Café Nobel v Děčíně: Záhadné obrazce na planině Nazca

regiony

V jižní části Peru se po tisíc let rozvíjela kultura Nazca. Do světového povědomí se zapsala svými záhadnými geoglyfy, obřími obrazci v poušti, které již sto let vzbuzují pozornost vědců i široké veřejnosti.

Café Nobel v Děčíně: Záhadné obrazce na planině Nazca
Monika Brenišínová
22. března 2023 - 07:00

O jihoamerické kultuře Nazca bude 23. března v rámci cyklu Café Nobel v děčínské kavárně Coffee&Books přednášet Mgr. Monika Brenišínová, Ph.D., ze Střediska ibero-amerických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Jak si příslušníci jihoamerické předkolumbovské kultury Nazca říkali sami, nevíme; nazýváme je podle jednoho z údolí, jež obývali. Kromě slavných geoglyfů vyráběli také bohatě zdobenou keramiku nebo skvostné textilie, kterými zahalovali své zemřelé. Budovali také složité zavlažovací systémy.

„Příslušníci kultury Nazca si především díky zmíněným geoglyfům, z nichž některé jsou dobře vidět jen z letadel, získali velký zájem všech milovníků záhad. Z přednášky si můžete udělat vlastní obrázek o tom, jestli je tento zájem oprávněný,“ zve koordinátor cyklu Café Nobel Frederik Velinský.

Iberoamerikanistka Mgr. Monika Brenišínová, Ph.D., se věnuje dějinám umění Latinské Ameriky, evangelizaci domorodců, období conquisty a kolonizace a metodám historických věd. Je spoluautorkou několika tuzemských i zahraničních monografií a autorkou řady odborných i popularizačních článků. V češtině si můžete přečíst např. její Dějiny umění Latinské Ameriky, které napsala společně s kolegyní, etnoložkou a historičkou Markétou Křížovou.



Přednáška se uskuteční v kavárně Coffee & Books, kterou najdete nedaleko děčínského zámku v Pohraniční ulici č. 3, od 19:00 h. Vchodné je volné, místa k sezení si můžete rezervovat na mailu moc.liamg@skoobaeeffoc , případně přes zprávy na facebooku Coffee & Books nebo osobně přímo v kavárně. Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.

Partnery Café Nobel jsou nakladatelství Academia a populárně vědecký magazín Českého rozhlasu Sever Planetárium.

Ústeckénovinky.cz informovala Mgr. Jana Kasaničová, tisková mluvčí, UJEP.

(rp,usteckenovinky.cz,foto:ujep)



Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif