Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vynášej, kdo můžeš! Lidé zachraňovali z plamenů v Banské Štiavnici vzácné exponáty, některé pochází až ze 13. století

Aktualizováno -
19. března 2023
14:46
Autor: pma, ČTK - 
19. března 2023
11:02

Během sobotního odpoledne došlo v historickém centru Banské Štiavnice na středním Slovensku k mohutnému požáru. Jako první bylo zasaženo turisty oblíbené místo Banka lásky a následně se plameny rozšířily i na okolní historické budovy. Zasažena byla i Galerie Jozefa Kollára, v níž jsou uloženy exponáty vytvořené od 13. století až po současná díla. Během sobotního požáru se na záchraně umění podíleli zaměstnanci, hasiči a dobrovolníci.

Náměstí Svaté Trojice v centru slovenského městečka Banská Štiavnica patří od roku 1993 do světového dědictví UNESCO a jeho krásu jezdí obdivovat lidé z celé země. V sobotu ale Slováky zasáhla zpráva o ničivém požáru, který se během odpoledních hodin ve městě rozšířil.

K počátečnímu vzplanutí zřejmě došlo na střeše historické budovy zvané jako Banka lásky. V objektu v minulosti žila Mária Pischlová, múza a studentka slavného slovenského básníka Andreje Sládkoviče. Autor pro dívku napsal báseň Marína, jež se stala stěžejním dílem slovenské literatury, dokonce nese i světový rekord. Báseň o 2910 verších zatím podle Guinnessovy knihy rekordů zatím nikdo nepřekonal.

Lidský řetěz zachraňoval umění

Kvůli větru, kopcovitému terénu, úzkým uličkám a mnoha domům se požár rychle šířil i na okolní budovy. Zasažen byl například i objekt, ve kterém sídlí Galerie Jozefa Kollára. V jeho expozicích návštěvníci mohli spatřit umění zaměřující se na hornickou činnost, jež má v kraji po desítky let silné zastoupení. Nejstarší exponáty pochází ze 13. století, není tak divu, že obyvatelé Banské Štiavnice nechtěli nechat umění plamenům na pospas.

Podle Aktualdnes.sk se téměř 300 lidí v sobotu spojilo v jeden velký lidský řetěz a společnými silami se všichni snažili exponáty zachránit. To, co se dobrovolníkům podařilo před plameny vynést ven, by v současnou chvíli mělo být uschováno v prostorách Starého zámku. Zachráněny byly i dokumenty a díla ze Slovenského důlního archivu.

Za jediný den lidé darovali přes půl milionu

Svou solidaritu ukázali i ti Slováci, kteří se osobně nemohli zúčastnit záchranných akcí. Během soboty byla vytvořena veřejná sbírka na pomoc zasaženému historickému centru Banské Štiavnice. Za pouhý den bylo od dárců vybráno v přepočtu přes půl milionu korun.

Pomoc nabídla i České republika. Už v sobotu chtěl poskytnout pomoc ministr zahraničí Jan Lipavský a v neděli se přidal i prezident ČR Petr Pavel, který se spojil se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Nabídl hlavně odborné restaurátorské kapacity. Velmi si vážím tohoto projevu solidarity,“ uvedla slovenská hlava státu s tím, že děkuje i za nezištnou pomoc a sounáležitost obyvatel města, turistů a dobrovolníků.

Probíhá lokalizace ohnisek 

Požár poškodil sedm budov a část z nich velmi poničil. „Mnohé střechy shořely, v některých (budovách) i celá poschodí,“ prohlásil v sobotu předseda slovenské vlády Eduard Heger. „Přesná příčina požáru zatím známá není, pravděpodobně ale jde o zkrat elektrického vedení,“ uvedla pár hodin po vzplanutí požáru policie. Škody půjdou do milionů korun.

Vedení města kvůli požáru vyhlásilo mimořádnou situaci. „Probíhá likvidace a lokalizace ohnisek spolu s opatřeními, která mají zamezit tomu, aby se požár znovu rozšířil,“ řekla v neděli mluvčí slovenského ministerstva vnitra Zuzana Eliášová. 

Video  Sedm komplikovaných zásahů našich hasičů v roce 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání