Jak zvládnout úklid během jednoho víkendu. Máme návod

Krásné jaro nám připomíná trochu méně hezčí potřebu velkého úklidu. Když se do toho ale pořádně opřeme, během víkendu to zvládneme všechno. Jak si poradit s velkým úklidem?

Pokud nepatříte mezi výjimečné osobnosti, pro které je úklid radost, nejspíš ho chcete mít co nejrychleji za sebou. Ale ani jarní úklid nemusí trvat dlouho. S dobrou organizací a systémem to zvládneme během necelých tří dnů. Jdeme na to!

Základem velkého úklidu je příprava

Než se ovšem do úklidu pustíme, potřebujeme si vše ujasnit a připravit, aby nás co nejméně věcí zdrželo. Co budeme potřebovat? Úklidové prostředky, přičemž, když nechceme zbytečně utrácet bude stačit soda, ocet, pytle a krabice, kam přijdou zbytečnosti. Je potřeba nějaké speciální prostředky na úklid? Vejde se do vysavače dostatek prachu? Máme náhradní sáčky, vyprané hadříky na utírání a mytí prostor? V jakém stavu je nástroj na stírání podlah? Čím budeme mýt okna? Nezainvestujeme do nějakého usnadnění úklidu? Co takhle si pořídit třeba aku stěrku na okna? Máme alespoň dva kbelíky? A podobně.

Je potřeba se připravit i na to, kam vyhazované věci zamíří. A to co nejrychleji. Co může do kontejneru, co do sběrného dvoru (kdy mají otevřeno a budeme moci co nejdříve předměty přesunout?), co si přece jen někde uložíme.

Velký úklid potřebuje přesný plán

Nepatříte mezi velké plánovače? V tomto případě se to vyplatí. Velký úklid by se mohl zvrhnout a místo necelých tří dnů, by z něj mohlo být několik týdnů. A to nechceme. Proto je potřeba věnovat každé práci konkrétní čas. Každý zvládne naplno pracovat jinou dobu, proto si zvolíme 20-30-40 minut podle toho, kolik nám vyhovuje. Důležitá je i chvilka oddechu. Stačí deset minut, kdy si můžeme trochu protáhnout záda, dát si pití. A nesmíme zapomenout na volbu hudby. S ní jde vždy práce lépe od ruky.

Co takhle nějaký pomocník? Nemáte doma někoho, koho můžete alespoň částečně zapojit? Každá ruka se počítá. Ovšem když bude celá domácnost doma, zase potřebujete vařit, a to je doba, kdy se k úklidu nedostanete, spíše naopak. A vznikne nový nepořádek. Nepošlete je třeba na víkend mimo domácnost? Který způsob si vyberete?

Vyplatí se vše si rozepsat. A my pro vás máme na drobný dárek. Připravili jsme malý plánovač úklidu na vytištění, jako malou inspiraci. Najdete ho v zítřejším článku.

Je dobré, abyste také počítali s tím, že o zvoleném víkendu se budete věnovat pouze úklidu a ostatní věci budou muset počkat.

Co udělat v pátek odpoledne

V rukou máme plán. Nejdříve projdeme byt a uděláme krátkou revizi. Věci, které se dají uložit, dáme na místo. Špinavé oblečení dáme do koše a případně pustíme první pračku, pokud není příliš hodin, abychom prádlo ještě stihli pověsit.

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *