InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy obrazů Josefa Synka se křtem monografie

    neděle 19.5 16:00 - Muzeum, Blatná

  • Vlastivědný výlet na Pravětínská lada

    neděle 19.5 7:40 - Volyně – sraz na náměstí Svobody

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Přednáška v Chyškách přiblížila nález ve schránce památníku a jeho záchranu

 Autor: Martin Petřík

    Autor: Martin Petřík

CHYŠKY – V salonku kulturního domu v Chyškách se v sobotu 18. března konala přednáška pracovnic Státního archivu v Třeboni Aleny Kajanové a Martiny Pechové. Přijely pohovořit o restaurovaných dokumentech a dalších exponátech, které uchovávala nalezená schránka z památníku padlým v 1. světové válce. Zaplněná místa v salonku byla důkazem, že Chyšecké vlastní historie zajímá.

 

V úvodu starostka obce Stanislava Hejnová řekla: „V kronice jsem se dočetla, že v památníku by měla být uschována schránka se životopisy padlých vojáků a řada dalších dobových dokumentů. Když se tu tedy 2. května loňského roku začal pro restaurování rozebírat památník, tak jsme si mysleli, že se schránka bude nacházet za reliéfem vojína s koněm. I pan Charypar, který památník restauroval, si myslel, že by to bylo vhodné místo pro umístění schránky. Když se kamenné bloky nadzvedly, tak jsme zjistili, že tam žádná schránka není, že blok je masiv a nic tam být nemůže. Odebral se další blok kamene a v něm zase nic nebylo. Už jsme pomalu přestávali věřit. Říkala jsem si však, že není možné, aby kronikář lhal. Zkusili jsme ještě jeden blok a v něm schránka byla," popsala starostka Chyšek. Ovšem vyhráno nebylo. Schránka totiž nebyla vodotěsná a byla úplně ponořená ve vodě. Bylo patrné, že se ve schránce nacházela masa papírů, která byla ale úplně rozmočená.

Starostku Stanislavu Hejnovou napadlo zavolat do archivu do Třeboně, zda by obsah schránky nešlo nějak zachránit. „Na druhé straně se mi ozvala paní Kajanová a já už jsem po pár větách věděla, že jsem se ozvala správně. Její zájem byl okamžitý. Paní Kajanová mi řekla, že by bylo dobré, kdybychom tam schránku co nejdříve dodali. A přesně to jsme učinili. Pak se stal zázrak. Po nějaké době nám přišly zpět dokumenty, o kterých jsme nevěřili, že je ještě někdy uvidíme. Bylo to unikátní a jsem moc ráda, že tu dnes můžeme být a o historických artefaktech mluvit," uzavřela starostka Chyšek.

Poté už se slova chopila Alena Kajanová. Popsala, jak práce na restaurování objevených dokumentů probíhaly. Trvaly přibližně dva měsíce a Alena Kajanová spolu s Martinou Pechovou využívaly všech dostupných prostředků. Dá se říct, že se veškeré dokumenty a materiály podařilo jistým způsobem zachránit.

A co se vlastně ve schránce našlo? Tři kusy 20 haléřových kupónů, 3 kusy 1 korunových kupónů Spořitelního a záložního spolku v Malé Chýšce, 1 kus jednokorunové bankovky, 2 kusy výkazů pro spotřebu cukru, 2 kusy výkazu pro spotřebu mouky, 3 kusy pohlednic Chýšek, 27 kusů listů strojního papíru ve formátu A4 psané strojopisem s životopisy padlých a zemřelých a s historickou črtou z 31. srpna roku 1921, 14 kusů různých novinových výtisků a 2 kusy mincí.

Součástí přednášky byla i malá výstava, kde se Chyšečtí dozvěděli, co bylo umístěno do nové schránky, která byla vložená do restaurovaného památníku. K vidění byly také dochované dokumenty ze schránky.

Víc přinesou Milevské noviny ve středu. 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace