Upřímný lídr Slavík: Představoval jsem si to jinak. Play off jsme si nezasloužili

Marek Slavík | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Junioři Litvínova v předposledním týdnu základní části DHL extraligy juniorů ještě bojovali o play off, jenže nakonec to nevyšlo. Marek Slavík aktuálně vede kanadské bodování soutěže, ani to pro něj ovšem není náplastí. Důvodem je především to, že za tři roky s juniorkou nedokráčel k úspěchu a nestrávil v některé ze seniorských soutěží tolik času, kolik si představoval.

Marku, v posledních kolech jste ještě bojovali o play off. Proč to nevyšlo?
Šlo o to, že nám chyběly asi čtyři body na Pardubice a jeli jsme na trip Vítkovice, Třinec, Zlín, který se nám hrubě nepovedl. Byl to doslova propadák. Ve Vítkovicích to bylo ještě docela jakžtakž, ale další den jsme v Třinci nastoupili katastrofálně. Během prvních třech střídání jsme dostali tři góly a už se to s námi vezlo až do konce tripu. Tam bych viděl začátek problému.

Taky to byly tři zápasy ve třech dnech. Hrálo to roli?
To ani ne, spíš už jsme byli odevzdaní. Po těch dvou zápasech už byla šance na play off minimální. Jsme mladí kluci, musíme zregenerovat ze dne na den a měli bychom to zvládat. Myslím si tedy, že únava nehrála roli. Podle mě to bylo o psychice. Ovlivnilo to hru hlavně u mladých hráčů. Celkově jsme nehráli to, co jsme měli hrát, a podle toho dopadl celý ten trip.

„V play off jsme si nezasloužili být.“

Sezona vám po víkendu skončí. Jak se za ní ohlížíte?
Jak z hlediska týmového, tak z hlediska osobního musím sezonu zhodnotit negativně. Když začnu týmem, tak ze začátku to bylo super. Jeli jsme na Moravu, tam jsme vyhráli čtyři zápasy v řadě. Potom přišla trošku větší krize, kdy jsme prohráli pět zápasů a už jsme do konce sezony nedokázali nabrat žádnou vítěznou šňůru pěti šesti zápasů v řadě. Vyhráli jsme maximálně dva zápasy za sebou, pak jsme třeba čtyři prohráli. Tak to bylo až do konce sezony.

Mrzí to teď o to víc, že na začátku sezony se vám dařilo?
Určitě to mrzí, hlavně, když jsme měli super začátek. Bohužel jsme měli v sezoně hodně výpadků. Často jsme nedodržovali systém a měli zmatek v obranném pásmu, což asi rozhodovalo zápasy. V play off jsme si nezasloužili být.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Loni jste s Litvínovem hráli baráž o záchranu. Vrátily se tyto myšlenky, když se přestalo dařit?
Měli jsme to docela nahnuté. Ještě čtyři týdny nazpátek jsme byli pár bodů od posledního místa. Nakonec jsme to nějak urvali a ke konci už jsme hráli v pohodě. Taky to tak vypadalo a dotírali jsme se na play off. Co se ještě týče minulé sezony, tak jsem nakonec i rád, že jsme baráž hráli, protože to pro mě byla obrovská zkušenost. Na druhou stranu to už v životě nechci zažít.

Vraťme se ještě k hodnocení letošní sezony z osobního hlediska…
To jsem také nespokojený, protože jsem chtěl odehrát víc zápasů za chlapy. Mám tam jenom čtyři zápasy v Chance lize, což není úplně podle mých představ.

Očekával jste větší zapojení v seniorském hokeji?
Ano, představoval jsem si to jinak. Po Vánocích jsem byl na dva zápasy na Slavii. Když jsem odtud odjížděl, tak mi trenéři řekli, že si mě tam chtěli nechat a nejsou rádi, že se mě zbavují. Jenomže tím, že jsme s juniorkou byli na dvanáctém třináctém místě, tak jsem se musel hned vrátit. Teď na konci sezony jsem nastoupil za Sokolov, kde jsem kvůli marodce odehrál dva zápasy.

„Snažím se jít hlavně příkladem na ledě.“

Stihl jste za čtyři zápasy něco pochytit?
Ono za čtyři zápasy toho člověk moc nepobere, ale určitě jsou tam oproti juniorce nějaké rozdíly. Je to zase úplně jiný hokej. Hlavně je to ale mezi chlapy, to je největší důvod, proč jsem tam chtěl hrát co nejvíc. Taky je to na rozdíl od juniorky blíž extralize.

Zmínil jste, že vás chtěli zpátky do juniorky. Jste jedním z lídrů?
Snažím se jít hlavně příkladem na ledě. Mladí kluci se dívají na ty starší a učí se věci, které patří do juniorského hokeje. Někteří starší hráči už mají i něco ze seniorského hokeje a ti mladší to ví, takže si to dobré snaží vzít.

Foto: Jakub Knap, hcsokolov.cz

Povedlo se vám začlenit mladší do juniorského hokeje?
Já si myslím, že s tím vůbec neměli problém. Máme docela šikovné mladé útočníky, dařilo se jim i v bodování, takže si myslím, že si vedli dobře.

Vy jste před závěrečným víkendem na špici kanadského bodování soutěže. Je to aspoň malá náplast?
Těžko říct. Spíš ne. První rok v juniorce jsme hráli asi jenom osm zápasů kvůli covidu. Druhý rok jsme hráli baráž a teď třetí rok máme konec po 52 kolech, po základní části. Já jsem si chtěl zahrát play off a nevyšlo to. Hlavně proto hodnotím celé tři roky v juniorce negativně.

„Přeju si, abych se jednou hokejem živil a mohl uživit celou rodinu.“

Bojíte se, že by vám mohly zkušenosti z play off chybět?
Nemyslím si, že mi to bude úplně chybět. Hlavu si umím na důležité zápasy nastavit dobře, spíš mě mrzí, že jsem si play off s kluky nemohl zahrát. Ale je pravda, že jsme si to asi nezasloužili.

Takže teď už vyhlížíte úspěch?
Hlavně se chci uchytit mezi chlapy v co nejvyšší lize. To by teď pro mě byl asi ten největší úspěch, protože se chci dostat co co nejdál. Přeju si, abych se jednou hokejem živil a mohl uživit celou rodinu.

Už před loňskou sezonou jste podepsal smlouvu v Litvínově…
Podepsal jsem smlouvu a další rok by měla být uplatněná opce, ale ještě nevím, jsou to zatím jen spekulace. Budu se rvát o místo tady v áčku Litvínova, a když to nevyjde, tak bych rád hrál i třeba Chance ligu. Prostě uvidím, co bude dál. V aktuální chvíli vůbec nevím.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz