Divadlo F. X. Šaldy Liberec [Šaldovo divadlo]

Král Lear

Premiéra: 6.6.2021 | 3:10
premiéra bez diváků v únoru 2021
Překlad: Jiří Josek. Dramaturgie: Lenka Chválová. Scéna: Tom Ciller. Kostýmy: Markéta Oslzlá-Sládečková. Hudba: Mario Buzzi. Pohybová spolupráce: Petr Nůsek. Režie: Jakub Nvota.
Poslední uvedení: prosinec 2023.
Slavná tragédie o bláznovství a zmoudření pošetilého krále. Zaslepený král se z paláce vydává na krutou cestu až k poznání, co z člověka zbývá, když o všechno přijde: o moc, přátele, rodinu, domov, o šaty i o rozum. Shakespeare ve velkém básnickém gestu zachycuje síly, které se střetávají na rozhraní generací nebo na zlomu staršího a nového světa. A dnes je téma předání „země“ mladším velmi aktuální, jak evropská populace nezadržitelně stárne a současný člověk přitom právě stárnout odmítá, jako by se to ani neslušelo...
14!  

inscenace již byla stažena z repertoáru

Divadlo F. X. Šaldy Liberec
Hodnocení inscenace
Redakce
-
Uživatelé
72 %
7261000
Volby

Hodnocení (6)

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Čiko  50 %
2.7.2023 | 1085 hodnocení
+ souhlasím
Mám Shakespeara rád, ale Král Lear šel vždy tak trochu okolo mě. Nejinak tomu bylo i v libereckém divadle F.X.Šaldy, kde jsem viděl už zajímavější činohru.
Nezaujala mě zejména scéna a nijak zvlášť ani konkrétní herecké výkony.
Inscenace, která neurazí, ale časem na ni asi zapomenete...
Layer  90 %
19.3.2023 | 105 hodnocení
+ souhlasím
Skvělý Václav Helšus!
Představení má neuvěřitelnou energii a sílu!
Franz.K  70 %
28.1.2023 | 43 hodnocení
+ souhlasím
Dlouho jsem si nebyl jistý, ale nakonec jo. Působí to dost moderně, i když je to Lear. Vizuálně jednoduché a funkční. Někdy je určitě důležité poprat se s těmihle klasickými hrami, nevím, ale asi ano a tohle je určitě poctivé utkání tvůrců. Znovu bych nešel, ale to není inscenací, jen mě asi už baví nějaké původnější projekty přece jenom. Ale pro seznámení s Learem moc dobré. Díky!
Chmur   60 %
20.12.2022 | 8 hodnocení
+ souhlasím
Celkem průměrná hra. Není to žádný průšvih ale ani nic zvlášť zapamatování hodného. Myslím, že takovýto relativně těžký kousek potřebuje charismatické osobnosti a mimořádné herce, jako se to např. povedlo v legendárním představení na Shakespearovských slavnostech s Janem Třískou v titulní roli. Bohužel v představení Šaldova divadla výše uvedené splňují pouze mladí herci Ondřej Kolín a Tomáš Váhala.
MajdaLena  80 %
6.2.2022 | 32 hodnocení
Coward  80 %
20.9.2021 | 279 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.