Šok na úvod play off ELJ: Neuspěl žádný favorit! Zářil Herčík i obrana Sparty

Foto: Martin Voltr

Své vyřazovací boje rozehrála také nejvyšší juniorská soutěž. A úvod přinesl nejedno překvapení. Ani jeden tým z top čtyřky totiž ve svém prvním čtvrtfinálovém zápase neuspěl. Nejblíže z tabulkových favoritů měly k bodu Vítkovice, které prohrály rozdílem jedné branky.

Herčík hattrickem sestřelil Oceláře

Výsledky vzájemných zápasů mezi Třincem a Pardubicemi v základní části byly vždy vyrovnané a Ocelářům se ani jednou nestalo, že by v nich nebodovali. Teď ale Dynamo začalo kousat. Velkou měrou se na úvodním čtvrtfinálovém vítězství podíleli Dominik Pavlata (1+3) a Daniel Herčík (3+0).

Svou první brankou Herčík v oslabení navyšoval zkraje druhé třetiny dvougólový náskok hostů a následně se dvakrát prosadil ještě ve třetí části zápasu. Tím také definitivně rozhodl, protože domácí se po trefách Tomáše Šilara a Oskara Haase stále drželi na dostřel. První čtvrtfinálové utkání ale vítězi základní části nevyšlo.

René Mucha (trenér Třince): „Nezačali jsme špatně, v prvních minutách jsme měli tlak a šance, které jsme neproměnili. Hra se přerušila zraněním hostujícího hráče. Nás to zastavilo a ještě jsme rychle poté inkasovali. To nás srazilo a soupeře jsme vždy nakopli zbytečnými chybami. Soupeř je trestal a zaslouženě vyhrál. My se musíme poučit, protože zítra je další utkání.“

Jiří Malinský (trenér Pardubic): „Utkání hodnotíme pozitivně. Máme skvělý pocit za odvedený výkon. Soupeř výborně bruslil a byl důrazný ve hře. Na to jsme si museli hodně dlouho zvykat. Samozřejmě je to play off a prostě to lítá. Nějakým způsobem jsme udrželi nervy, i když na můj vkus bylo hodně vyloučení. Z týmu sálal chtíč, protože z osmého místa na prvního nemáme co ztratit. Hryzli jsme se a předvedli fantastický výkon. Je to pořád ale jen 1:0, hraje se na tři vítězné. Soupeři budeme chtít vzít i zítra druhý bod. Musíme být dobře nastaveni.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC DYNAMO PARDUBICE 2:5 (0:1, 2:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 22. Šilar (Ramik, Hrůzek), 31. Haas (Ramik) – 8. Gromadzki (Štetka, Kalužík), 21. Herčík (Pavlata, Chabada), 24. Pavlata (Fiala), 45. Herčík (Pavlata, Novotný), 49. Herčík (Pavlata, Novotný).
Rozhodčí: Koziol, Hranoš – Bartoň, Tvrdý.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 31:38 (9:12, 12:16, 10:10).
Stav série: 0:1.

Těsné vítězství Dukly vystřelil Kravec

Vítkovice prošly základní částí bez jediného většího zaváhání a do play off tak nastupují jako jeden z největších favoritů. Jenže najednou se Ostravanům střelecky příliš nedařilo. Jen jedna branka v úvodním čtvrtfinálovém utkání proti Jihlavě byla málo.

Skóre otevřel v závěru první třetiny Andrej Klapica, čímž potvrdil lehkou herní převahu hostů v úvodu utkání. Domácí Vítkovice tedy do druhé třetiny nastoupily trochu jinak, ale ani to jim branku nepřineslo. Vyrovnání přišlo až v 55. minutě, kdy se prosadil Krzysztof Macias. Jenže vyrovnaný stav nevydržel ani třicet sekund. Vítěznou branku vstřelil v čase 55:02 hostující Matěj Kravec.

Michal Broš (trenér Jihlavy): „Vítkovice mají šikovné hráče ve všech řadách. Šli jsme do utkání s myšlenkou favorita zaskočit a trošku znervóznět, což se nám podařilo plnit celých šedesát minut. Ukázali jsme to, co jsem říkal před sérií – čeho jsme schopní. Ve chvíli, kdy se vybičujeme k našemu nejlepšímu výkonu, tak se nemusíme bát a můžeme se hrdě postavit jakémukoliv soupeři. Naopak ve chvíli, kdy to na nějaké linii nebude klapat, tak budeme v problémech, respektive nemáme proti Vítkovicím šanci. S tímto jdeme i do dalších zápasů a budeme se snažit tímto způsobem pokračovat dále.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC DUKLA JIHLAVA 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 55. Macias (Fibigr, Slusarczyk) – 19. Klapica (Jungwirth, Šabatka), 56. Kravec (Rauš, Sojka).
Rozhodčí: Šutara, Rapák – Bartek, Gančarčík.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 37:31 (12:12, 15:7, 10:12).
Stav série: 0:1.

Boleslav vyškolila Plzeň v produktivitě

Plzeňští se v posledních kolech zvedali, Boleslav se spíše trápila. Úřadující mistři z Plzně se také až díky výsledku posledního zápasu dostali před Bruslaře a zajistili si tak začátek série na domácím ledě. To ale tentokrát k výhře nestačilo.

V polovině utkání vedla hostující Mladá Boleslav po trefách Vojtěcha Poláka, Vojtěcha Malínka a nakonec dvougólového obránce Jakuba Hroudy 3:0. Plzeňští sice byli téměř po celou dobu utkání aktivnější, ale na obranu soupeře se jim nepodařilo vyzrát. Naopak Bruslaři se spoléhali hlavně na defenzivní hru, ke které přidali i pět branek.

Petr Vojan (trenér Plzně): „Dnes nám ten zápas tak protekl mezi prsty. Dostávali jsme strašně laciné góly. Soupeř měl šancí málo, ale prakticky z každé nám dal gól. My naopak neproměnili jasné tři puky do prázdné brány. Ale ten zápas od nás nebyl dobrý, musíme se zlepšit a zítra předvést mnohem lepší výkon.“

Václav Pletka (trenér Mladé Boleslavi): „Dobrá hra našeho týmu směrem dozadu, důležitý byl i první gól. Pak jsme přidali druhý a začala bitva nahoru dolů. Hodně se to střídalo, šance byly na obou stranách, zachytal nám dobře gólman. Jsme rádi, že jsme zvládli první zápas, ale je to jen jeden bod, který nic neznamená.“

HC ŠKODA PLZEŇ – BK MLADÁ BOLESLAV 2:5 (0:1, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 33. Skok (Kubíček), 50. Hodinář (Mazanec, Borák) – 6. Polák (Hradec, Půček), 21. Malínek (Křepelka, Zvagulis), 23. Hrouda (Hruška), 37. Zvagulis (Vimmer, Půček), 53. Hrouda (Vimmer, Křepelka).
Rozhodčí: Micka, Glanc – Teršíp, Hlinka.
Vyloučení: 4:3.
Bez využití.
Střely na branku: 38:31 (10:7, 14:15, 14:9).
Stav série: 0:1.

Sparta si ve Varech podmanila závěry třetin

Vstup do play off nezvládl ani čtvrtý favorit. Karlovy Vary neměly v letošní sezoně problémy s defenzivou a po základní části se tak staly celkem s nejméně inkasovanými brankami. Teď ale Energie vyzkoušela svou vlastní medicínu. Proti Spartě se prosadila až v 53. minutě, kdy Kryštof Bulka už jen korigoval skóre.

Hlib Arcatbanov totiž zneškodnil 26 z 27 karlovarských střel a jeho spoluhráči se v prvních dvou třetinách trefili celkem třikrát. Skóre otvíral Ondřej Hrabík, devět sekund před koncem prvního dějství navyšoval náskok Jan Krupička. A Pražanům se v závěrech třetin dařilo. Svou třetí branku totiž přidali ve 40. minutě, kdy se trefil Michal Vitouch.

Václav Eismann (trenér Karlových Varů): „Sparta bere první bod v sérii po právu a zcela zaslouženě. První třetinou byla daleko připravenější na play off než my. Měli náznaky hry i ve druhé třetině. Když Sparta vedla o tři góly, tak jsme měli nějaké příležitosti. Myslím si, že potřebujeme do utkání investovat daleko větší válečnictví. A potřebujeme, aby naši útočníci hráli s odvahou a kvalitou podobnou gólu Kryštofa Bulky. Bez toho k obratu nedojdeme.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC SPARTA PRAHA 1:3 (0:2, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 53. Bulka – 13. Hrabík (Hauser), 20. Krupička, 40. Vitouch (Böhm).
Rozhodčí: Svoboda, Valenta – Rubáš, Malý.
Vyloučení: 3:7.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 27:35 (5:15, 9:11, 13:9).
Stav série: 0:1.

Další program čtvrtfinálových sérií

Středa 22. března – 2. zápasy:
15:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Dukla Jihlava
16:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice
16:00 HC Škoda Plzeň – BK Mladá Boleslav
17:45 HC Energie Karlovy Vary – HC Sparta Praha

Sobota 25. března – 3. zápasy:
13:00 BK Mladá Boleslav – HC Škoda Plzeň
17:00 HC Dukla Jihlava – HC VÍTKOVICE RIDERA
HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec
HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary

Neděle 26. března – případné 4. zápasy:
13:00 HC Dukla Jihlava – HC VÍTKOVICE RIDERA
13:00 BK Mladá Boleslav – HC Škoda Plzeň
HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec
HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary

Úterý 28. března – případné 5. zápasy:
17:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Dukla Jihlava
18:00 HC Energie Karlovy Vary – HC Sparta Praha
HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice
HC Škoda Plzeň – BK Mladá Boleslav

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz