Kokoschkův obraz za vyvolávací cenu 200 milionů kupce nenašel

Obraz Oskara Kokoschky Žena a Otrok (Frau mit dem Sklaven) vyvolávaný za rekordní sumu 200 milionů korun se na nedělní aukci v Praze neprodal. Tuzemský aukční rekord tak nadále patří obrazu Staropražský motiv od Bohumila Kubišty, který se loni prodal za 123,6 milionu korun. Kokoschkův obraz nabízela aukční síň Adolf Loos Apartment & Gallery. V jejich aukci se prodalo několik děl za milionové částky.

Obraz Žena a otrok z roku 1920 představuje bývalou Kokoschkovu přítelkyni Almu Mahlerovou jako otrokářku a Kokoschku jako otroka, podle organizátora aukce je Kokoschkovým uměleckým zúčtováním s jeho múzou a milenkou. Rakouský umělec měl v letech 1912 až 1914 s Mahlerovou, vdovou po skladateli Gustavu Mahlerovi, poměr. Tato záležitost hluboce ovlivnila jeho život a tvorbu.

Obraz je dramatický nejen expresivním vyobrazením muže a ženy, ale také svým osudem a příběhem. Patřil německému sběrateli židovského původu Fritzi Salo Glaserovi, který byl přinucen jej počátkem 40. let prodat, aby v době nacismu zaplatil daň z židovského majetku. Později prošel soukromými sbírkami a před patnácti lety se o něj přihlásili Glaserovi dědicové a uplatnili restituční nárok. Prodej obrazu tak měl přinést i peníze na uspokojení jejich nároků.

Nejdražší Kokoschkovo dílo, které se prodalo na aukci v Česku, je obraz Praha – Pohled z křižovnického kláštera, který se v roce 2019 vydražil za 78,5 milionu korun a stal se v té době rekordem českých aukcí.

Prodej obrazu Podobizna čtenáře

Za vyvolávací cenu patnácti milionů korun se ale v neděli prodal obraz Bohumila Kubišty Podobizna čtenáře (Podobizna prof. Antonína Matějčka). Kubišta obraz namaloval během svého druhého pobytu v Paříži. Představuje historika umění a blízkého Kubištova přítele, Antonína Matějčka při čtení. Včetně aukční přirážky za obraz nový majitel zaplatí 18,15 milionu korun. 

Obraz Jeana Alberta Gorina s názvem Kompozice č. 3 vycházející z rovnostranného trojúhelníku se prodala za 19,66 milionu korun včetně přirážky. Olej Emila Filly nazvaný Zátiší se sokolem a podnosem z roku 1930 našel kupce za konečnou cenu 18,45 milionu korun. Obraz Josefa Šímy Le ciel de pierre (Kamenné nebe) se včetně přirážky prodal za cenu přes 13 milionů korun.

Pořadatelé v neděli ve výběrové aukci nabídli jen dvaapadesát položek a jejich vyvolávací cena začínala na sto tisíci korunách. Dražit se mohlo v sále, po telefonu, on-line či písemným limitem, jen v případě nejdražšího díla pořadatel předem dražbu on-line vyloučil. Po celou dobu aukce se však on-line přenos, do kterého byly ke konci aukce připojené dvě stovky sledujících, potýkal s absentujícím zvukovým přenosem a pořadatelé za to od zájemců o přenos sklízeli kritiku.