Mobil je dnes pro mnoho lidí věcí, bez které si nedokáží představit svůj standardní den. Podobné to může být i u dětí. Jak ale ukázal jeden z rodičů, jejich závislost například na mobilních hrách se dá značně omezit. Ukazuje to příběh, který zveřejnil britský deník The Mirror.

Mnoho rodičů má zkušenost s tím, že jejich potomek tráví přehnaně hodně času s mobilním telefonem v ruce. Takové dítě jakoby bylo najednou ve vlastním světě, nekomunikuje, nevnímá, když na něj rodiče hovoří. Navíc u telefonu tráví i čas, který by mělo věnovat třeba učení či spánku.

Přesně to podle deníku dělal jedenáctiletý chlapec z čínského Šen-čenu. Namísto toho, aby dodržel večerku, kterou měl jasně stanovenou od rodičů, ještě dlouho po půlnoci “pařil” na telefonu. Měl ovšem smůlu, protože se v pokoji najednou objevil jeho otec. Místo křiku, který chlapec očekával, však přišel úplně jiný trest.

Huang, jak muže označují čínská média, se rozhodl, že syna nechá hrát dál. Dokonce ho omluvil ze školy, aby měl čas na svou oblíbenou kratochvíli. Existovala pouze jedna podmínka, chlapec nesmí spát, jinak může být na telefonu celých 24 hodin. Zkrátka nonstop hraní, častý sen mnoha dětí.

Spánek zakázán

Zpočátku to vypadalo, že s tím jedenáctiletý kluk nebude mít problém. Po dvanácti hodinách se ovšem dostavila nepřekonatelná touha si zdřímnout. To však Huang neakceptoval a hned svého syna probudil, aby pokračoval v hraní. Skončil až po 17 hodinách, kdy svého otce požádal, aby už mohl přestat.

Chlapec posléze napsal dopis, z něhož bylo jasné, že se napravil: “Slibuji, že musím jít spát před jedenáctou hodinou. Slibuji, že před spaním nebudu hrát na telefonu.” Jeho otec byl s výsledkem “experimentu” spokojený. Jeho potomek má nyní ve škole dobré známky a doma poslouchá. Dokonce si našel bližší vztah ke svému otci, který jej tak zvláštně potrestal.

Telefon dokáže děti omezit sám

Čas, který děti tráví u mobilního telefonu, je problémem v mnoha rodinách. Odborníci proto doporučují použít právě telefon k omezení doby, kdy mladiství nemají jinou starost než svůj mobil. Pro operační systém Android existují aplikace, umožňující nastavit omezení času, kdy jsou některé funkce dostupné.

Pokud má dítě iPhone, lze vše zařídit přímo v nastavení telefonu. Pro každou aplikaci můžete stanovit maximální denní časový limit. Je také možné nastavit limit pro každý den v týdnu, což může být užitečné, pokud například chcete, aby dítě používalo určité aplikace pouze o víkendech.