Rudolf Koppitz

● 05/04/2013–07/07/2013
Pražákův palác
Petra Medříková
Archiv výstav

Rudolf Koppitz (1884-1936) je jedním z nejvýznamnějších dnes znovu objevovaných rakouských umělců českého původu. Patří mezi význačné představitele rakouské fotografie z řad zastánců tradicionalistické „umělecké fotografie“, kteří si oproti dobově aktuálním avantgardním výbojům podrželi četné reminiscence na secesi a symbolismus. Nejvýznamnější jsou jeho inscenované, často mnohafigurální akty plné symbolických odkazů, ale pozornost si zaslouží také jeho krajiny a fotografie ze života venkovských obyvatel.

Jeho díla jsou charakteristická důrazem na formu, hru světelných linií a ploch a na práci se stínem. S pomocí barevného gumotisku, pigmentového nebo bromolejového tisku vytvářel velkoformátové práce, které se pro jeho současníky staly příkladnými vzory uměleckých nároků fotografie.

Jeho první monografickou výstavu v České republice, doprovázenou také katalogem podávajícím ucelený přehled celoživotního díla autora, kterého můžeme právem řadit na přední místa i v rámci dějin české fotografie, připravila rakouská historička fotografie Monika Faber.

Výstava vznikla ve spolupráci Moravské galerie v Brně a Photoinstitut Bonartes. 

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

Letní Artcamp: Ze zahrady paní Jurkovičové — VYPRODÁNO

● 15/7/2024–19/7/2024
Jurkovičova vila
Děti a rodiny, Letní Artcampy, Program
Týdenní artcamp v malebném prostředí Jurkovičovy vily nabídne specifické propojení umění a přírody. Čekají nás výpravy do lesa, hry v zahradě a pohádková vyprávění….

Creativ 60+: Ve výstavě Dagmar Hochová

● 14/5/2024, 15 H
Pražákův palác
Dospělí, Program
Přijměte pozvání na komentovanou prohlídku retrospektivní výstavy fotografky Dagmar Hochové s kurátorem Jiřím Pátkem. Akce je určena generaci 60+. Prodej vstupenek přes GoOut, web MG…

Programy pro návštěvníky se zdravotním znevýhodněním

Nezařazené
Ve všech budovách Moravské galerie nabízíme programy na míru specifickým potřebám návštěvníků. Pravidelně připravujeme dílny pro skupiny se sníženou pohyblivostí a zdravotními obtížemi (domovy…