Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Litá kynutá buchta, recept. Levná kynutá buchta? Kynutá buchta bez velkého podílu ruční práce? Kynutá buchta bez hnětení? Litá buchta s drobenkou, s marmeládou či s tvarohem. A co takhle slaný koláč z litého kynutého těsta? Šetříme vajíčky? Nemáme k dispozici hnětač? Upečeme poctivou litou buchtu. Nebude to žádné šizení. Budeme péct „chutně, zdravě a hospodárně“. Přesně podle starodávného receptu.

LEVNÉ, NEOŠIZENÉ: Sladké i slané varianty z poctivého kynutého těsta s nejjednodušší přípravou

Lité kynuté moučníky mají ty dobré vlastnosti, které od kynutého těsta očekáváme: typickou chuť, která se nezprotiví, universální místo v jídelníčku (snídaně, přesnídávka, svačina, druhá večeře…), kompatibilitu s obvyklými náplněmi (nebo i bez náplně), sladké i slané využití (obědy, lunche, večeře).

Málo surovin, málo ruční práce

O buchtě z litého kynutého těsta už byla řeč, dokonce jsme si o ní povídali už dvakrát.

  1. Poprvé bylo lité kynuté těsto použito k přípravě švestkové bublaniny. Důraz byl kladen na jednoduchost výroby.
  2. Podruhé jsme z litého kynutého těsta pekli jarní koláč s náplní ze sušených jablek. To bylo v době covidové pandémie, kdy vázlo zásobování čerstvým ovocem.

Závěrečnou tečku za litým kynutým těstem přivolala ekonomická situace počátku 30. let 21. století. Dokážeme si, že lité kynuté těsto je také velice levné, a zároveň všestranně použitelné.

Velkou výhodou litého kynutého těsta je, že ač kynuté, nevyžaduje žádnou velkou ruční práci. Jak se s oblibou uvádí v reklamních článcích , „je bez hnětení“. Můžeme je tedy připravit i tam, kde nemáme k dispozici elektrický hnětač, a nebo máme potíže s hybností rukou.

LITÉ KYNUTÉ TĚSTO, fotokopie z knihy Vaříme chutně, zdravě a hospodárně, Praha 1958.

K přípravě kynutého litého těsta je zapotřebí jen mléko, mouka, droždí, zanedbatelné množství soli, cukru a tuku, jedno jediné vejce. Základní recept je možno čímkoliv „vylepšit“, ale to by ovšem také znamenalo prodražit výrobu (vidíme na obrázku receptu na II. Jemné těsto). Ale dnes je řeč o rychlé levné buchtě.

Čtěte také:  Ty voní! Ovocné koláče ze "zmrzlého" těsta. Použijeme švestky, meruňky, jahody i broskve

Levné moučníky z litého kynutého těsta

Litá kynutá buchta: Suroviny

  • 500 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 50 – 100 g krupicového cukru
  • 80 – 120 g tuku (rostlinný tuk, sádlo, olej) + tuk na vymazání plechu
  • 5 g soli (tj. jedna kávová lžička)
  • 21 g čerstvého droždí (půl balíčku) nebo celý balíček sušeného droždí
  • 1 celé vejce

Ve snaze vyrobit opravdu tu nejlevnější variantu litého těsta jsem vyzkoušela například použít vodu místo mléka, nebo upéct buchtu z hrubé mouky. Experimenty nepovažuji za zdařilé, odrazily se na chuti a kvalitě výrobku. Proto jsem názoru, že uvedené suroviny a jejich množství jsou na hraně úspornosti.

LITÁ METÝNKA z kynutého těsta ochucená vanilkovou drobenkou, alias „prázdná buchta

Litá metýnka s drobenkou

Základní variantou se může stát litá metýnka ochucená a „ozvláštněná“ pouze vanilkovou drobenkou. Je to taková opravdu jednoduchá buchta, která se hodí třeba k snídani nebo k utišení náhlého hladu během dne. Není to „žádný zázrak“, ale jedná se o výrobek domácí kvality, který chutná.
A víte, komu tahle „prázdná buchta“ bude nejspíš chutnat? Těm dětem, kterým nechutná nic. Které nejraději ze všeho suchý rohlík. Zkuste jim podat „prázdnou buchtu“, uvidíte.

LITÁ KYNUTÁ BUCHTA, suroviny.

Z mléka, mouky, kvasnic, jednoho vejce, malého množství cukru a soli a asi 100 g rozpuštěné Héry jsem umíchala tekuté těsto. Protože jsem je nechala asi 30 minut kynout, mírně zhoustlo. Mezitím jsem z Héry, mouky, cukru a vanilinového cukru připravila drobenku (žmolenku) a Hérou vymazala plech na pečení. Nevysypávala jsem jej ničím.

Po půlhodině se v těstě tvořily bubliny. Zapnula jsem troubu nastavenou na 250 °C. Těsto jsem vlila na plech a stěrkou rovnoměrně roztáhla. Povrch jsem posypala drobenkou. Plech jsem vložila do trouby, a teplotu stáhla na 200 °Celsia. Za 20 minut bylo upečeno.

LITÁ BUCHTA s rynglovou marmeládou, zázvorový čaj (přihlíží netřesk ze zahrádky na zimním pobytu).

Litá buchta s marmeládou

Další varianta levného moučníku vznikne použitím ovocné domácí marmelády. Velmi dobře se upotřebí produkt, který je mírně roztékavý, a proto by se jen těžko použil k plnění buchet nebo balených koláčů. V buchtě na obrázku je použita poměrně řídká rynglová marmeláda.

LITÁ BUCHTA S MARMELÁDOU nejenom chutná, ale účelně na ni zpracujeme marmeládu z nadbytečných zásob.

Řidší marmeládu (a že se doma ve sklepě vždycky nějaká najde) stačí přelít do cukrářského či jiného pevného sáčku a v libovolných tvarech nanést na syrové lité těsto. Nakonec drobenka. Litá buchta s marmeládou zachutná i těm, kdo si jinak na buchty s marmeládou nijak zvlášť nepotrpí.
(Pečeme-li pro diabetiky, volíme dia-marmeládu).

LITÁ BUCHTA S TVAROHEM. Lze dobře využít levnější „vaničkový“ tvaroh.

Litá kynutá buchta s tvarohem

Stejný základ a posýpka, pouze je použita oblíbenější náplň. Na tvarohovou verzi lité kynuté buchty lze zužitkovat i tak zvaný vaničkový tvaroh, a dokonce i nízkotučný. Takové bývají nejčastěji ve slevových akcích, kdy se dají potřebné dvě vaničky pořídit za cenu, kterou jsme platili v dobách „hojnosti“ za jedeno balení. Tento nepevný tvaroh jen ochutíme (cukr, citronová kůra, případně i maličko muškátového květu), a pak sáčkem naneseme na těsto nalité na vymazaný plech. Posypeme drobenkou, upečeme při 180 °Celsia.

NESLAZENÉ LITÉ TĚSTO lze použít i k výrobě chutného slaného koláče.

Slaný koláč z litého kynutého těsta

Stalo už zvykem nazývat pizzou jakýkoliv pečený slaný výrobek. Na slano můžeme upravit i kynuté lité těsto. Raději mu však pizza říkat nebudeme. Slaný koláč z litého těsta poslouží k docela dobré večeři, či k prázdninovému obědu.

Čtěte také:  Obavy z kynutého těsta? A co švestková metýnka z litého kynutého těsta?

Lité těsto připravím podle základního receptu z 500 ml mléka, 500 g hladké mouky, jednoho vejce, 20 g čerstvého droždí, čajové lžičky cukru, plné čajové lžičky soli a 50 ml oleje či sádla. Plech na pečení vytřu sádlem. Na obložení použiji suroviny podle momentálního stavu zásob – uzeninu, uzené maso, mraženou zeleninu, v sezoně rajčata, papriky, houby – však to každý zná. Na závěr pokapu kečupem a posypu strouhaným sýrem (stačí nějaký levnější, „akční“).

Tajný tip: Není-li právě doba na čerstvé zelené koření (bazalku, dobromysl…), můžeme slaný koláč okořenit čerstvými lístečky rýmovníku (na obrázku). Vždyť se mu přece říká „kubánské oregano“. Vyzkoušejte. Nechutná to vůbec špatně. A konečně bude využití pro to bujné voňavé „bejlí“ z květináče.

SLANÝ KOLÁČ raději nenazývejme pizzou. Třebaže může chutnat velmi podobně jako pizza.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2023/03/lita-kynuta-buchta.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2023/03/lita-kynuta-buchta-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAkynutá litá buchta s ovocem,kynutá metýnka,kynuté lité těsto,kynuté těsto,kynuté těsto lité na koláč,kynuté těsto na koláč,kynuté těsto na koláče,kynuté těsto recept,levná buchta na plech,levná jídla recepty,levné recepty,levné recepty na oběd,levné vaření recepty,levné večeře recepty,levný koláč,litá bublanina,litá buchta,litá buchta na plech,litá buchta s ovocem,litá buchta s tvarohem,lité kynuté těsto,litý jablečný koláč,litý koláč,litý koláč s jablky,litý koláč s ovocem,litý koláč s ovocem a drobenkou,litý kynutý koláč,litý kynutý koláč s ovocem,litý kynutý koláč s ovocem a drobenkou,litý švestkový koláč s drobenkou,litý tvarohový koláč,metýnka recept,nejlevnější recepty,recepty na levná jídla,rychlé a levné moučníky recepty,těsto na pizzuLitá kynutá buchta, recept. • Levná kynutá buchta? • Kynutá buchta bez velkého podílu ruční práce? • Kynutá buchta bez hnětení? • Litá buchta s drobenkou, s marmeládou či s tvarohem. • A co takhle slaný koláč z litého kynutého těsta? • Šetříme vajíčky? • Nemáme k dispozici hnětač?...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.