Eva Fu

21. 3. 2023

Názory a komentáře

„Vyvráceno.“ „Nebezpečné.“

To byly některé z výrazů, kterými byla označena teorie, že covid-19 mohl uniknout z laboratoře v Číně, ať už náhodou či záměrně. Naznačovat, že virus může souviset s čínskou laboratoří, vám rychle vysloužilo nálepku „konspiračního teoretika“.

Tak tomu bylo ještě nejméně 18 měsíců poté, co pandemie vypukla v Číně, kde vládnoucí komunistický režim opakovaně mařil snahy občanských novinářů a okolního světa o prozkoumání původu viru a skutečný počet obětí zatajoval.

Po třech letech svět stále neví, kde se pandemie vzala. V mainstreamové diskusi však došlo ke změně. Kdysi znevažovaná hypotéza si získala značný ohlas, dokonce natolik, že se americké ministerstvo energetiky nedávno postavilo na stranu FBI a vyhodnotilo, že covid-19 byl „pravděpodobně“ výsledkem úniku z laboratoře.

Pro mnohé, kteří již dlouho bijí na poplach v souvislosti s laboratoří ve Wu-chanu, však americká vláda přišla do hry příliš pozdě. „Moje první myšlenky jsou: ,Kde byli posledních dva a půl roku? Celý svět měl povstat a přimět Čínu k finanční odpovědnosti za to, co se stalo’,“ řekl televizi NTD, sesterskému médiu The Epoch Times, republikánský poslanec Ronny Jackson, který zasedá ve sněmovním podvýboru pro koronavirovou pandemii.

Cenzura

Obavy ohledně laboratoře ve Wu-chanu se objevily již na počátku pandemie. V době, kdy Peking stále ještě obviňoval jako zdroj viru trh se zvířaty v centrálním čínském městě Wu-chan, zveřejnil The Epoch Times dokument Po stopách původu wuchanského koronaviru, který upozorňoval na Wuchanský virologický institut (WVI), v němž se nachází zařízení s biologickou nebezpečností 4. stupně. To pracovalo na výzkumu koronaviru, a jak se později ukázalo, na velmi riskantních pokusech, které mohly učinit virus ještě smrtelnějším.

Na různých platformách toto video krátce po svém debutu zaznamenalo desítky milionů zhlédnutí. Jenže místo toho, aby se tyto obavy dále zkoumaly, byla ve Spojených státech zahájena kampaň za cenzuru diskuse o možné roli wuchanské laboratoře při vzniku pandemie.

Facebook označil dokument jako „nepravdivý“, ačkoli klíčový zdroj pro tvrzení fact-checkerů nebyl nezávislý. Šlo o singapurského vědce, který spolupracoval s Wuchanským virologickým institutem a chválil výzkumníky tohoto zařízení jako „neuvěřitelně kompetentní, pracovité a vynikající vědce s vynikajícími výsledky“.

Tato tvrzení byla později zpochybněna, když vyšly najevo důkazy o riskantních experimentech v laboratoři a nedostatečných normách biologické bezpečnosti. V roce 2020 to však stačilo k tomu, aby nad tím drtivá většina médií zavřela oči. Republikánka, poslankyně státu Idaho a bioložka Heather Scottová byla místními médii zesměšněna za to, že sdílela video označené ověřovateli faktů jako falešné.

Deník Washington Post v hojně citovaném článku obvinil amerického senátora Toma Cottona, který vyzýval k prozkoumání laboratoře jako možného původce viru, že „opakuje konspirační teorii o koronaviru, která již byla vyvrácena“. V roce 2021 vydaly noviny opravu, kdy vymazaly slovo „konspirační teorie“ a uznaly, že šlo o nepřesnou charakteristiku, jelikož o původu viru covid-19 nepanuje shoda.

„Něco tu nesedí“

Zatímco na Západě byla otevřená diskuse o původu covidu umlčována, Komunistická strana Číny se snažila umlčet kritiky svého postupu v souvislosti s pandemií. Orgány činné v trestním řízení pokáraly lékaře, kteří včas bili na poplach kvůli viru, a varovaly je, aby „nešířili strach“. Občanští novináři byli posláni za mříže.

Čínští představitelé a státní sdělovací prostředky sice vyzdvihovali komunistické vedení jako příkladné v jeho globální reakci na pandemii, ale dále využívali nárůstu protiasijských nálad ve Spojených státech k tomu, aby označili západní kritiku čínského režimu za rasistickou. Výsledkem bylo, že svět jako celek přebíral vyprávění z Číny bez větších pochybností.

Ale u Hanse Mahnckeho, který pro The Epoch Times v posledních dvou letech dokumentoval, jak USA potlačují hypotézu o úniku z laboratoře, se podezření probudilo hned, jak čínské úřady 23. ledna 2020 učinily bezprecedentní krok a uzamkly místo, kde se vir poprvé objevil: Wu-chan, město s více než 11 miliony obyvatel.

„Věděl jsem, že tu něco nesedí,“ řekl v rozhovoru a poznamenal, že Peking k takovým opatřením nepřistoupil ani v roce 2002, kdy se v Číně objevil těžký akutní respirační syndrom (SARS), který podle oficiálních údajů nakazil tisíce lidí po celém světě.

„Pokud se chystáte uzavřít město, neuděláte to kvůli nějakému viru SARS,“ říká Mahncke a upozorňuje na relativně nízkou přenosnost SARSu. To ho přesvědčilo, že čínský vůdce Si Ťin-pching „musel mít nějaké informace navíc, nějaký datový bod, který ho přiměl udělat něco velmi neobvyklého“.

Brzy se objevily další důkazy, které naznačovaly, že něco není v pořádku: existence laboratoře, která provádí výzkum koronavirů v ohnisku výskytu covid-19; krátký článek dvou výzkumníků z Wuchanské univerzity z 6. února 2020, který byl krátce poté stažen z internetu a který poukazoval na WVI jako na možné místo, odkud mohl „zabijácký koronavirus“ pocházet; a vedoucí viroložka wuhanského pracoviště Š‘ Čeng-li, která se již léta zabývá studiem koronavirů podobných SARS, o nichž publikovala články již v roce 2015.

Čínská viroložka Š‘ Čeng-li je vidět v laboratoři 4. stupně bezpečnosti v čínském Wu-chanu, 23. února 2017. (Johannes Eisele / AFP via Getty Images)

„Musel jsem se tak trochu kousnout do jazyka, protože jsem věděl, že když to řeknete veřejně, nebo když to řeknete moc natvrdo, tak vás ze sociálních médií vymažou,“ řekl s tím, že viděl, jak jeho přátelé byli na Twitteru cenzurováni za komentáře o úniku koronaviru z laboratoře.

„Nemohli jsme jen tak vyjít na veřejnost a říkat takové věci, protože by vám okamžitě buď zrušili účet na Twitteru, stranili by se vás, měli byste problémy v práci. Nazvali by vás ,konspiračním teoretikem‘, obtěžovali by vás trollové a další lidé.

Mahnckemu něco docvaklo, když na začátku roku 2021 sledoval, jak WHO poslala do Wu-chanu vyšetřovací komisi. Mise vedená za velké účasti čínské strany odmítla hypotézu o laboratorním incidentu jako „krajně nepravděpodobnou“.

Když se však Mahncke hlouběji seznámil s minulostí vyšetřovatelů, uvědomil si, že Peter Daszak, americký expert v pracovní skupině WHO, nejenže úzce spolupracoval s vědci z wuchanské laboratoře, ale také se v počátcích pandemie významně podílel na tlumení diskuse o hypotéze úniku z laboratoře.

V následujících měsících interní dokumenty zveřejněné na základě zákona o svobodném přístupu k informacím ukázaly, že Daszak měl s pracovníky WVI více než přátelské vztahy. Jeho nezisková organizace EcoHealth Alliance se sídlem v New Yorku posílala do laboratoře ve Wu-chanu statisíce dolarů daňových poplatníků na výzkum virů, včetně studií zaměřených na „zesílení funkčnosti“, které měly učinit stávající patogeny nebezpečnějšími.

Dr. Anthony Fauci, který nedávno odstoupil z funkce šéfa Národního institutu pro alergie a infekční nemoci, a který projekty EcoHealth financoval, inicioval počátkem února 2020 telekonferenci poté, co tým vědců upozornil na obavy, že virus mohl být uměle upraven. Čtyři účastníci telekonference, mezi nimi i Daszak, se dohodli na vypracování dokumentu „Proximální původ viru SARS-CoV“, který byl široce cirkulován prostřednictvím médií a mnozí jej použili k prosazení primátu teorie o přirozeného původu.

Narazili s pravdou

Když se na začátku ledna 2020 poprvé objevily zprávy o propuknutí viru v Číně, imunolog Nikolaj Petrovskij se právě nacházel ve svém prázdninovém domě v Coloradu, aby unikl úmornému vedru doma v Austrálii.

Asi týden předtím, než Wu-chan zcela uzavřeli, WHO stále opakovala čínské tvrzení, že virus je mezi lidmi pravděpodobně nepřenosný. Místní obyvatelé však na sociálních sítích zveřejňovali obrázky mrtvých těl na nosítkách a jak čínská policie svařuje dveře bytů, aby se nakažení nedostali ven.

Oficiální čínské sdělení a jeho papouškování ze strany WHO bylo „pobuřující“, řekl deníku The Epoch Times Petrovskij, profesor Flindersovy univerzity specializující se na vývoj vakcín. „Okamžitě jsem poznal, že se jedná o vážný virus, ke kterému se vážně nepřistupuje. A když se vážný virus nebere vážně, skončí to katastrofou.“

Petrovsky odložil své plány na dovolenou a začal provádět počítačové modelování sekvence nového koronaviru v naději, že zjistí, z jakého zvířete virus pochází. V březnu analýza přinesla něco, co nikdo z jeho týmu nehledal. Vypadalo to, že virus je přizpůsoben lidské buňce lépe než kterýkoli z identifikovaných potenciálních zvířecích hostitelů.

„Tak jsme si řekli: ,Jak se to mohlo stát? Buď se virus šířil mezi lidmi po celá léta, aniž by o tom někdo věděl, což se zdá velmi nepravděpodobné, nebo se SARS-CoV mohl setkat s lidskou buňkou v laboratorní misce,‘“ vzpomíná profesor Petrovsky.

Zatímco uvažoval o laboratorní hypotéze, Daszak organizoval skupinu zdravotnických odborníků, aby se bránili námitkám, že virus pochází z přírody. Stál za prohlášením podepsaným více než dvěma desítkami vědců, včetně čtyř spolupracovníků EcoHealth, které vyšlo v lékařském časopise Lancet v únoru 2020 a které chválilo jejich čínské kolegy za „pozoruhodné“ úsilí v boji proti epidemii a „transparentní“ sdílení výsledků s celosvětovou zdravotnickou komunitou a vysmívalo se alternativním teoriím o původu viru jako „fámám“ a „konspiracím“.

Peter Daszak, člen týmu Světové zdravotnické organizace zkoumajícího původ covid-19, hovoří s médii při příjezdu do Wuchanského virologického institutu ve Wu-chanu v čínské provincii Hubei, 3. února 2021. (Hector Retamal / AFP via Getty Images)

Petrovskij byl v šoku. „Politika by ve vědeckém zkoumání neměla hrát žádnou roli, a co jsem viděl, tento článek byl čistě o politice a neobsahoval žádné skutečné faktické údaje. Věda by měla být neutrální a jen o hledání pravdy. Nejde o to, zda je tato pravda politicky vhodná, nebo ne.“

Tento politický trik měl však reálné dopady na Petrovského vědecké snahy. Publikovat výsledky svého výzkumu ve vědeckých publikacích se stalo takřka nemožné. „Prostě jsme narazili na zeď. Několik velkých nakladatelství nám to do 48 hodin poslalo zpátky, aniž by to vůbec recenzovali.“

Trvalo asi rok odvolávání a jednání s „velmi nepřátelskými recenzenty“, než významný vědecký časopis Nature souhlasil s přijetím jejich článku. Do té doby se ovšem situace již změnila. Vědci se začali ozývat a naléhat na hlubší prozkoumání možnosti úniku z laboratoře. Prezident Joe Biden, který uznal, že tento scénář je pravděpodobný, nařídil svým zpravodajským agenturám, aby do 90 dnů vypracovaly zprávu o původu viru.

Škody způsobené tímto zpožděním však bylo těžké napravit. „V té době už měl článek mnohem menší dopad,“ vysvětluje Petrovsky, protože všichni byli přesvědčeni vysoce propagovaným komentářem v Nature Medicine, že virus musel mít zvířecí zdroj „a každý, kdo naznačoval opak, byl konspirační teoretik“.

„Zdálo se, že v té době už byli spokojeni s tím, že jejich globální dezinformační kampaň byla natolik úspěšná při vytváření kouřové clony, že nyní je bezpečné nechat vyjít další údaje v domnění, že je všichni budou ignorovat nebo je prostě přisoudí konspirační teorii,“ říká profesor Petrovskij a potvrzuje, že „přesně tak to i dopadlo“.

Situace ve vládě

Uvnitř americké vlády byla atmosféra neméně napjatá. David Asher, který stál v čele pracovní skupiny ministerstva zahraničí zkoumající v roce 2020 původ covidu, vzpomíná, že byl znepokojen vojenským převzetím WVI několik dní po uzavření Wu-chanu. Proto se konci jara téhož roku obrátil na Národní ústavy zdraví (NIH) s žádostí o odborné stanovisko.

O zapletení NIH s wuchanskou laboratoří se tehdy ještě nevědělo. K Asherovu překvapení mu však ústav neposkytl „žádný vyšetřovací spis“ a odkázal ho na článek od Fauciho a spol.. Tehdejší šéf NIH, Dr. Francis Collins, „nám prostřednictvím svých zaměstnanců, nikoliv přímo, řekl, že máme Číňanům prostě věřit“, řekl deníku The Epoch Times Asher, nyní vedoucí pracovník Hudsonova institutu.

Pracovníci jsou vidět vedle klece s myšmi uvnitř laboratoře ve Wu-chanu, 23. února 2017. (Johannes Eisele / AFP via Getty Images)

„Moje odpověď zněla: ,Pokud je toto základem vaší analýzy, pak nemáte pro svou analýzu žádný základ‘. V podstatě fungovali způsobem, který byl naprosto neslučitelný s transparentností, pravdou a jakoukoli odpovědností,“ komentuje Asher.

Koncem ledna 2020 se Dr. Robert Redfield, ředitel Centra pro kontrolu a prevenci nemocí za Trumpovy vlády, opakovaně bezvýsledně pokoušel navázat s Čínou kontakt a nabídnout pomoc v prvních týdnech pandemie.

Redfield dal Faucimu a dalším zdravotnickým úředníkům jasně najevo, že teorie o laboratorním původu stojí za vážné zvážení. Byl však vyloučen z diskusí, které předcházely článku o proximálním původu, což Redfield zjistil až zpětně.

Dr. Robert Redfield, bývalý ředitel Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, svědčí před Kongresem ve Washingtonu 8. března 2023. (Chip Somodevilla / Getty Images)

„Měl jsem jiný pohled na věc a bylo mi řečeno, že přijali rozhodnutí, že to budou držet v tajnosti, dokud nepřijdou s jednotným příběhem,“ řekl Redfield začátkem března před sněmovním podvýborem pro koronavirovou pandemii.

„Když máte skupinu lidí, která se rozhodne, že může existovat pouze jeden pohled, je to problematické. Je to v rozporu s vědou, a oni to bohužel udělali,“ uvedl Redfield.

Snahy západních vědců, úředníků a médií zdiskreditovat teorii o úniku z laboratoře zanechaly na lidech velkou stopu. „V prvních dnech byl široké veřejnosti v podstatě vnucen falešný konsenzus, který se udržel,“ uvedl pro televizi NTD Jamie Metzl, vedoucí pracovník Atlantic Council, který dlouhodobě vyzývá k důkladnému prošetření původu covidu-19.

„Malé hrstce lidí to dalo pořádný kus práce, určitě v průběhu prvního roku, ale prakticky po celé tři roky, než se začalo měnit vnímání,“ doplnil Metzl.

Bod obratu

Vnímání se skutečně změnilo, a to až do nejvyšších pater vlády. Koncem února 2023 potvrdil ředitel FBI Christopher Wray v televizi, že jeho úřad „již delší dobu“ věří, že příčinou pandemie je „s největší pravděpodobností potenciální laboratorní incident“. Nedávný průzkum veřejného mínění naznačuje, že dvě třetiny Američanů si nyní myslí, že došlo k úniku informací z laboratoře, a legislativa, kterou na začátku tohoto měsíce jednomyslně schválil Kongres, nařizuje odtajnění zpravodajských informací o původu covidu, tedy pokud ji Biden schválí. Prezident zatím nesdělil, zda toto opatření podepíše.

Petrovskij považuje Wrayovy výroky za zlomový bod. Každý, kdo předložil teorii laboratorního původu, bez ohledu na to, jak kvalitní byla jeho data, byl „ostrakizován z hlavního proudu vědy a bylo s ním zacházeno, jako by byl zastáncem konspiračních teorií a ne seriózním vědcem“, říká.

„Teď se debata otevřela… Všechny pohledy by měly být vítány vzhledem k tomu, že stále není známo, jak a kde tato pandemie začala,“ míní Petrovskij a dodává: „Potřebujeme také více odpovědí na to, jak mohla malá skupina vědců s velkým střetem zájmů tak úspěšně vytvořit jednotný narativ o tom, že je možný pouze přírodní zvířecí zdroj tohoto viru, a zároveň démonizovat každého vědce s opačným názorem.“

Pro Jacksona, republikánského poslance z Texasu, je změna již patrná. „Myslím, že lidé už ten nápis na zdi vidí. Uvědomují si, že se ozývají whistlebloweři a že pravda vychází najevo. Lidé se snaží ujistit, že se postaví na správnou stranu, než budou do této záležitosti zataženi.“

Jackson se v lednu a únoru stal spoluautorem dvou opatření, která měla za cíl zrušit financování wuchanské laboratoře a přimět Peking, aby zaplatil odškodné za pandemii. Je před námi „spousta práce“, řekl a dodal, že „se těší, že tomu jednou provždy přijde na kloub“.

„Je to důležité, protože nesmíme dopustit, aby se to opakovalo,“ říká politik.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký. Článek byl redakčně zkrácen.

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.