Supervilu Františka Mrázka v Českém Brodě koupila firma bez zisku. V prosinci 2022 se záhadně přejmenovala

Bývalá vila Františka Mrázka
Bývalá vila Františka Mrázka
Foto: ŽivotvČesku
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 21. 3. 2023

V lednu letošního roku zarezonovala Českem informace o tom, že muži zákona již ví, kdo usmrtil Františka Mrázka, jehož život ve věku 47 let ukončila kulka najatého zabijáka. To se stalo před sedmnácti lety. Zajímavostí také je, že vdova po jednom z nejvlivnějších lidí českého podsvětí se zbavila rodinné vily na okraji Českého Brodu v roce 2021 - prodala ji za 44,86 milionu. Redakce ŽivotvČesku.cz zjistila, že kupcem byla společnost ACT Invest, která od roku 2013 neměla ani žádný zisk, ani ztrátu, žádný majetek - jak ukázala účetní uzávěrka. V prosinci loňského roku se společnost sídlící v pražských Nuslích přejmenovala na Prime Homes Český Brod.

Kamarádil se s vrcholnými politiky, scházel se s lidmi kolem Miloše Zemana (78), v jeho společnosti se rádi fotili umělci v čele s Karlem Gottem (†80), se kterým obávaný boss dokonce založil nadaci, která měla pomáhat rodinám policistů, kteří zemřeli během služby. Takový byl František Mrázek, kterého kriminalisté považovali za hlavu mafie, ale v Českém Brodě ho lidé brali jako »jejich Fandu«.

Na stopě vraha

Portál iDNES.cz letos v únoru přinesl tvrzení, že muži zákona již ví, kdo Františka Mrázka zavraždil, a že zároveň mají stopu k tomu, kdo si jeho smrt objednal. Moc času jim ale nezbývá, za tři roky bude vražda promlčena. "Střelcem byl nájemný vrah ze Slovenska, jsme o tom přesvědčení,“ uvedl zdroj blízký vyšetřování pro periodikum, které dále přiblížilo situaci. Kriminalisté hledají zásadní důkaz, který by u soudu obstál. Podle policejního podezření stáli v pozadí vraždy kontroverzní podnikatelé Radovan Krejčíř a Tomáš Pitr. Ani jeden z nich však z tohoto činu nikdy obviněn nebyl.

Poprvé se obávaného kmotra pokusili zlikvidovat v roce 2002. Na konci července na něj někdo vystřelil z jedoucího auta. Kulka tehdy Františkovi Mrázkovi lehce škrábla kůži za uchem. Začal si dávat větší pozor a pořídil si pancéřované auto.

V roce 2006 si na Františka Mrázka počíhal najatý profesionál v Durychově ulici v pražské čtvrti Lhotka. Bylo po 20. hodině večer, skončily zprávy a boss se vydal ze dveří své firmy k vozu. Stačilo udělat pár kroků a jeho život by zase chránila pancéřovaná limuzína. Speciálně upravený náboj z odstřelovací pušky ale ukončil jeden příběh a vyvolal řadu otázek. Kdo Františka Mrázka zavraždil? A kdo si střelce najal? To podle portálu IDNES.cz už kriminalisté ale ví.

Nejčastěji se spekuluje, že Františkovi Mrázkovi se jako bumerang vrátily zákulisní tahanice kolem potravinářské společnosti Setuza. To je teorie, kterou zastával bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice. Další teorie hovoří o tom, že František Mrázek se stal nepohodlným, protože se pokoušel vydírat politiky. Ve hře byl také tzv. Mrázkův archiv - tedy sada dokumentů, přes které obávaný muž potvrzoval svůj vliv.

"Mrázek, to byl dozvuk 90. let. On byl v devadesátkách největší hráč. On to na rozdíl od drsných mafiánů hrál přes vlivové věci, měl ten archiv, který dle mého soudu už je bezcenný, protože drtivá většina z těch lidí je buď mrtvých, nebo jsou pryč. Myslím si, že archiv je u někoho schovaný," uvedl pro ŽivotvČesku.cz publicista Josef Klíma.

Mrázek, který se vyučil lakýrníkem, byl člověkem, který dokázal podnikat už před rokem 1989. Šmelil s elektronikou a patřil mezi zkušené veksláky. Po revoluci peníze zhodnotil tak, že z bank vysával půjčky a ručil za ně nemovitostmi nízké hodnoty.

Vlivný hráč měl na své straně politiky i hvězdy kulturního života. V zákulisí drsný muž, který uměl přesvědčovat, na veřejnosti pak usměvavý mecenáš s příjemným pohledem. S Karlem Gottem a Miroslavem Provodem dokonce založili nadaci, která pomáhala rodinám policistů, kteří zemřeli při výkonu povolání.

"Je zajímavé, že policisté tehdy měli Mrázka rozpracovaného a sledovali ho. V 16 hodin, kdy měl Mrázek poslední schůzku v hotelu Esplanade, tak dostali pokyn, ať ho nesledují, že ten den mohou ukončit službu," popsal Josef Klíma pro ŽivotvČesku.cz. Druhý den už nebylo koho sledovat, boss byl totiž definitivně vyřízen.

Josef Klíma je přesvědčen, že někdo umetl vrahovi cestu a že policisté dostali pokyn z nejvyšších míst, ať si osudný den dají pauzu. "Vedle byl věžák společnosti Eltodo, tam byl pronajat tajný byt BISky (Bezpečnostní informační služba - pozn. red.) a byly tam kamery a ten den nefungovaly. Myslím si, že někdo mocnější tehdy policisty odvolal. Myslím si, že mocní umetli cestu k tomu, aby byl Mrázek zlikvidovaný," představil svůj pohled na věc Josef Klíma pro ŽivotvČesku.cz.

František Mrázek se údajně před smrtí hádal se společníkem Tomášem Pitrem, jak naloží se Setuzou. O tento potravinářský podnik údajně projevil zájem i současný premiér Andrej Babiš (68). Jisté je, že přibývalo lidí, kterým Mrázek vadil či jim stál v cestě. Existují hypotézy, že vysoké politické kruhy a temné podsvětí spojily síly, protože bylo pro mnoho subjektů výhodné, aby obávaný podnikatel zmizel ze světa.

"V zimním počasí jsem byl v areálu zahradnictví, odkud se střílelo. Ten střelec musel v desetistupňovém mrazu ležet nejméně hodinu a nezanechal po sobě žádné biologické stopy, takže tam ležel někde na celtě. A musel se udržet ve stavu, že se netřásl, což je obtížné. Musel mít pevnou ruku i přes to, že tam tak dlouho v mraze čekal," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Josef Klíma.

Smrt našel na Lhotce

Poprvé se Františka Mrázka někdo pokusil zavraždit už v roce 2002, jak už bylo zmíněno. Od té doby jezdil v opancéřovaném voze. Zastřelen byl na parkovišti před sídlem své společnosti v budově Nové Dvory v Durychově ulici v pražské čtvrti Lhotka.

Podle policie se jednalo o čin profesionála. K vraždě byla použita odstřelovací puška a speciálně upravený náboj (způsobující větší zranění při zásahu). Vražda byla provedena jedinou ranou směřující přímo na srdce. Jeho smrt nebyla objasněna a policie na konci prosince 2006 vyšetřování odložila.

Luxusní vila

Součástí Mrázkova majetku bylo i luxusní sídlo za desítky milionů v Českém Brodě, kde žil až do své smrti.

Třípodlažní vila stojí na pozemku 15 tisíc metrů čtverečních na okraji Českého Brodu. Obytná plocha je 976 m2, má osm místností v přízemí, pět v prvním patře a dvě ve druhém. Je tam i posilovna, několik barů, šatny, komory a prádelna se sušárnou. Když se v roce 2011 ocitla Mrázkova vila na stránkách jedné realitní kanceláře, odhadovala se její cena na 70 až 100 milionů korun.

K domu patří také pozemek o rozloze 15 000 metrů čtverečních s venkovním bazénem, jezírkem, tenisovým kurtem, obrovskou terasou a celý je obehnaný vysokým plotem. Mrázek zde i se svou rodinou žil až do své smrti v lednu 2006, kdy byl zavražděn nájemným vrahem.

Nový vlastník

Firma ACT Invest Ltd. s.r.o. koupila vilu od Ivany Mrázkové 30. července 2021, což uvedl deník Blesk s odvoláním na smlouvu, kterou měl k dispozici, a kromě samotné stavby bylo předmětem koupě také několik parcel. Suma, na které se obě strany dle dokumentu dohodly, činila 44 860 288 korun.

Zajímavostí je, jak zjistila redakce ŽivotvČesku.cz, že 22. prosince loňského roku, tedy před pár měsíci, došlo k přejmenování firmy ACT Invest Ltd s.r.o. na Prime Homes Český Brod s.r.o., kde nadále figuruje s dvacetiprocentním podílem advokát Vladimír Kostka, který je znám z působení v právní kanceláři Jansta. Největší podíl - 78 procent - nadále drží jednatel společnosti - Jacques Raymond Sicotte (74), který se stal společníkem v roce 2021 a v minulosti v tuzemsku působil jako poradce velkých zahraničních firem - zejména v oblasti energetiky a telekomunikací. Oba muži mají - měli - blízko k podnikateli Antonínu Charouzovi.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.