Klíny: Nechceme přijít o větrné elektrárny
VÝSTAVBA VYSOKÝCH VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN JE NYNÍ V KRUŠNOHOŘÍ TÉMĚŘ NEMOŽNÁ. FOTO: JITKA PAVLÍKOVÁ
Litvínov

Klíny – Radní Ústeckého kraje uspořádali výjezdní zasedání. Na mostecký magistrát pozvali zástupce všech obcí v kraji, aby jim prezentovali důležité informace z různých oblastí, v nichž může kraj obcím pomoci. A také chtějí se zástupci více komunikovat, aby se předcházelo problémům.


Možnosti se ptát na konkrétní věci využila starostka Klínů Zděnka Němečková. „Vnímáme, že velkou podporu má fotovoltaika. Na Klínech v Krušných horách ale víc fouká vítr, než svítí sluníčko,“ podotýká starostka Klínů Zděnka Němečková. Na území obce jsou dvě větrné elektrárny. Díky tomu má malá obec ročně příjem 350 tisíc korun, což je pro ni důležitá částka. Disponuje totiž ročním rozpočtem 5 milionů korun. Majiteli větrných elektráren skončí povolení na provoz v roce 2028.


Proto zajímalo starostku, zda kraj podporuje i větrné elektrárny. „Podporujeme všechny obnovitelné zdroje. Ale za podmínky, aby nedocházelo ke znehodnocování a omezování životních podmínek zdejších lidí. To už jsme si zažili,“ ujistil Němečkovou hejtman Jan Schiller. Zástupci kraje uvedli, že v zásadách územního rozvoje jsou vyjmenovaná území, kde nesmí stát větrné elektrárny vyšší než 35 m. U nižších staveb je rozhodování na obci. Jenže stávající větrné elektrárny zdaleka tuto výšku přesahují, provozovány jsou od roku 2008. „Zásady územního plánování pro Ústecký kraj byly schváleny v roce 2011. Pokud tedy vyprší provozovateli velmi vysoké větrné elektrárny povolení, například dočasnost stavby, případné následné řešení takovéto stavby musí regulaci stanovenou v Zásadách územního rozvoje již respektovat,“ odpověděla na dotaz e-deníkům.cz vedoucí odboru územního plánování a stavebního řádu Hana Bergmannová.


Dodala ale, že v časovém rozmezí nejdéle 4 let od poslední celkové aktualizace zásad je krajský úřad povinen zpracovat tzv. Zprávu o uplatňování ZÚR, která mimo jiné vyhodnocuje změny podmínek, na základě kterých byly zásady územního rozvoje vydány. „Zahájení prací na této zprávě krajský úřad předpokládá v polovině letošního roku, přičemž obce jsou těmi subjekty, které mohou k v průběhu zpracování zprávy uplatňovat návrhy a podněty. Neznamená to ale automatické přijetí požadavku,“ vysvětlila Hana Begmannová. V aktuálním znění územního plánu pro Ústecký kraj je uvedeno, že je žádoucí zamezit umísťování vertikálních staveb, tedy i větrných elektráren, aby se neničil ráz krajiny.


Nejednoznačný postoj zaznamenala starostka už dříve na úřadu vlády. Společně se starosty Horního Jiřetína a Nové Vsi v Horách jednali v minulosti s předsedou vlády Andrejem Babišem na Úřadu vlády. Diskutovali o možné podpoře a využití energie z větrných elektráren přímo pro místní obyvatele. „Divil se, že výstavbu větrných elektráren podporujeme, že je to přece ošklivé. Ano, musím potvrdit, že ze začátku tubusy samozřejmě budily kontroverze, ale zkušenosti jsou už takové, že větrníky lidi neomezují a neobtěžují. Navíc je nemáme blízko domům,“ vysvětluje Zdeňka Němečková. A jak tehdy dopadli? „Byli jsme pak premiérem ujištěni, že se budou podporovat veškeré zdroje obnovitelné energie. Já si osobně ale myslím, že odpovědná ministerstva zaspala. Teprve když se válkou na Ukrajině vystupňovala energetická krize, tak se problém rychle začal řešit,“ uzavírá Zděnka Němečková.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru