Premier League - preview 28. kola: Londýnské derby

17.03.2023, 08:53, aktualizováno 19.03.2023, 09:38
Previews
Martin Ödegaard (© AFP)

Víkendový program anglické ligy narušil FA Cup a dnes se hraje jenom jeden zápas, o to ale bude pikantnější. Arsenal potřebuje napravit vyřazení z Evropské ligy, Crystal Palace se pro změnu poprvé představí bez odvolaného manažera Patricka Vieiry...

Arsenal FC - Crystal Palace

neděle 15:00

Arsenal bude chtít rychle zapomenout na konec v Evropské lize a v neděli přivítá na Emirates Stadium Crystal Palace, jenž nevyhrál už 11 ligových zápasů v řadě a v současné chvíli je bez trenéra.

Arsenal musel ve čtvrtek zkousnout vyřazení z Evropské ligy. V domácím zápase proti Sportingu vedli svěřenci Mikela Artety už po 19 minutách a nic nenasvědčovalo tomu, že by utkání měli ztratit. V 62. minutě se ovšem nádherným pokusem kousek za půlkou předvedl Pedro Goncalves a zařídil vyrovnání. Duel dospěl až k penaltovému rozstřelu, který vyzněl lépe pro portugalský celek. Gunners navíc v zápase přišli o dva hráče, z důvodu zranění předčasně střídali Tomiyasu a Saliba.

Kanonýři musí čtvrteční prohru rychle hodit za hlavu, protože v neděli sehrají zápas v rámci 28. kola Premier League proti Crystal Palace, s kterým nemají úplně pozitivní bilanci. V posledních 10 vzájemných ligových utkáních vyhrál Arsenal třikrát, dvakrát se radoval soupeř a hned v pěti případech se urodila remíza. Na Emirates Stadium Gunners naposled porazili Eagles v lednu 2018.

I přesto budou fotbalisté Arsenalu spoléhat na kouzlo domácího stadionu, na kterém jsou v tomto ročníku téměř suverénní. Z dosavadních 13 odehraných zápasů zde získali 32 bodů při skóre 34-16. Jedinou prohru pak zaznamenali s Man City. Spoluhráčům v neděli určitě nepomůžou Elneny, Nketiah a Tomiyasu. Otazník pak visí nad startem Saliby.

Crystal Palace v posledním zápase nestačil na Brighton a na jeho hřišti prohrál 0-1. Pro Eagles už to byla třetí ligová prohra v řadě a dohromady nevyhráli už 11 ligových utkání za sebou. Klub z Londýna se nyní nachází na 12. pozici, ale sestupem ohrožený Bournemouth má pouze o 3 body méně. Sérii špatných výkonů odnesl francouzský trenér Patrick Vieira, který byl v pátek propuštěn. Hosté tak přijedou na hřiště vedoucího celku bez manažera a určitě zde nemají co ztratit.

Do zápasu nezasáhnou Guaita, Johnstone a Lokonga. S lehčími zraněními se stále potýkají i Ferguson, Hughes a McArthur.

Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - White, Holding, Gabriel, Zinchenko - Ødegaard, Partey, Xhaka - Saka, Jesus, Martinelli

Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Whitworth - Clyne, Andersen, Guéhi, Mitchell - Milivojevic, Doucouré, Schlupp - Olise, Edouard, Zaha

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 5.94 - 13.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Aston Villa - AFC Bournemouth

sobota 16:00

Aston Villa pomýšlí na pozice v horní polovině tabulky a v rámci 28. kola ji doma čeká Bournemouth, který se nachází na sestupovém 18. místě, ale v posledním kole zaskočil favorizovaný Liverpool a vyhrál 1-0. Cherries navíc nad Villans vyhráli poslední 4 ligové zápasy.

Villans se v minulém kole střetli s West Hamem a po vyrovnaném průběhu utkání z toho byla remíza 1-1. Formu potvrdil Watkins, který se znovu prosadil a v uplynulých 7 ligových duelech skóroval hned šestkrát. Domácí tým je v současné chvíli na 11. místě a rád by sezónu zakončil ještě lépe. V dalším kole si ovšem svěřenci Unaie Emeryho musí dávat pozor, do Villa Parku totiž přijede Bournemouth, který v prvním vzájemném zápase zvítězil 2-0 a proti Aston Ville vyhrál poslední čtyři ligová utkání.

Spoluhráčům v zápase určitě nepomůžou Coutinho a Steer. Otazník visí i nad starty Dendonckera a Kamary.

Hosté nutně potřebují body, jelikož jsou na sestupovém 18. místě. V posledním zápase se však svěřenci Garyho O’Neila předvedli v nejlepším možném světle a na domácím stadionu překvapivě porazili favorizovaný Liverpool. Velkým problémem Cherries je v tomto ročníku především obrana, v defenzivě jsou hosté vůbec nejhorším týmem Premier League a ve 26 utkáních inkasovali už 52 gólů.

Na straně Bournemouthu nebude k dispozici Stanislas. Nejistá je i účast Smithe, Taverniera a Traoreho.

Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martínez - Cash, Konsa, Mings, Digne - McGinn, Luiz - Bailey, Buendía, Ramsey - Watkins

AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Neto - Smith, Stephens, Senesi, Kelly - Ouattara, Rothwell, Lerma, Anthony - Billing, Solanke

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.81 - 5.13

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Brentford FC - Leicester City

sobota 16:00

Leicester po plodných letech uvadl a minimálně v nadcházejících týdnech ho čeká boj o přežití mezi anglickou elitou. Lišky prohrály pět soutěžních zápasů za sebou a moc by se jim hodilo, kdyby v sobotu odpoledne potvrdily velmi dobrou vzájemnou bilanci s Brentfordem...

Leicester na půdě víkendového soupeře vyhrál šestkrát za sebou a celkem s ním neprohrál v posledních jedenácti vzájemných duelech, naposledy se na podzim zrodila remíza 2:2, poslední výhra Brentfordu se datuje do roku 1953. To ale ostře koresponduje s aktuálním postavením obou týmů v tabulce - zatímco domácí jsou osmí a mají naději na evropské poháry, hosté jsou až šestnáctí.

"Nic si nenalháváme, čeká nás těžký úkol. Do konce sezony zbývá dvanáct zápasů a my bojujeme ve druhé polovině tabulky. Sestup hrozí devíti klubům, naším cílem je být z této devítky nejlepší. Musíme zapracovat na koncentraci, body pak přijdou," nepochybuje manažer Brendan Rodgers.

Brentford v týdnu zvládl dohrávku na hřišti Southamptonu a na svém kontě má 41 bodů, před ním jsou Brighton, Liverpool (oba 42) a Newcastle (47). Domácí jsou silní na vlastním stánku a v rámci Premier League zde letos padli jen jednou, celkem v anglické nejvyšší soutěži zaznamenali 99 výher a čekají na jubilejní stou.

V sestavě Brentfordu se neobjeví Vitaly Janelt, záložník si před několika dny poranil koleno a utkání bude sledovat jen z tribuny. Společnost mu bude dělat obránce Kristoffer Ajer, jehož trápí lýtko, po dvouzápasové pauze zaviněné zraněním stehenního svalu by se naopak mohl vrátit Mads Roerslev.

Na marodce Leicesteru se dlouhodobě nacházejí Ryan Bertrand, James Justin a Youri Tielemans a disciplinární trest si odpykává Wout Faes. Nepravděpodobný je start Victora Kristiansena, stoprocentně fit není ani kapitán Jonny Evans.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.82 - 4.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Southampton FC - Tottenham Hotspur

sobota 16:00

Southampton přivítá v utkání 28. kola Premier League Tottenham Hotspur. Domácí se stále nemohou vyhrabat z posledního místa, na záchranu jim však chybí pouhé dva body. Hosté se drží v první čtyřce, ale pátý Newcastle má dva duely k dobru. Když je vyhraje, jde před Spurs.

Southampton v minulém klání nestačil v týdnu v dohrávce na Brentford a prohrál 0:2. Saints tak potvrdili, že doma moc radosti fanouškům nedělají, jelikož si tam letos zatím připsali jen dvě výhry. Ačkoliv ta poslední se zrovna zrodila před dvěma týdny, 1:0 přetlačili Leicester. Mezi tím ještě "svatí" stihli remizovat s oslabeným Manchesterem United 0:0. Domácím dlouhodobě chybí kvůli poraněnému koleni Valentino Livramento, ten naposledy do zápasu zasáhl loni v dubnu. Podobně je na tom mladík Juan Larios, ten není k dispozici "jen" od listopadu. Pod vedením dočasného kouče Rubéna Sellése získal Southampton během pěti klání slušných sedm bodů, ale vstřelil pouhé dva góly. Ne nadarmo tak má spolu s Evertonem a Wolves nejhorší ofenzivu v soutěži.

Tottenham po porážce 0:1 na Wolves zabral a zvítězil 3:1 nad Nottinghamem. Dva góly byly dílem Harryho Kanea, po přestávce přidal třetí Jihokorejec Son. Spurs se musí obejít bez své dlouhodobé brankářské jedničky, Hugo Lloris totiž léčí zranění kolene. Stejný problém má i Rodrigo Bentancur, stehno trápí Ryana Sessegnona.

Kohouti se nedostatku vstřelených branek bát nemusí, jsou třetí hned za duem Arsenal a Manchester City. Velký podíl na tom má kapitán Harry Kane, druhý nejlepší kanonýr soutěže, jenž má letos na kontě dvacet gólů, tedy stejně jako celý Southampton dohromady. Tottenham zvítězil v posledních čtyřech domácích střetech, v posledních dvou venkovních nicméně prohrál. Udržet se v nejlepší čtyřce musí být pro Spurs hlavním cílem, jelikož na zisk jakéhokoliv poháru to nevypadá. Se Saints se letos Conteho svěřenci poprvé střetli už v prvním kole a italský stratég si vrásky dělat nemusel. Tottenham vyhrál 4:1.

Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Bazénu - Maitland-Niles, Bednarek, Kotchap, Walker-Peters - Ward-Prowse, Lavia - Walcott, Alcaraz, Sulemana - Adams.

Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Forster - Romero, Dier, Lenglet - Porro, Skipp, Hojbjerg, Davies - Richarlison, Kane, Son.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.66 - 3.68 - 1.85

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Wolverhampton Wanderers - Leeds United

sobota 16:00

Wolverhampton Wanderers se utká v sobotu odpoledne s Leedsem United na Molineux Stadium. Hosté budou chtít zopakovat s Wolves výhru 2:1, která se zrodila v srpnu na Elland Road v prvním kole sezóny.

Wolves se minulý týden nepodařilo navázat na domácí vítězství 1:0 nad Tottenhamem Hotspur, když na Newcastlu United prohráli těsně 2:1. Svého prvního gólu v sezóně se sice dočkal útočník Hwang Hee-chan, Magpies však díky hlavičce Isaka a brance Almiróna dokázali zvítězit.

Julen Lopetegui byl po utkání znepokojen některými výroky rozhodčího Madleyho, který v prvním poločase neodpískal penaltu poté, co byl v pokutovém území Raúl Jiménez sražen Nickem Popem. Přestože Wolves v posledních pěti zápasech v lize vyhráli jen jednou, zůstávají v tabulce Premier League na 13. místě a před sobotním utkáním mají tříbodový náskok na pásmo sestupu.

Lopetegui potvrdil, že střelec Hwang utrpěl nespecifikované zranění a týmu až do konce reprezentační přestávky nepomůže, a připojil se tak k Sašovi Kalajdžičovi, Chiquinhovi, Diegu Costovi a Hugovi Buenovi na rozsáhlou marodku. K návratu se naopak blíží Boubacar Traoré, který nehrál od listopadu.

Přestože Leeds nedokázal vyhrát žádný z posledních tří zápasů Premier League, trenér Javi Gracia však byl s víkendovou domácí remízou 2:2 proti silnému Brightonu spokojený. Whites si díky brankám Patricka Bamforda a Jacka Harrisona odnesl z utkání bod, který může být v boji o udržení klíčový. Leeds vyhrál nejméně zápasů (pět) ze všech týmů v Premier League, ale kdyby získal tři body v sobotním utkání, pravděpodobně by se dostal ze sestupového pásma.

Leeds nepomůže Tyler Adams, který utrpěl zranění stehna, a mimo hru nadále zůstávají Stuart Dallas s Adamem Forshawem.

Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sá - Semedo, Dawson, Kilman, Jonny - Lemina, Neves, Moutinho - A. Traoré, Jiménez, Podence

Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Ayling, Koch, Wöber, Firpo - Roca, McKennie - Summerville, Aaronson, Harrison - Bamford

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.24 - 3.35

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Chelsea FC - Everton FC

sobota 18:30

Sobotní program anglické nejvyšší soutěže zakončí souboj Chelsea s Evertonem a oba týmy mají o co hrát. Blues ještě nevzdávají boj o poháry, Toffees rozhodně nemají vyhráno ve hře o záchranu...

Domácí poprvé od října slepili tři soutěžní výhry za sebou, odměnou jim je postup do čtvrtfinále Ligy mistrů a oživení nadějí na pohárové pozice. Chelsea je desátá s desetibodovým mankem na pátý Newcastle. Po reprezentační pauze se bude chystat i na milionářskou soutěž a los s ní neměl slitování, do cesty se londýnskému celku postaví suverén Ligy mistrů Real Madrid.

Chelsea není zvyklá s Evertonem prohrávat a doma s ním bodovala v 27 zápasech za sebou, v patnácti případech brala všechny body a dvanáctkrát se zrodila remíza. Everton v hlavním městě nad Blues naposledy vyhrál listopadu 1994 a jedinou branku tehdy dal Paul Rideout.

Novinkou v nominaci Chelsea je N'Golo Kante, francouzský záložník snad konečně doléčil zranění stehenního svalu. Kvůli stejnému problému není k dispozici Raheem Sterling a na marodce bude dělat společnost trojici Thiago Silva, Mason Mount a César Azpilicueta, po viróze by se na trávníku mohl objevit Reece James.

Druhá polovina tabulky anglické ligy je vzácně vyrovnaná, o záchranu se musí strachovat týmy od 12. místa a jedním z nich je i Everton. Liverpoolský celek je patnáctý, náskok na osmnáctý Bournemouth ovšem činí jen jeden bod.

Jedním z důvodů špatné sezony Evertonu jsou výkony ve venkovních zápasech, v součtu všech soutěží Toffees nepřivedli výhru už jedenáctkrát za sebou. Citelně přitom schází útočník Dominic Calvert-Lewin, jehož dlouhodobě limitují zdravotní problémy a letos odehrál jen dvanáct utkání.

"Znovu ho zatahalo ve stehenním svalu, v tomto případě musíme být hodně opatrní. Jeho stav monitorujeme a jsme maximálně opatrní. Co se týká utkání s Chelsea, tak jsem s ním nepočítal, během reprezentační přestávky dostane další čas na doléčení a následně snad bude konečně k dispozici," doufá manažer Sean Dyche.

Vedle svého střelce hlásí hosté ještě jednu absenci, dlouhodobě mimo hru je Andros Townsend.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.27 - 8.89

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Nottingham Forest - Newcastle United

pátek 21:00

Newcastle stále bojuje o účast v příštím ročníku Ligy mistrů a v páteční předehrávce se představí na hřišti Nottinghamu, který na plný bodový zisk čeká již pět zápasů.

Nottingham nezažívá povedené období a v posledních pěti ligových zápasech získal pouze dva body. V posledním zápase svěřenci Stevena Coopera nestačili na Spurs, kterým podlehli 1:3. Tým se stále drží na 14. pozici, ale od sestupového pásma jej dělí pouze dva body. V páteční předehrávce navíc domácí čeká Newcastle, který stále bojuje o Ligu mistrů a v první vzájemném zápase vyhrál 2:0.

Manažer Steven Cooper na předzápasové konferenci poukázal na skutečnost, že do konce letošní sezóny už nezbývá mnoho utkání. "Musíme ukázat charakter, věděli jsme, že nás v letošní sezóně nečeká nic lehkého a nyní jsme ve stejné situaci jako na začátku ročníku, s tím rozdílem, že už do konce nezbývá tolik zápasů. Pod námi je několik týmů a každý z nich se bude chtít udržet v Premier League. Čekají nás o to zajímavější souboje, musíme si tuto výzvu užít a dát do pátečního zápasu všechno," prohlásil 43letý stratég.

Na domácí straně chybí několik důležitých hráčů. Do zápasu určitě nezasáhnou Awoniyi, Biancone, Boly, Henderson, McKenna, Richards a Wood.

Hosté se po menší krizi vrátili zpět na vítěznou vlnu a v minulém utkání vyhráli doma nad Wolverhamptonem 2:1. O třech bodech rozhodl v 79. minutě Almirón, u kterého se jednalo o jedenáctou trefu v Premier League. Magpies ztrácí na čtvrtý Tottenham čtyři body, ale zároveň mají dva zápasy k dobru. Výhrou proti Nottinghamu by se tak opět přiblížili vysněné Champions League. Hosté se navíc stále mohou pyšnit nejlepší obranou nejvyšší anglické ligy, když ve 25 odehraných utkáních obdrželi jen 18 branek a v této statistice hravě strčí do kapsy vedoucí Arsenal nebo druhý Man City.

Eddie Howe nemůže pro páteční zápas počítat se čtyřmi hráči. Na marodce jsou Fraser, Gordon a Krafth. Trest za žluté karty si musí odsedět Joelinton.

Nottingham Forest - pravděpodobná sestava:
Navas - Aurier, Worrall, Felipe, Lodi - Freuler, Shelvey, Mangala - Gibbs-White, Lingard - Ayew

Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Pope - Trippier, Schär, Botman, Burn - Longstaff, Guimarães, Willock - Almirón, Isak, Saint-Maximin

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.47 - 3.78 - 1.72

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
27
21
3
3
62 : 25
66
2
Manchester City
27
19
4
4
67 : 25
61
3
Manchester United
26
15
5
6
41 : 35
50
4
Tottenham Hotspur
27
15
3
9
49 : 37
48
5
Newcastle United
25
11
11
3
37 : 18
44
6
Liverpool FC
26
12
6
8
47 : 29
42
7
Brighton & Hove Albion
25
12
6
7
46 : 31
42
8
Brentford FC
26
10
11
5
42 : 33
41
9
Fulham FC
27
11
6
10
38 : 37
39
10
Chelsea FC
26
10
7
9
27 : 26
37
11
Aston Villa
26
10
5
11
32 : 39
35
12
Crystal Palace
27
6
9
12
21 : 34
27
13
Wolverhampton Wanderers
27
7
6
14
20 : 37
27
14
Nottingham Forest
26
6
8
12
21 : 47
26
15
Everton FC
27
6
7
14
20 : 38
25
16
Leicester City
26
7
3
16
37 : 46
24
17
West Ham United
26
6
6
14
24 : 34
24
18
AFC Bournemouth
26
6
6
14
25 : 51
24
19
Leeds United
26
5
8
13
31 : 42
23
20
Southampton FC
27
6
4
17
20 : 43
22

Zbývající zápasy

18.03. 16:00
Liverpool FC - Fulham FC (zápas odložen)
19.03. 15:00
Brighton & Hove Albion - Manchester United (zápas odložen)
19.03. 17:30
Manchester City - West Ham United (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (598)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele