metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 24 °C

Středa 1. května 2024. Svátek práce

Startuje dvaadvacátý ročník oborové soutěže Sestra roku. Vítěze jedné z kategorií tradičně vybere veřejnost

  8:42
Brno 20. března 2023 (PROTEXT) - V polovině března odstartoval další ročník prestižní oborové soutěže Sestra roku. Odborná porota i veřejnost již po dvaadvacáté ocení zástupkyně a zástupce tohoto náročného povolání. Letos bude titul Sestra roku udělen ve dvou hlavních kategoriích, jeden z nominovaných obdrží rovněž ocenění za celoživotní dílo. V online hlasování pak veřejnost rozhodne, kdo si ze slavnostního galavečera odnese titul Sestra mého srdce.

Prestižní oborová soutěž, která oceňuje zástupce tohoto nelékařského zdravotnického povolání, se v letošním roce koná již po dvaadvacáté. Pořadatelem soutěže je EEZY Events & Education a po osmnácté je generálním partnerem akce společnost HARTMANN – RICO.

"Ošetřovatelská péče má v tuzemském zdravotnictví nenahraditelnou roli. Sestra roku je jedním ze způsobů, jak dát najevo, jak moc si práce sester vážíme. Desítky tisíc hlasů, které svým favoritům dala veřejnost v loňském online hlasování, pak svědčí o tom, že rozhodně nejsme sami, kdo tuto náročnou práci oceňuje,“ uvedl Tomáš Groh, předseda představenstva HARTMANN – RICO.

"Práce sester a nelékařů je obecně velmi náročná, je však velmi smysluplná a zároveň naplňující. Je to profese, která je v mnoha směrech nezastupitelná a každý nemá dar tuto profesi vykonávat. Jsem moc ráda, že tato již tradiční soutěž pokračuje. Je to ocenění této nelehké práce a zároveň poděkování, které si všichni zaslouží,“ řekla Martina Šochmanová, prezidentka České asociace sester.

I letos je soutěž určena všem všeobecným sestrám, porodním asistentkám, praktickým sestrám a dalším nelékařským zdravotnickým pracovníkům. Ti budou oceňováni v několika kategoriích, přičemž ty hlavní jsou Sestra v přímé ošetřovatelské péči a Sestra v sociálních službách. Jeden z nominovaných si odnese také Čestné ocenění za celoživotní dílo v ošetřovatelství. O posledním titulu – Sestra mého srdce – pak prostřednictvím online hlasování rozhodne samotná veřejnost.

Nominace do 22. ročníku Sestry roku byla spuštěna 15. března a poběží až do 30. června. Přihlašování je možné prostřednictvím webu soutez-sestraroku.cz, e-mailem na registrace@soutez-sestraroku.cz či písemnou formou na adresu redakce časopisu Zdravotnictví a medicína. Všechny informace o tom, jak přihlášku podat, jsou dostupné přímo na webu soutěže.

„Soutěž je tradičně koncipována dvoukolově. V prvním kole z doručených přihlášek vybere odborná porota trojici finalistů v každé ze dvou hlavních kategorií. Druhé kolo proběhne přímo na slavnostním galavečeru, který se letos uskuteční 11. října večer v pražském Kině Lucerna,“ řekl za pořadatelskou EEZY Events & Education její ředitel Karel Novotný.

V porotě, která rozhodne o tom, kdo si v říjnu odnese titul Sestra roku, zasednou nejen zástupci pořadatelských společností, ale také zvučná jména tuzemského zdravotnictví:

- PhDr. Martina Šochmanová, MBA, náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči a kvalitu, hlavní sestra IKEM, prezidentka České asociace sester

- doc. MUDr. Petr Neužil, CSc., primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce

- prof. MUDr. Miloš Táborský, CSc., FESC, MBA, předseda I. Interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice a Univerzity Palackého v Olomouci, vedoucí Národního telemedicínského centra Fakultní nemocnice Olomouc

- Mgr. Irena Storová, ředitelka SÚKL

- Ing. Zdeněk Kabátek, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR

Zároveň s kategoriemi Sestra v přímé ošetřovatelské péči a Sestra v sociálních službách budou na slavnostním galavečeru uděleny i zbývající dvě ceny. O Čestném ocenění za celoživotní dílo v ošetřovatelství rozhodne ze všech přihlášených porota magazínu Zdravotnictví a medicína, titul Sestra mého srdce připadne tomu z finalistů, který získá nejvíce hlasů od veřejnosti.

"Slavnostnímu galavečeru Sestry roku bude v letošním roce předcházet rovněž finále soutěže HARTMANN School Awards, která je určená pro studenty středních zdravotnických škol. Cílem projektu je motivovat studenty, aby se více angažovali v procesu zdravotnické péče v odborném i domácím prostředí a nebáli se přinášet vlastní nápady na jeho zlepšení. Loni se do soutěže přihlásily týmy ze 48 zdravotnických škol z celkových 96,“ doplnil Jan Civín, Governmental Affairs Manager v HARTMANN – RICO, který zasedne v porotě obou soutěží.

O společnosti HARTMANN – RICO

Společnost HARTMANN – RICO a.s. patří mezi nejvýznamnější výrobce a distributory zdravotnických prostředků a hygienických výrobků v České republice. Vznikla v roce 1991 vstupem společnosti PAUL HARTMANN AG do tehdejšího státního podniku Rico ve Veverské Bítýšce. Společnost je součástí mezinárodní skupiny HARTMANN se sídlem v německém Heidenheimu.

Více naleznete na webu hartmann.info.

Hlavní zprávy

Zdravim, zdravim, dobré dopo. Pražské ostrovy na čtyři dny ovládne hudba

vydáno 30. dubna 2024  10:00

Pokud jste na sociálních sítích, zřejmě vás neminul pozdrav „zdravim, zdravim, dobré dopo“. Hláška je dílem hudebníka Rohonyho, který v oboru rozhodně...  celý článek

Co krok, to dopravní značka či tabulka se zákazem. Česko se „výhrůžkami“ jenom hemží

vydáno 29. dubna 2024  11:59

Možná si ještě vybavíte pražskou „aféru“, kdy strážníci vykazovali ze svahů Petřína sáňkující děti. Aby pak udělalo město výjimku, když nechalo drobotinu...  celý článek

Umělá inteligence by se ráda stala psychoterapeutem. Opravdu dokáže pomoci?

vydáno 29. dubna 2024  5:53

Textů o AI jste už určitě četli mnoho. Umělá inteligence se snaží rozvíjet doslova v každém oboru. Jistě už jste slyšeli o AI v soudnictví, v IT...  celý článek

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek