so., 18. březen 2023 16:54

Recenze: Inside Job: Když počasí řídí Gerald z účtárny a Miley SSSyrus má ještěrčí kůži

plakát k seriálu Inside Job plakát k seriálu Inside Job Zdroj: Shion Takeuchi (instagramový účet @sshhhhhionn)
Co když reptiliáni jsou skuteční a a chemtrails jsou jen nástrojem na vymazání paměti? A to není všechno. Tajná organizace, která zařizuje, aby konspirační teorie zůstaly v povědomí veřejnosti jen konspiračními teoriemi, ale ve skutečnosti všechno řídí právě skrze ně. Svět, kde prezident je jen robotická loutka Cognito Inc., počasí řídí Gerald z účtárny a přistání na Měsíci bylo natočeno ve studiu. Snad všem konspiracím je v seriálu Inside Job, z dílny tvůrkyně Shion Takeuchi a tvůrce Alexe Hirsche, vdechnut život. Teda až na pár „extrémů“, které už i na samotný seriál, kde konspirační teorie jsou plnohodnotnou součástí skutečnosti, byly opravdu přespříliš. A tak tvrzení, že Země je placatá nakonec u scénáristů neobstálo a v samotném seriálu je tato konspirace s výsměchem prezentována jako holý nesmysl.

Reagan Ridley (Lizzy Caplan) je hlavní hrdinka příběhu, která doufá v povýšení snad celou svou kariéru a jehož se jí hned v prvním díle nedostane. Místo toho jí je přidělen parťák Brett Hand (Clark Duke), kterému namísto celoživotní dřiny zařídilo pozici ve společnosti jeho „charisma“ a jedna grilovačka s J. R. (Andrew Daly)-ředitelem Cognito Inc. Premianta bratrstva a navzdory všem nezdarům pozitivního Bretta s vykreslenými lícními kostmi si všichni oblíbí hned první den, což je pro Reagan jen další kapka benzínu přilévajícího se do ohně, žhnoucího zejména díky věčnému nedostatku ocenění ze strany snad všech osob okolo ní. A jako kdyby to nestačilo, vždy snaživá inženýrka pracuje v týmu plném lidí se všemožnými zvláštnostmi a navíc stále bydlí s otcem Randem Ridleym (Christian Slater), který býval před odesláním do důchodu spoluředitelem Cognito Inc. společně s J. R.

„Suck my d*ck“, vodka k snídani i odbornice na mediální manipulaci
Až doposud by příběh mohl znít snad jako začátek komediálního filmu. Nenechte se ale ošálit. Inside Job je kreslený seriál, který se svým stylem snaží doplňovat řady „sprostých“ animáků pro dospělé. Reagan rozhodně nešetří s vulgarismy, stížnosti jejích zaměstnanců se týkají toho, že moc často říká hlášku „suck my d*ck“ a je emočně naprosto odměřená. Pro jejího otce a věčného ochlastu snad neexistuje droga, co by nevyzkoušel, k snídani si s potěšením připraví vodku a náplní jeho volného důchodového času je odhalit utajenou společnost, jako pomsta za výpověď z ředitelského postu. Cognito Inc. navíc, jak už jste asi uhodli, není žádná obyčejná firma ale utajená společnost, která řídí svět, kde konspirační teorie jsou skutečností, a to ve službách skupin temných starověkých elit, svým vzhledem lehce připomínajících Tinkyho Winkyho z Teletubbies, které vládnou světu.

A to ještě stále není vše. Její tým tvoří věčně zfetovaný chemik Andre (Bobby Lee), bývalý voják Glenn (John DiMaggio), napůl delfíní muž, což mu působí mimo jiné i problémy v manželství, sebevědomá Gigi (Tisha Campbell-Martin), odbornice na PR a mediální manipulaci a Magic Myc (Brett Gelman), houba, která umí číst myšlenky a jehož zvláštnosti jsou často spíše zvrácenými úchylkami. Samozřejmě nechybí narážky všeho druhu ani již zmíněný hlavní motiv seriálu-konspirační teorie. Ty se proplétají všemi díly, a pokaždé vytvoří nějakou zápletku, která často ovlivní či souvisí s hlavní linií příběhu.

Konec roku 2022 navíc přinesl pokračování v podobě druhé části první série. A přesto, že by se mohlo zdát, že seriál by tentokrát mohl sklouznout jen k nudnému výčtu dalších konspiračních teorií, hlavní dějová linka příběhu dostala zabrat. Naše sociálně odměřená, přesto však sympatická, hlavní hrdinka se zamiluje a těšit se můžete na širší pohled na Deep State (společnost nadřazená Cognito Inc.), na scénu příchází kromě reptiliánů i ilumináti a nesmí chybět ani nová kopa Reaganiných osobních dilemat, krizí a problémů s otcem.

Chaos?
Velká část seriálu pracuje s různými narážkami, slovními přesmyčkami, jako například název společnosti Cognito Inc. je přesmyčka z anglického slova incognito (česky utajený, pozn.) a s populárními konspiračními teoriemi. Seriál je ale schopen místy i dojmout, a tak ukazuje, že neumí hrát pouze na sarkastickou stránku věci. Občas se v dílech objeví i něco na způsob „morálního poučení“, ke kterým hlavní hrdinka dospěje po často vtipném či absurdním řešení svých problémů.

Postavy mají každá svůj vlastní osobitý, většinou naprosto rozdílný, charakter, což při zhlédnutí několika prvních minut může vést k dojmu, že tvůrci seriálu do něj „nastrkali“ vše co jen šlo. Z mého pohledu ale právě v tomto tkví kouzlo animáku Inside Job. Zkombinovat všechny možné konspirační teorie, vytvořit originální postavy, s humorem, emocemi, a to vše bez toho, aby se v tom divák nakonec ztratil. A po lehkém zorientování se v příběhu se jedná o chytlavý kreslený animák. Kresebné i grafické zpracování je taktéž rozhodně chloubou. Některé detaily seriálu jsou opravdu promyšlené, jako například obrázek, který lze vidět hned na začátku každého dílu, poté co obrazovka zabliká. Tento obraz nebo fotka vždy nějakým způsobem souvisí s dějem v konkrétním díle, který po ní následuje.

Originální přístup nebo napodobení běžného scénáře?
Série se určitě nevyhne srovnání s podobnými, humorem a ironií nabitými, seriály jako např. Griffinovi nebo BoJack Horseman. Jelikož jsou všechny tvořené na podobný způsob, nevyhne se seriál srovnání i některých konkrétních postav. Přestože by se mohlo jednat o opodstatněnou připomínku, při nahlédnutí do podílů na vytvoření seriálů se nám většinou opakují známá jména, od Ricka a Mortyho přes Gravity Falls (Městečko záhad) až po Disenchanment (Rozčarování), a tak se asi není čemu divit, když se v seriálech promítá autorský rukopis.

Dle mého názoru, patří Inside Job rozhodně k jedněm z těch lépe vytvořených kreslených seriálů pro 16+. A to ať už se jedná o hlavní námět, scénáře jednotlivých dílů nebo aspekty grafického zpracování. Nepochybně pracuje i s dávkou originality. Přesto, že mám často u takových typů seriálů problém s "vyplivováním" vulgarismů jen "na efekt“, pro Inside Job to rozhodně neplatí. Charakter hlavní hrdinky si možná ne všichni zamilují, ale věřím, že snad každý se uvidí v minimálně jednom z problémů, které musí řešit. Ať už se jedná o rodinu, práci nebo její „osobnostní krize“, které jsou často prezentovány ve své extrémní verzi, jako problém s objímáním, udržováním očního kontaktu nebo jednoduše jen milým jednáním, pocity nedoceněnosti nebo problémy s otcem. Diváci se tak mohou povznést nad své vlastní nepříjemné zkušenosti a podívat se na ně s odlehčeným pohledem na situaci. A pokud se v jejích problémech nenajdou, určitě je pobaví všemožné až někdy bizarní způsoby, které je Reagan schopna vymyslet, aby své strasti vyřešila. 

Co se týče druhé části první série, můžeme vidět propojení s částí první, a to hned v prvních vteřinách, kdy příhodně začíná podobnou scénou. Druhá polovina série se svými zvraty a příběhy, jak hlavní dějové linky, tak zápletkami jednolivých dílů, rozhodně nezklamala. Divákům je dodána svěží dávka konspiračních teorií a humor ani sarkasmus typický pro Inside Job jí rozhodně nechybí. Na scéně se ale objevují i emoce, a tak seriál zaujme až do poslední scény. 

Příslib druhé série a navždy otevřený konec
K jedné sérii rozdělené na dvě části, jejíž druhá část byla uveřejněna v listopadu roku 2022, měla přibýt ještě série druhá. Na závěr ale přichází jen smutná zpráva. Navzdory tomu, že Netflix dal naději všem věrným divákům tohoto seriálu, a přislíbil jim druhou sérii, nakonec své rozhodnutí zrušil a druhá série vytvořena nebude. Toto rozhodnutí potvrdila i tvůrkyně Shion Takeuchi na svém instagramovém účtu, společně s poděkováním všem svým věrným fanouškům a jejich podpoře:

„Láme mi srdce, když musím potvrdit, že se Netflix rozhodl zrušit druhou sérii Inside Job. Za ta léta se pro mě charaktery seriálu staly skutečnými lidmi a jsem zničená, že nebudu schopná vidět, jak se vyvíjí. Reagan a Brett si zaslouží konec a najít své štěstí.“

A tak se Netflix nakonec rozhodl ochudit diváky o další bizarní Reaganina řešení problémů a humorně zpracovanou dávku konspiračních teorií. Snad nejvíc srdcervoucí je ale pro věrné fanoušky fakt, že ponechal Reagan společně s dalšími postavami napospas otevřeným koncům jejich příběhů.

Zobrazeno 421 krát
Naposledy upraveno: po., 20. březen 2023 09:52

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste