Kino v Úštěku není ani po dvou letech oprav funkční. Stavební firma navíc fakturovala městu i práce, které neodvedla

20. březen 2023 11:26

Rekonstrukce kina v Úštěku na Litoměřicku měla být hotová v červnu. Podle současných radních ale v termínu rozhodně dokončená nebude. Po revizi všech projektů vedení města zjistilo, že si stavební firma fakturovala i opravy, které nikdy neodvedla. Městu kvůli nedokončenému projektu navíc hrozí, že bude muset vracet 18milionovou dotaci.

„Vidíme tady ten odporný sokl z toho kuličkového marmolitu – jde o materiál té nejnižší úrovně, který si člověk dovede představit, a my to tady máme v centru historické rezervace,“ ukazuje rozhořčeně nezávislý radní Úštěku Petr Janoš.

Rekonstrukce tamního kina se podle něj příliš nepovedla. „Například v tom spodním podlaží jsou místo čtyř oken jen tři, to jedno je navíc i posunuto, takže nám pak nesedí osy těch oken s tím druhým podlažím,“ přibližuje Janoš.

Bývalé vedení města podcenilo nejen přípravu, ale i provedení projektu. „Máme nefunkční kinosál, který je v podobě hrubé stavby – jsou tam jen holé zdi bez jakéhokoli vybavení, chybí i stropní podhled, akustické podhledy, samozřejmě i audiotechnika,“ vypočítává Janoš.

Bývalý nezávislý starosta města Jan Mazini nechtěl současnou situaci komentovat. Přitom právě radnice pod jeho vedením v srpnu loňského roku převzala dokončenou stavbu.

Současné vedení Úštěku se obrátilo na policii

Rekonstrukce budovy za více než 32 milionů korun ale stále není hotová. Současné vedení města proto udělalo audit stavby a obrátilo se na policii.

„Poradili jsme klientovi, aby podal příslušný podnět k trestnímu oznámení pro podezření z několika trestných činů – ať už jde o trestný čin podvodu nebo o trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ přibližuje právní zástupce města Narcis Tomášek.

Stavební firma si totiž podle radnice měla fakturovat i opravy, ke kterým v budově vůbec nedošlo. Zhotovitelé se k celé věci nevyjádřili.

Úštěcké kino má tak zatím zkolaudované předsálí. Na další úpravy podle Petra Janoše nezbývají finance. Městu navíc hrozí, že bude muset vracet 18milionovou dotaci, kterou v roce 2020 čerpalo.

Spustit audio

Související