Zahrada

Test 7 nejlepších kompostérů: Recenze & Jak vybrat

Nejlepší kompostéry Výroba vlastního kompostu patří k moderním trendům; v následujícím článku vám proto pomůžeme vybrat co nejlepší kompostér pro vaši domácnost a zahradu. Založení kompostu není nijak složité a přitom umožní velmi ekologické zpracování většiny biologického a kuchyňského odpadu. Výsledkem procesu kompostování je velmi úrodná zemina, kterou můžete posléze použít na vlastních záhoncích nebo třeba v květináčích. Podpoříte tak i unavenou půdu.

V našem průvodci výběrem kompostéru se podrobně podíváme na všechny nejpoužívanější varianty těchto zařízení. Dozvíte se všechny důležité vlastnosti, výhody i nevýhody jednotlivých řešení. Poradíme vám, na jaké parametry a faktory se při pořizování kompostéru rozhodně zaměřit a co byste měli znát, než se do kompostování pustíte.

Konkrétní model kompostéru „na míru“ vám sice nevybereme, ale vybavíme vás základním „know-how“ – další informace si můžete doplnit například z recenzí kompostéru, kterých najdete na internetu velké množství.

Nejlepší kompostéry na trhu

PořadíProduktPopisHodnoceníCena (od)
#1JelínekTrading S900

 Nejlépe hodnocený 
Umístění: Exteriér
Objem: 905 l
Výška: 100 cm
Půdorys: 110 cm
[usr 5 text="true" tooltip="true"]1550 Kč Číst recenze
#2Al-ko K 700

 Zahrádkáři doporučují 
Umístění: Exteriér
Objem: 720 l
Výška: 115 cm
Půdorys: 94 cm
[usr 5 text="true" tooltip="true"]2650 Kč Číst recenze
#3Urbalive vermikompostér

 Nejlepší vermikompostér 
Umístění: Interiér
Objem: - l
Výška: 61 cm
Půdorys: 51 cm
[usr 5 text="true" tooltip="true"]3500 Kč Číst recenze
#4JRK 800 HOBBY

 Skvělý poměr cena / výkon 
Umístění: Exteriér
Objem: 800 l
Výška: 134 cm
Půdorys: 90 cm
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]1300 Kč Číst recenze
#5Al-ko Jumbo 800
Umístění: Exteriér
Objem: 800 l
Výška: 100 cm
Půdorys: 125x100 cm
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]1700 Kč Číst recenze
#6Kompostér K 390 l

 Kvalitní materiál 
Umístění: Exteriér
Objem: 390 l
Výška: 110 cm
Půdorys: 66 cm
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]1550 Kč Číst recenze
#7Keter 17184214 Mega 650 L

 Jednoduchá montáž 
Umístění: Exteriér
Objem: 650 l
Výška: 107 cm
Půdorys: 87 cm
[usr 4.5 text="true" tooltip="true"]1800 Kč Číst recenze

Jak vybrat kompostér

Výběru kompostéru je třeba věnovat náležitou pozornost. Existuje velké množství druhů a variant, které poskytnou odlišné služby. Pokud pořídíte první „krabici“, na kterou narazíte v hobby potřebách, dost možná budete značně zklamaní.

Typy kompostérů

V první řadě je nutné zvolit si správný typ zařízení. Možností je poměrně hodně.

Volná hromada kompostu

Toto řešení je nejjednodušší, co se týče výroby a instalace – a je taky nejlevnější. Jinak však nenabízí žádné další výhody a s péčí o kompost v této podobě je docela velká dřina. Samozřejmě taky nelze použít zdaleka všude. Navíc nedochází k urychlování kompostovacího procesu, promíchávání a vyprazdňování je náročné.

Kompost v této podobě taky není chráněn proti hlodavcům a jiným nezvaným hostům a nelze kompostovat v zimě. Kompostování na hromadě je vhodné pro použití na velkých pozemcích a jde o záležitost spíš pro zkušené uživatele.

Dřevěná ohrada, silo

Obyčejná dřevěná, ohrada poskytuje jenom jistou ochranu a estetickou clonu, jinak se vlastnostmi příliš neliší od volné hromady. Nevýhodou je i riziko hniloby dřeva – a tedy nižší životnost.

Vermikompostér

Tato alternativa je už zajímavější. Jde o speciální domácí kompostéry, které lze využívat dokonce i v interiérových prostorách.

Vermikompostér je uzavíratelná nádoba, která odstíní zápachy. Provedení má často propracovaný design a jedná se i o plnohodnotný bytový doplněk.

Kompostér je často postaven na nožičkách, je velmi snadno přenosný a poskytuje možnost celoročního kompostování kuchyňského odpadu.

Toto řešení je ale vhodné spíše pro malé záhonky nebo květináče, objem totiž pochopitelně nebývá nijak vysoký. Jde o zajímavé a moderní řešení a pořizovací cena začíná už na několika stech korunách.

Toto je nejoblíbenější vermikompostér na trhu:

Plastové, venkovní kompostéry

Tento typ patří k nejoblíbenějším. Jde o venkovní, obvykle uzavíratelná sila. Jejich výhodou je možnost složení a přenesení. Kompost je uvnitř do značné míry chráněn před vnějšími vlivy. Rozměrově a objemově jsou tyto výrobky různorodé, ale obvykle představují poměrně skladné řešení. Nevýhodou je plastový vzhled a náchylnost na některé vlivy počasí (silný mráz, přímé slunce).

Rotační kompostéry

Specialitou jsou otočné neboli rotační kompostéry. Jsou to nádoby umístěné na podstavci, které lze otáček a promíchávat tak založený kompost uvnitř – a to velmi pohodlně. Díky tomu dochází k urychlení procesu zrání kompostu.

Taky vyprazdňování kompostéru je velmi snadné. Hmota je navíc dobře chráněna před vetřelci a jinými nežádoucími vlivy a kompostovat můžete po všechna roční období. Tyto kompostéry lze umístit i do příhodných interiérů. Jsou totiž prostorově nenáročné. Tím se dostáváme zřejmě k jediné zásadnější nevýhodě – toto řešení má omezený objem. Některé modely mohou nicméně nabízet solidní kapacitu.

Umístění kompostéru

Kam kompostér dát? To je špatná otázka. Nejdříve je třeba vědět, kde chcete nebo můžete kompostovat. Podle dostupných prostor pak zvolíte vhodný typ kompostéru.

Větší pozemky

Pokud máte k dispozici rozlehlejší pozemek, může pro vás být ideálním řešením volná hromada kompostu. Další oblíbenou možností je vybudování dřevěného, potažmo i kovového nebo betonového stálého kompostéru s požadovanou kapacitou.

Zahrada, menší pozemek

Pokud máte jen menší zahradu u chalupy nebo domu, optimální volbu mohou představovat plastové kompostéry. Výběr je velký a jistě najdete adekvátní variantu, která bude odpovídat vašim potřebám a požadavkům. Plastové kompostéry navíc nemusejí na zahradě strašit neustále, lze je složit a uklidit. Výroba kompostu je přitom s použitím této pomůcky efektivní.

Pro menší objemy kompostu jsou vhodné i rotační kompostéry. Ty lze umístit kamkoli, například i do hospodářských interiérů, sklepů, garáží, na větší terasu apod.

Dům, byt

Díky vermikompostérům lze vyrábět úrodný humus už i doma. Vybrat si můžete velice elegantní, designové modely, které nebudou překážet ani v precizně zařízené moderní domácnosti. Proč se tedy nezbavit domácího odpadu ekologicky?

Vícekomorové řešení

Některé kompostéry, například otočné nebo plastové, mohou disponovat i více komorami – zpravidla dvěma. Toto provedení je velmi výhodné, protože v jedné sekci probíhá tlení a druhou můžete využít pro přehazování a odkládání odpadu.

Objem, kapacita

Kolik kompostu se do kompostérů vejde? To je velmi důležitá otázka a tento parametr by měl při výběru hrát stěžejní roli.

Malé a domácí kompostéry (např. vermikompostéry) mohou disponovat kapacitou jen v řádu desítek litrů – pro použití na květináče nebo menší záhonek to ale stačí. U plastových zahradních kompostérů je rozpětí opravdu velké.

Vybrat si můžete kompaktní modely pro menší zahrádky – ty mají objem okolo 200-400 l. Stejně tak ale existují i modely s objemem 1000 a více litrů. Největší, běžně prodávané, kompostéry mají i 3 až 5 tisíc litrů. K nejprodávanějším variantám patří nicméně modely o kapacitě 400-1000 litrů.

Největšího objemu můžete pochopitelně dosáhnout, pokud si kompostér vybudujete sami. V případě značně rozlehlého pozemku a velkého množství kompostu je toto řešení často jedinou rozumnou možností.

Větrání

Při výrobě kompostu je nutné vyřešit přívod vzduchu. Materiál musí být provzdušněn, jinak nemohou probíhat požadované procesy. Kompostér by proto měl mít dostatek otvorů. Důležité je taky pravidelné promíchávání hmoty.

Přístup

Kvalitní kompostér musí umožňovat snadný a pohodlný přístup ke svému obsahu. Při výběru konkrétního modelu myslete i na tento požadavek. Ideální jsou výrobky poskytující přístup ze všech stran. Praktické pro vás mohou být i různé testy kompostérů na internetu, kde se dozvíte, jak pohodlné je zacházení právě s daným modelem – což z pouhého popisku zboží většinou nevyčtete.

kompost

Jak to funguje, aneb jak správně kompostovat

Základní pravidla pro úspěšnou tvorbu kompostu

Jak úspěšně založit a obstarávat kompost v kompostéru, aby byl výsledek k užitku? Máme pro vás několik základních tipů a informací.

  • Přidávejte do kompostu, co nejpestřejší přísady a materiály

Čím větší rozmanitost, tím efektivnější proces a kvalitnější výsledek. Míchejte vlhké a suché odpady a suroviny, čerstvé se staršími, pevné s měkkými apod.

  • Hlídejte si správný poměr dusíkatých a uhlíkatých látek

V tom tkví kouzlo úspěšného kompostování. A jak poznáte, který je který? Existuje na to jednoduchá finta. Starší a tmavě zbarvené materiály a suroviny mají vyšší obsah uhlíku (C). Naopak čerstvé suroviny a zelenější materiály jsou spíše dusíkaté (N).

Důležitá je kombinace obojího – a to ideálně zhruba v doporučeném poměru. Na cca 2 nebo 3 díly uhlíkatých surovin by měl přijít jen jeden díl dusíkatých. Zda je kompost vyvážený můžete zkusit odhadnout i po čichu. Zápach po čpavku signalizuje přemíru dusíku (přidejte dřevěný odpad). Zkažený zápach připomínající vejce znamená přebytek uhlíku (přidejte zelený odpad, kuchyňský odpad apod.).

  • Vzdušný a hrubý materiál patří do základů

Materiál jako piliny nebo drcené větve by měl být umístěn převážně vespod kompostu. Zajistí to lepší přívod vzduchu a odvod vlhkosti.

  • Nezapomeňte promíchávat a přehazovat

Jednou za čas je potřeba kompost přeházet. Hmota si totiž sedá a zhušťuje se, čím dochází k omezení přívodu vzduchu. Proto je důležitý snadný a pohodlný přístup do kompostéru. Rotační modely vám mohou tuto práci ještě více usnadnit.

  • Termofilní a mezofilní fáze a dozrávání

Pokud jste kompost založili úspěšně, dojde v prvních dnech k tzv. termofilní fázi. Při této fázi se kompost vlivem aktivity mikroorganismů zahřeje na poměrně vysokou teplotu, která může překročit hranici 50°C. Tato fáze trvá různě dlouho (dny, týdny). Aby k ní došlo, je třeba založit kompost s dostatkem pestrého materiálu.

Mezofilní fáze nastává, když teplota opět klesne. V této době je vhodné kompost promíchat a přerovnat. Poslední fází je pak dozrávání – kompost už dostává výslednou podobu a požadované vlastnosti.

  • Správná vlhkost

Chcete-li dosáhnout dokonalého kompostu, zaměřte se i na vlhkost. Zkoušku provedete jednoduše. Když naberete hmotu do dlaní a zmáčknete ji, neměla by z ní odtékat voda. Bude mít však konzistenci těsta – a po rozevření dlaně zůstane sevřená a kompaktní, jako když vytvoříte kouli z vlhkého sněhu.

Při nesprávné vlhkosti můžete kompost prolít vodou, nebo naopak doplnit vhodným suchým materiálem (piliny, drť z větví apod.) a promíchat.

  • Přehazování

Míchání a proházení kompostu provádějte alespoň jednou za měsíc, nejméně každé dva měsíce. Jen tak zajistíte dostatečné provzdušnění.

Ceny kompostérů

Jaké jsou ceny prodávaných kompostérů pro venkovní nebo domácí použití?

Kompostéry do 1000 Kč

Kategorie nejlevnějších kompostérů zahrnuje především méně objemné plastové zahradní varianty v rozmezí 300-700 l. Najde se zde i několik dřevěných modelů a několik nejlevnějších vermikompostérů.

Kompostéry do 4000 Kč

Jde o nejvíce zastoupenou cenovou skupinu. V této kategorii najdete prakticky jakýkoli typ kompostéru, včetně modelů o vysoké kapacitě – 1000 l a více. Výběr je značný a většinu uživatelů kompostéry v této kategorii uspokojí.

Kompostéry nad 4000 Kč

V této kategorii najdete plastové, dřevěné i kovové varianty. Jde o značkové a vysoce kvalitní nebo velmi objemné modely. Najdou se zde i designová řešení domácích vermikompostérů.

Nejlepší značky kompostérů

Neorientujete se ve výrobcích kompostérů? Poradíme vám, na které značky se zaměřit, abyste získali solidní poměr kvality a ceny.

  • Prosperplast – Oblíbená a velmi prodávaná značka s obrovským sortimentem. Vybírat můžete z více než 50 druhů kompostérů.
  • Gutta – Kvalitní a oblíbená značka především středně drahých a levnějších kompostérů.
  • Juwel – Rakouská značka, která nabízí velmi kvalitní kompostéry. Cena je vyšší.
  • JRK – Tento výrobce má velký sortiment a nabízí především dražší nebo i velmi drahé kousky. Hned několik modelů této značky se drží v první desítce nejprodávanějších kompostérů.

Nejčastější otázky nakupujících

Na co se zaměřit při výběru kompostéru?

Před pořízením kompostéru byste se měli zaměřit na následující otázky.

  • Kde chci kompostér umístit?
  • Kolik kompostu budu vytvářet?
  • Chci kompostovat po celý rok?
  • Jaké suroviny budu používat?

To vše je důležité pro správný výběr. Zaměřte se taky na kvalitu materiálového zpracování kompostéru; na přístupnost obsahu; skladnost a přenosnost; větrání; počet komor a další faktory.

Za jak dlouho je kompost hotový?

I zde hraje roli typ kompostéru. Některé modely proces urychlují a zefektivňují. V každém případě si na zralý kompost počkáte půl roku až rok. Čerstvý kompost může být hotový už za dva měsíce nebo do půl roku.

Co patří a nepatří do kompostu?

V kompostu můžete zpracovávat následující látky a suroviny:

  • Dřevěný odpad (piliny, hobliny, drť z větví apod.)
  • Kuchyňský odpad (skořápky, slupky, zbytky zeleniny, pečiva apod.)
  • Papírový odpad
  • Podestýlka a trus zvířat (býložravců), taky chlupy, peří apod.
  • Listí, plevel, tráva
  • Popel (dřevný)

Co by naopak kompost obsahovat neměl?

  • Maso, kosti, kůže
  • Chemikálie
  • Pevné předměty – kusy plastů, kovů, kameny, sklo apod.
  • Tuky, oleje

Jak využít kompost?

Kompost můžete využít při pěstování jakýchkoli rostlin. Lze jím podpořit trávník kolem domu, použít jej do květináčů, záhonků apod. Kompost poskytuje půdě živiny a zvyšuje její kvalitu, a tedy i úrodnost. Jde navíc o velmi ekologické využití domácího, zahradního nebo hospodářského odpadu.

Kde je nejlepší kompostér umístit?

Některé typy kompostérů můžete umístit i v interiéru, ale třeba taky na balkóně nebo terase. Jiné jsou vhodné na zahradu nebo větší pozemky. Uzavřené a izolované kompostéry lze používat po celý rok.

Kompost by nicméně neměl být vystavován extrémním podmínkám – tedy mrazu, ale ani přímému a silnému slunečnímu svitu. Ten může poškodit i samotný kompostér (zejména plastový). Ideální je umístit kompostér na příhodné, mírně stinné místo, které je ale velmi dobře větrané. Přísun vzduchu je zásadní.

Nejprodávanější kompostéry

Nejprodávanější kompostéry na trhu podle portálu Heureka.cz

PořadíProduktPopisHodnoceníCena (od)
#1JelínekTrading S900

 Nejlépe hodnocený 
Umístění: Exteriér
Objem: 905 l
Výška: 100 cm
Půdorys: 110 cm
[usr 5 text="true" tooltip="true"]1550 Kč Číst recenze
#2Al-ko K 700

 Zahrádkáři doporučují 
Umístění: Exteriér
Objem: 720 l
Výška: 115 cm
Půdorys: 94 cm
[usr 5 text="true" tooltip="true"]2650 Kč Číst recenze
#3Urbalive vermikompostér

 Nejlepší vermikompostér 
Umístění: Interiér
Objem: - l
Výška: 61 cm
Půdorys: 51 cm
[usr 5 text="true" tooltip="true"]3500 Kč Číst recenze
#4JRK 800 HOBBY

 Skvělý poměr cena / výkon 
Umístění: Exteriér
Objem: 800 l
Výška: 134 cm
Půdorys: 90 cm
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]1300 Kč Číst recenze
#5Al-ko Jumbo 800
Umístění: Exteriér
Objem: 800 l
Výška: 100 cm
Půdorys: 125x100 cm
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]1700 Kč Číst recenze
#6Kompostér K 390 l

 Kvalitní materiál 
Umístění: Exteriér
Objem: 390 l
Výška: 110 cm
Půdorys: 66 cm
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]1550 Kč Číst recenze
#7Keter 17184214 Mega 650 L

 Jednoduchá montáž 
Umístění: Exteriér
Objem: 650 l
Výška: 107 cm
Půdorys: 87 cm
[usr 4.5 text="true" tooltip="true"]1800 Kč Číst recenze
0 Sdílení