Biden: Vydání zatykače na Putina kvůli Ukrajině je oprávněné

foto Americký prezident Joe Biden (na snímku z 17. března 2023).

Washington - Vydání zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina v souvislosti s válkou na Ukrajině je podle americké hlavy státu, Joea Bidena, oprávněné. Ruský prezident spáchal válečné zločiny, míní Biden, kterého citovala agentura Reuters. Zatykač na Putina vydal v pátek Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

"Jednoznačně se dopustil válečných zločinů," řekl Biden novinářům. "Myslím, že je to oprávněné," poznamenal pak k vydání zatykače.

Spolu s ruským prezidentem začal ICC stíhat také zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou. Podle Moskvy rozhodnutí soudu nemá právní základ a je "nehorázné a nepřijatelné".

Rusko stejně jako Spojené státy Mezinárodní trestní soud neuznává. Podle Bidena jsou ale argumenty soudu silné.

Hlavní prokurátor ICC Karim Khan, který podle Reuters od února 2022 čtyřikrát navštívil Ukrajinu, řekl, že z ukrajinského území byly do ruských sirotčinců a dětských domovů odvezeny stovky dětí. "Domníváme se, že mnoho z nich bylo poté předáno k adopci v Rusku," řekl Khan.

V únoru zveřejněná studie americké Yaleovy univerzity uvedla, že Rusko drželo nejméně 6000 ukrajinských dětí v přinejmenším 43 zařízeních na okupovaném Krymu a v Rusku určených zřejmě na převýchovu.

ICC soudí jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny. Návrhy na zahájení procesu může podat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď