Honda představila autonomní nákladní auto, které uveze asi 900 kilogramů.
Zdroj: Honda

Honda představila autonomního pomocníka

Japonská firma Honda odhalila autonomní vozidlo, které slouží pro přepravu nákladu. Jde o třetí generaci prototypu.

Značka Honda je spojovaná především s výrobou automobilů, jenže kromě toho se věnuje i vývoji robotů. Vytvořila například robotického společníka jménem Asimo, jenž se světu předvedl v roce 2000. Už nějakou dobu však firma pracuje na propojení obou oblastí. Nejnovějším výsledkem je prototyp autonomního nákladního automobilu, který představila v průběhu letošního března.

Autonomní náklaďák uveze až dvě palety nebo zhruba 900 kilogramů nákladu.
Autonomní náklaďák uveze až dvě palety nebo zhruba 900 kilogramů nákladu. Zdroj: Honda

Prototyp z dílny Hondy je už třetí generací autonomního pomocníka pro přepravu nákladu. Uveze dvě palety nebo náklad o hmotnosti asi 900 kilogramů a při práci se obejde bez lidské pomoci. Nicméně jde řídit také prostřednictvím dálkového ovládání.

O pohon vozidla se stará elektromotor. Na jedno nabití vydrží pracovat až 10 hodin nebo ujede necelých 50 kilometrů. Avšak podle výrobce hraje u dojezdu roli terén i hmotnost nákladu. Nicméně nejde o žádného sprintera. V autonomním režimu nabízí maximální rychlost 16 kilometrů v hodině. Kvůli samostatnosti nechybí ve výbavě senzory, kamery, GPS navigace a radar.

Autonomní náklaďák jezdí na elektřinu. Zdroj: Honda

Honda nyní hledá partnery, kteří se k testování autonomního náklaďáku připojí nebo pomůžou s vylepšením jeho funkcí. Podle značky může vozidlo zlepšit efektivitu i bezpečnost na pracovišti a být užitečným pomocníkem.

Zdroj: Honda