Světová premiéra koncertní suity Prometheus v podání špičkových hráčů jazzové scény a PKS přinese posluchačům unikátní spojení jazzu a klasické hudby

Pražští komorní sólisté se představí pod uměleckým vedením Radka Baboráka na svém závěrečném koncertu sezóny 1. 4. 2023 v kostele sv. Šimona a Judy. Nikol Bóková, David Dorůžka, Jaromír Honzák, Michał Wierzgoń a Radek Baborák se společně setkají na pódiu jako sólisté ve skladbě “Prometheus Suite” Nikol Bókové.

Koncert Pražských komorních sólistů je součástí cyklu 4 komorních koncertů v rámci postu rezidenčního souboru kostela sv. Šimona a Judy Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK.

PKS.webp
  • Pražští komorní sólisté

Suita Prometheus je úzce spjata s třetím autorským albem Nikol Bókové, ověnčeným Cenou Anděl 2021. Myšlenku kompozičního přerodu a rozšíření původní hudby alba Prometheus o orchestrální part nejlépe vystihují slova samotné autorky:
“Hudba alba Prometheus pro mě představuje ucelený svět, v jehož sférách dokážu nacházet komplexnost. A přesto, možnost rozšiřovat tuto skladbu o orchestrální říši, se mi najednou jevila jako nesmírně přirozená cesta, kterou tato hudba může jít, kde může růst a vytvářet nová zákoutí. Místy bylo mým kompozičním záměrem pouze podpořit již existující Prometheovský svět, místy vznikla nová hudba, která mě samotné přináší pocity, jako když jste někde, kde to dobře znáte, a nečekaně objevíte novou stezku, kterou máte touhu prozkoumat. Možnost tvořit s vědomím, že komponuji pro tak výjimečný soubor jakým je PKS pod vedením jedinečného Radka Baboráka, pro mě představuje velkou čest a obrovskou radost.”

Na úvod koncertu zazní kontrastní Divertimento pro smyčce Bély Bartóka, dynamická kompozice s prvky folklóru, která se právem řadí mezi skvosty smyčcové literatury.

Koncert se koná v sobotu 1. dubna od 19:30 v kostele sv. Šimona a Judy.

Klavíristka a skladatelka Nikol Bóková patří mezi největší objevy české hudební scény. Vedle interpretace klasického repertoáru se intenzivně věnuje autorské tvorbě, která přesahuje žánrové hranice a je oceňována jak posluchači klasické hudby, tak jazzovým publikem i odbornou kritikou, čemž svědčí řada ocenění. V roce 2021 získala za album Prometheus cenu České hudební akademie Anděl v kategorii Jazz. V tomtéž roce založila vlastní hudební vydavatelství Soleil et Pluie. Nikol pravidelně spolupracuje s výjimečnými osobnostmi jazzové a klasické hudební scény a od roku 2019 vydala již pět autorských alb.

Radek Baborák, intendant Pražských komorních sólistů, dirigent a hornista, je výraznou osobností světové hudební scény. Sólově vystupuje s Berlínskou a Vídeňskou filharmonií, s dirigenty Danielem Barenboimem, Seiji Ozawou, Simonem Rattlem. Působí jako šéfdirigent ZSO Mariánské Lázně a hostující dirigent Yamagata Symphony Orchestra. Založil festivalový orchestr Česká Sinfonietta, a Baborák Ensemble. Jako dirigent a komorní partner vystoupil s řadou fenomenálních umělců - Marthou Argerich, Yefimem Bronfmannem, Daniel Barenboimem, houslisty Janine Jansen, Julianem Rachlinem. Je členem Pierre Boulez Ensemble, Mito Chamber Orchestra a asistentem maestra Seiji Ozawy. Spolupracuje s orchestry v Čechách, Německu, Rakousku, Slovensku, a Japonsku. Radek Baborák realizoval řadu nahrávek pro společnosti Sony, EMI, Supraphon, Exton, Animal records. Stal se iniciátorem sbírek na podporu umělců na volné noze v době pandemie, a ukrajinských hudebníků. Pedagogicky působí na Barenboim - Said Academy Berlin a v edukační akademii MenArt.

Pražští komorní sólisté - smyčcový ansámbl, který byl založen v roce 1961 dirigentem Václavem Neumannem a tehdejšími členy FOK. Od koncertní sezóny 2022/23 působí PKS pod uměleckým vedením Radka Baboráka jako rezidenční soubor kostela sv. Šimona a Judy Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Soubor tvoří přední hráči na smyčcové nástroje v čele s koncertním mistrem houslistou Janem Mráčkem. Neotřelá dramaturgie ve špičkovém provedení a ve spolupráci s předními světovými sólisty (Sophie Dervaux, Guy Brauenstein atd.) nabízí posluchačům jedinečné koncertní zážitky na českých i zahraničních pódiích.

Podcast