Hudba Two Towers Hulu Jazzu vás na začátku jara v českobudějovickém rozhlase léčivě osvěží a také potěší

20. březen 2023

Zavítáte-li ve středu 22. března v 19 hodin do studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice, můžete prožít velmi osvěžující jarní hudební večer ve společnosti sympatické částečně jihočeské pětičlenné formace Two Towers Hulu Jazz, propojující jazz se swingem se špetkou funky, šansonu, latin music i muzikálu.

„Našeho trumpetistu napadlo symbolické spojení mezi Hradcem Králové a Českými Budějovicemi. První město má Bílou a druhé Černou věž. Proto Two Towers. A všichni se utíkáme k hudbě jako k léčitelce. Hulu je tedy zkratka: hudební léčebný ústav,“ tak zpěvačka Petra Chlebníčková - Schacherlová, jinak dlouholetá sólistka českobudějovického Rozhlasového swingového orchestru, vysvětluje zajímavý anglický název kapely Two Towers Hulu Jazz.

A ta společně s trumpetistou a zpěvákem Jindřichem Zíkou, někdejším členem Melody Makers Ondřeje Havelky, zastupuje  tu menší jihočeskou polovinu Two Towers Hulu Jazz. Východní Čechy pak zastupuje klavírista a akordeonista Radek Škeřík. K

ontrabasista Jan Kodym a bubeník Martin Janovský pocházejí z Litvínova. Je ještě správné napsat, že původním bubeník TTHJ byl Jihočech Marian Jungwirth.

Tato skupina už má za sebou více než deset let existence, vydařená vystoupení a také dvě posluchačsky příjemná alba, která naplňují hudební krédo skupin: Klasické melodie odívat do moderních kabátků  s humorem a nadšením z hudby.  

To ostatně naznačí výběr nahrávek Two Towers Hulu Jazz v půlhodince V náladě swingu, potažmo jazzu – i s rozhovorem se zpěvačkou Petrou Chlebníčkovou.

Jean Goldkette

18. března se naplní 130 let od narození bělošského pianisty a kapelníka Johna Jeana Goldketta. který patřil k nejzářivějším hvězdám zámořské hottjazzové scény ve dvacátých letech minulého století. Tehdy vedl Jean Goldkette ve své době extrémně oblíbený a zároveň kvalitní a bělošskou jazzovou elitou naplněný Victor Recording Orchestra, v němž působili například bratři Tommy a Jimmy Dorseyové či Hoagy Carmichael, tedy pozdější velké osobnosti swingu a hudby obecně.   

To, že Jean Goldkette byl opravdu bezpochybnou osobností jazzu dvacátých let, svědčí i to, že před pěti roky mu vzdal hold na samostatném albu známý a výborný slovenský orchestr Bratislava Hot Serenaders vedený skvělým a i v Čechách velmi ceněným trumpetistou Jurajem Bartošem, který desku v pořadu také okomentoval.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio