na ženy z nízkopříjmových skupin a malých obcí. Právní omezení a celková stigmatizace potratů způsobují, že pro všechny těhotné je obtížné až nemožné získat přístup k lékům nebo kvalitní potratové péči. Často proto podstupují potraty, které si samy vyvolají pomocí nebezpečných metod, případně je vyhledávají u nekvalifikovaných poskytovatelů.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2236 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...