InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Táborská hala Mír hostila závod Sportovní ligy seniorů

Nejúspěšnější partou se stali na táborském kole ligy sportovci spolku Revma liga z Táboře. V pěti soutěžích byli tři vítězové z jejích řad.  , Autor: L. Kolářová

Nejúspěšnější partou se stali na táborském kole ligy sportovci spolku Revma liga z Táboře. V pěti soutěžích byli tři vítězové z jejích řad.     Autor: L. Kolářová

TÁBOR - Sportovní hala Mír v Táboře dnes hostila desáté kolo Sportovní ligy seniorů Jihočeského kraje. Její premiérový ročník společně pořádají Krajská rada seniorů a Česká unie sportu. Jednotlivá kola se postupně odehrávají v okresních městech, někde i vícekrát, a 12. května proběhne finálový turnaj v Hrdějovicích na Českobudějovicku.

 

Klání je určeno pro zájemce nad 60 let, ve všech kolech se soutěží ve stejných disciplínách, z nichž pak vznikají celokrajské tabulky. Výsledky lze sledovat na portálu www.ligasenioru.cz, kde je evidováno celkem 212 sportovců. Každým dalším kolem však přibývají další. Dnešního táborského kola se zúčastnilo přes 60 zájemců a přibyli opět i někteří noví. 

Ve Sportovní lize seniorů soutěží sice každý za sebe, ale zapojují se různé party přátel a spolky. Nadšenci si pořizují stejné dresy a hlavně se těší na každé setkání. I dnes na odchodu zaznívala směrem k organizátorům otázka - tak kdy zase příště?

"Liga seniorů se zrodila loni v červnu, takže prvním ročníkem testujeme zájem. Principem je, že soutěž cestuje za seniory do jejich města, pro jejich větší komfort a pohodlí, ale nikomu se samozřejmě nebrání v tom, aby nejel sbírat body i do ostatních měst. Taky záleží na aktivitě a možnostech organizátorů, například ve Strakonicích, Českých Budějovicích, Táboře, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci se uskuteční tři kola, v Písku a v Prachaticích bude po jednom turnaji," popsal člen Krajské rady seniorů a předseda městské organizace v Táboře Jaroslav Kupsa. Záštitu nad celou ligou převzala náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lucie Kozlová, táborská soutěž byla pod patronátem europoslankyně Radky Maxové a táborské místostarostky Lenky Horejskové. 

"Těší mě, že je vás tu ještě víc než při podzimní soutěži. Jestli liga vydrží pět let, už se taky zapojím," slíbila Radka Maxová. "Minule jsem si dvě disciplíny vyzkoušela a zrovna sranda to nebyla. Takže klobou před vámi všemi dolů," dodala europoslankyně. Dnes do táborské haly přijela nově například skupina ze seniorského domova v Chýnova a ta měla mezi sebou nejstaršího účastníka - 88 letého Jaroslava Novotného. 

Soutěžní disciplíny jsou ve všech kolech stejné - hod na koš, člunkový běh, střelba florbalovou holí na branku, hod na kužel a šipky. 

Na závěr tedy krajský předseda České unie sportu Zdeněk Krátký vyhlásil vítěze jednotlivých disciplín a Radka Maxová předala poháry vítězům a medaile všem. Poděkování patřilo i rozhodčím.

V hodu na koš zvítězila Miloslava Rolníková, v člunkovém běhu Vladimír Drtina, ve střelbě florbalkou na branku Zdeňka Kroulíková, v hodu kroužkem na kužel Jaroslav Zeman a v šipkách Nazim Uddin. 

Velký úspěch si dnes připsal tým spolku Revma liga Tábor, který měl v pěti disciplínách tři vítěze. Jaroslav Zeman z Tábora na otázku, jestli hod kroužkem na kužel trénuje, se smíchem odpověděl: "Netrénuju. Trénovaní tu nemají co dělat, aby měli šanci všichni." "Jsem sama překvapená, jak mi to dneska šlo," dala se slyšet i Miloslava Rolníková z Klenovic. Že by doma v Klenovicích házela na koš třeba s vnoučaty, vyvrátila. "Moje vnoučata už jsou na to velká," řekla. Velkou radost z vítězství v šipkách měl i Nazim Uddin z Radimovic u Želče. "Minule jsem radil paní Novotné a vyhrála, takže teoreticky to ovládám," dal se slyšet. A jak rady zněly? Prý jednoduše - zavři oči a hoď! "Já jsem ale oči nezavíral," přiznal se Nazim Uddin, který přijel do Československa v roce 1973 z Banlgadéše studovat a už v Čechách zůstal. Za sportovce se prý ale nepovažuje, baví ho hlavně procházky se psem. 

"Sportovní liga samozřejmě podporuje aktivní pohyb, ale hlavně jde o společenskou stránku a setkávání. Zasoutěžit si chodí spolky jako Revma liga, Dia spolek, Svaz postižených civilizačními chorobami nebo Levicové ženy, ale dobrá věc to je i pro neorganizované seniory, aby nezůstávali v sociální izolaci," podotkl na závěr předseda Městské rady seniorů v Táboře Jaroslav Kupsa. 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Alena Hudečková 

    Reagovat

     

    SPORTOVNÍ LIGA SENIORŮ SE OPRAVDU POVEDLA, JEN BYCH JEŠTĚ DOPLNILA, ŽE NEJSTARŠÍ ÚČASTTNICE BYLA JOSEFA ŠMELCOVÁ ZE SVAZU POSTIŽENÝCH CIVILIZAČNÍMI CHOROBAMI TÁBOR, KTERÉ BYLO JIŽ 92 LET A ZÚČASTNILA SE VŠECH SOUTĚŽ.

    Vloženo 17.3.2023 22:38:10

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace