Jesličky se transformují v dětské skupiny. Pro město je to výhodnější
INTERIÉR TŘÍDY V MŠ ANTONÍNA SOCHORA. FOTO: WEB MŠ
Most

Most – Poptávka po umístění dětí do jesliček v Mostě převyšuje nabídku. Město chce vyjít vstříc rodičům, kteří se potřebují vrátit brzy do zaměstnání. Zároveň našlo i způsob, jak zajistit, aby byl provoz pro město výhodnější.

Město nyní vyhlásí veřejnou zakázku na vybudování a vybavení dvou učeben pro dětské skupiny v objektu mateřské školy Antonína Sochora. Součástí zakázky bude i pořízení nových herních prvků v zahradě objektu. V této školce funguje 6 tříd klasické mateřinky pro děti od 2,5 do 6 let a jedna třída střediska denní péče, určená pro děti už od jednoho roku. O tuto službu je velký zájem, proto budou nově třídy dvě, vedené jako dětské skupiny. „Zakázka by měla být hotová do konce roku, počítáme se zahájením provozu tedy od roku 2024. Kapacita v dětské skupině je 15 dětí. Ne všechny děti ale chodí po celý týden. Dětí tedy můžeme zapsat více, ale musíme s rodiči rozvrhnout docházku tak, aby jich bylo v každý den ve skupině skutečně jen 15," vysvětlila náměstkyně primátora Jana Stará. 

Zřízení dětských skupin místo klasických jeslí je pro zřizovatele jednoduší. Stát totiž na chod dětské skupiny přispívá. Rodiče za dítě umístěné v jeslích platí 1 200 korun na měsíc, k tomu 900 korun jako zálohu na celodenní stravné. Při zřízení dětské skupiny mají být cenové podmínky pro rodiče zachovány. 

Jednu tzv. třídu jesliček s kapacitou 15 dětí, tedy středisko denní péče pro děti od jednoho roku má v Mostě ještě MŠ Hutnická, další takové středisko provozuje Městská správa sociálních věcí Most v ulici Františka Malíka. Několik dalších dětských skupin zajišťují soukromí provozovatelé. Dětskou skupinu pro děti už od 6 měsíců provozuje Kojenecký ústav Most, a to po 24 hodin 7 dní v týdnu. Celodenní péči o děti zajišťují dětské zdravotní sestry, děti jim říkají teto. Současně je členem pracovního týmu speciální pedagog. „Tato skupina navázala skvělou spolupráci s nemocnicí. Provoz má navázaný na směny zdravotnického personálu právě tak, aby maminky malých dětí mohly bez obtíží zvládat i noční směny," připomíná primátor města Mostu Marek Hrvol. 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru