Audit v NAKIT už je hotový: oknem vyletělo 200 milionů

Vít Rakušan zakázku na modernizaci CzechPointu zastavil. Teď musí rozhodnout, co dál.

Mimořádná kontrola ve státní agentuře NAKIT skončila. Podle zjištění Neovlivní.cz audit potvrdil, že na projektu modernizace CzechPointu stát tratil zhruba dvě stě milionů korun.


Ilustrace: Shutterstock.com

¨”Už je to hotové, vyčíslení dosáhlo skutečně částky cca 200 milionů,” potvrdil zdroj obeznámený s výsledky auditu. “Nyní se dolaďují právní detaily auditu, do pátku to má NAKIT finalizovat,” dodal.

Kontroly v NAKIT probíhaly dvě: interní a pak ta, kterou nařídil ministr vnitra Vít Rakušan. Jak jsme popsali v únorovém časopise, ministr koncem loňského roku zakázku zastavil.

“Ministerstvo vnitra si za desítky milionů korun objednalo modernizaci projektu CzechPoint, který má lidem usnadnit život. Dodavatelem byla státní agentura NAKIT, která si na služby najímala externí dodavatele. Ke konci loňského roku se ale zjistilo, že NAKIT oproti slibům do projektu CzechPoint požadované služby nedodal,” napsali jsme v časopise.

Problém tehdy na dotaz Neovlivní.cz potvrdili ministr vnitra Vít Rakušan i jeho náměstek Lukáš Kolářík, který má problematiku IT a tím i NAKIT na starost. Ministerstvo vnitra jednoznačně tvrdí, že problém je na straně NAKIT.

“Jakmile jsem dostal informaci, že NAKIT zakázku i přes opakované sliby nedokáže splnit a požaduje za ni víc peněz, ministerstvo vnitra zakázku zastavilo,” uvedl k případu ministr Rakušan (STAN).


ČTĚTE TAKÉNAKIT, Dzurilla a pralinky za 200 tisíc


A stejně viděl situaci i náměstek Kolářík: “Ukázalo se, že NAKIT má problémy s dodáním díla.”

Vnitro nyní musí rozhodnout, jak se závěry auditu naloží. Zástupci NAKIT nicméně odmítají, že by byla vina jen na jejich straně. I v interním auditu podle zjištění Neovlivní.cz argumentují tím, že vnitro NAKIT nedávalo jasná zadání, projekt fakticky neřídilo a nedodalo na něj potřebný balík peněz.

Jak už jsme popsali, zaměstnanci shodně tvrdí, že klíčový a hlavně dlouhodobý problém je v nastavení celého systému. “Zjednodušeně řečeno, nemělo to pána a nikdo nevelel. NAKIT byl prostě dlouhodobě neuhlídaný a neřízený vnitrem,” odhaluje fungování další ze zaměstnanců agentury.

Zakázka modernizace CzechPointu začala už za minulé vlády, na triku ji měl vládní zmocněnec pro digitalizaci a Babišův oblíbenec Vladimír Dzurilla.

K případu odmítá cokoli říkat. “Už v NAKIT nepracuji, za firmu hovořit nemohu. Tu zakázku si samozřejmě pamatuji, ale komentovat nic nemohu. Obraťte se na NAKIT,” řekl Dzurilla, za jehož éry problém začal.

Co se dělo poslední roky v NAKIT? Kdo měl hlídat a nehlídal? A kolik nás to bude stát? Zákulisí státní agentury jsme popsali v únorovém časopise Neovlivní.cz. Pořiďte si PŘEDPLATNÉ a už vám žádný článek neuteče.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email