Revitalizace Kubištových sadů, které se rozkládají mezi Pospíšilovou třídou a halou TJ Slavia, se znovu odkládá. V roce 2019 hradecký magistrát předpokládal, že by k revitalizaci parku mohlo dojít v roce 2021, náklady na obnovu parku se tehdy odhadovaly na 10 milionů korun. Později bylo avizováno, že Kubištovy sady projdou proměnou letos. Ani to však už neplatí.

"Kubištovy sady jsou v projektové přípravě. S realizací tohoto projektu se počítá nejdříve v příštím roce, a to za předpokladu, že na ni budou schváleny potřebné finanční prostředky," sdělila mluvčí města Kateřina Rohlíčková.

Lesopark na Moravském Předměstí v Hradci Králové čeká na proměnu. Město ale musí vykoupit potřebné pozemky.
Přírodní amfiteátr na Moravském Předměstí? Hradecký lesopark by se měl proměnit

Dnešním parkem vede kdysi významná stezka, která vznikla při stavbě hradecké pevnosti v 18. století. „Císařská cesta začínala v Pospíšilově ulici v blízkosti současné střední školy a procházela Kubištovými sady směrem ke staré nemocnici. Obnovena bude její stopa a podél ní bude doplněno stromořadí. Na místě by mimo jiné měla také přibýt naučná prezentace o historii této Císařské cesty,“ uvedl předloni vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta.

O obnově Císařské cesty v hradeckém parku se mluví už mnoho let. Deník o plánu vrátit kdysi významné stezce lesk psal už před jedenácti lety. Kromě zvýraznění této historické trasy by se v parku měly obnovit dřeviny, dále se v budoucnu opraví osvětlení a zpevněné plochy.

Park Kubištovy sady vznikl v roce 1909, nachází se v sousedství bývalého Ústavu hluchoněmých a kláštera školských sester Notre Dame v prostoru bývalých pevnostních valů a zátopové kotliny. Na východní straně zátopového území se klikatil vodní příkop lemovaný Slezskou silnicí (císařská cesta), jejíž trasu dnes v sadech připomíná nezvykle se vinoucí pěšina. Během druhé světové války byl v jižní části sadů zřízen veřejný protiletecký kryt, vstup/východ naznačují dva železobetonové panely. Současné pojmenování získaly sady v roce 1992 podle kubistického malíře a grafika Bohumila Kubišty. (Zdroj: MmHK)