Dnes Neděle - prehanky-dest 11°C
Zítra Pondělí - skorojasno 12°C
Neděle 19. 5. 2024
Svátek má Ivo
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
DivadloFestivalyPražská kultura

Festival o (ne)svobodě, (ne)bezpečí a (ne)rovnoprávnosti Nová komedie

11. 4. 2023 - 18. 4. 2023
Městská divadla pražská zvou na mezinárodní festival mladých tvůrců Nová komedie, který se bude konat ve dnech 11. – 18. dubna. V rámci letošního ročníku budou v divadle Komedie uvedeny inscenace z polských, slovenských a českých divadel. Nebudou chybět ani koncerty a debaty s inscenátory. 

„Jedná se teprve o druhý regulérní ročník, první se konal v březnu roku 2019, další jsme museli zrušit nebo redukovat, jelikož byl svět ochromen pandemií covidu. Letošními tématy jsou (ne)svoboda, (ne)bezpečí, (ne)rovnoprávnost, prolínají se šesti inscenacemi mladých tvůrců, sedmou je hudebně-loutkový projekt, který je určen pro všechny nebojácné diváky od pěti let,“ říká Lenka Dombrovská, programová kurátorka divadla Komedie.

Českými režiséry, kteří budou na festivalu prezentovat své inscenace, jsou Kasha Jandáčková a Štěpán Gajdoš. Z Jihočeského divadla přijedou Události. V dramatu, které pojednává o událostech vedoucích k teroristickému útoku, exceluje Dan Kranich, jenž se na festivalu představí také jako zpěvák dua P/\ST. Domácí inscenací, která bude mít na festivalu pražskou derniéru a vznikla v rámci programu Městských divadel pražských IMAGINE UA, je divadelní projekt o národní identitě a hrdosti Nezlomní ukrajinského režiséra Kostjantyna Žyrova. Magickou i humornou pohádku Město v noci režíroval Štěpán Gajdoš v brněnské Polárce.

Jedním z nesporných vrcholů Nové komedie bude hostování polské scény Teatr Współczesny ze Štětína. Částečně dokumentární inscenace Spartakus. Láska v době moru ukazuje, jak se žije LGBTQ+ teenagerům v Polsku. Měla premiéru v květnu loňského roku a již nyní je fenoménem současného polského divadla. Režisér Jakub Skrzywanek o ní prozradil: „Každé představení končí inscenovaným svatebním obřadem pro páry stejného pohlaví. Páry k nám přijíždějí z celého Polska, je to opravdu fantastické. V lednu jsme tu například měli dvojici z Dolního Slezska, která si s sebou přivedla téměř šedesát rodinných příslušníků.“ Z Polska přijede také autorská inscenace Andělé v Americe aneb Démoni v Polsku, která ukazuje, jak (ne)svobodně se žije v této zemi ve 21. století.

Slovensko reprezentují dvě „feministické“ inscenace – monodrama Dědina, kde září herečka a mistryně v slam poetry Mária Ševčíková, a Kreutzerova sonáta / Čí vinou?, ve které režisér Pavol Viecha zpracoval (ve své době) skandální novelu o nevěře a také zachytil život manželů Tolstojových, kde byl jeden literární talent nadřazen druhému.

V prostorách divadla je možné zhlédnout výstavu obrazů Alžběty Rajchlové a soch Lindy Wrong, dubnové večery zpříjemní také žánrově různorodé koncerty – rapové duo P/\ST, kapela hrající a milující romskou hudbu O Gadže Bašaven či dvojice ukrajinských hudebníků – akordeonistka a zpěvačka Veronika Pozniak a kytarista Artem Podzniakov.

Mezinárodní festival Nová komedie (ne)svoboda, (ne)bezpečí, (ne)rovnoprávnost :
11. 4.    19.00 M. Telega Andělé v Americe aneb Démoni v Polsku Teatr Barakah, Krakov
12. 4.    19.00 M. Ševčíková, M. Hodoň Dědina Divadlo GAFFA, Bratislava
14. 4.    19.00 J. Skrzywanek, W. Murek Spartakus. Láska v čase moru    Teatr Współczesny, Štětín
15. 4.    19.00 K. Žyrov Nezlomní Městská divadla pražská    DERNIÉRA  21.00 Koncert Veronika Pozniak
16. 4.    15.00 Š. Gajdoš Město v noci Divadlo Polárka, Brno    PRO DĚTI
17. 4.    19.00 D. Greig Události Jihočeské divadlo České Budějovice  22.00 Koncert P/\ST
18. 4.    19.00 D. Brezániová, P. Viecha, M. Feldbauer Kreutzerova sonáta / Čí vinou? Městské divadlo Žilina 21.00 Koncert O Gadže Bašaven

Více informaci na: www.mestskadivadlaprazska.cz/repertoar/festivaly/




Autor: TZ, red

Victoria Hanna a Omri Mor oživí dávné hebrejské písně

Dnes ve 12:54

Výrazné osobnosti jeruzalémské scény, zpěvačka Victoria Hanna a klavírní virtuóz Omri Mor, se ponoří k pramenům levantské hudby. 

Dudes & Barbies gallery hostí Andyho Franka

Dnes v 08:00

Výstava Andyho Franka se bude konat v prostorách Vnitroblocku od 24. května do 26 června. Již druhá autorova výstava v Praze bude největší v jeho dosavadní kariéře.

Praha 13: Výstava osmého ročníku Czech Nature Photo

Včera v 15:14

Přijďte se podívat na výstavu osmého ročníku Czech Nature Photo, která představuje nejlepší snímky přírody celého světa pořízené fotografy z České republiky a Slovenska. Fotografie ukazují unikátní krásu zvířat, rostlin a krajiny. Hlavním cílem soutěže je vzdělávat veřejnost a motivovat ji...

Výstava: Žijeme lidsky? Svaz československého díla 1914–1948, hnutí za reformu bydlení

Včera v 10:07

Název výstavy cituje dlouholetého předsedu Svazu architekta Pavla Janáka a vyjadřuje třicetileté úsilí o reformu bydlení. Proti měšťanským pseudohistorickým interiérům, jejichž produkce přetrvávala dlouho do třicátých let 20. století, Svaz usiloval o funkční, jednodušší, zdravější, levnější...

Galerie Na Věky: Bližní

Včera v 07:22

Nová výstava s názvem Bližní v Galerii Na Věky představí tvorbu současných mladých autorek, které reagují na téma mezilidských vztahů a pečování o ně. Naše rodina, přátelé a osoby nám blízké tvoří neodlučitelnou součást našeho života. Věnujeme však dostatek pozornosti a péče těm osobám, které nám...

Na vysočanské radnici uslyšíte Barokní perly

16. května 2024 v 10:26

Cyklus komorních koncertů na vysočanské radnici v Praze 9 pokračuje 23. května od 19 hodin. Kvarteto Musica Affecta představí Barokní perly.

Festival základních uměleckých škol ZUŠ Open

15. května 2024 v 08:44

Příští týden naplno vypukne celostátní festival základních uměleckých škol ZUŠ Open, který pod heslem ZUŠlechťujeme uměním nabídne od 23. května do 9. června 600 akcí. ZUŠ Open je v počtu účinkujících i rozsahem programu bezesporu největší kulturní událostí v České republice. ZUŠky vedle...

Královny, šlechtičny, měšťanky: kulturní aktivity žen ve středověku

15. května 2024 v 08:40

Od 17. května bude k vidění výstava Královny, šlechtičny, měšťanky: kulturní aktivity žen ve středověku.

Pivo a burger festival

15. května 2024 v 07:41

Pivo, burger, lehátka, piknik, deka, hudba, tanec, churros v neděli 19. května.

Festival Za Prahu udržitelnou a sousedskou zkoumá město zdola

14. května 2024 v 11:27

Arnika, Paměť města, Jezevky, Roleta 39 a další iniciativy, zabývající se městskými tématy, pořádají již čtvrtý ročník festivalu Za Prahu udržitelnou a sousedskou. Proběhne od pátku 17. května do neděle 19. května v Kasárnách Karlín. Název festivalu navazuje na výzvu, kterou v roce 2020 podepsalo...

Berlín - hlavní město vědkyň

14. května 2024 v 10:23

V prostorách rektorátu Univerzity Karlovy byla včera zahájena výstava Berlín – hlavní město vědkyň. Smyslem výstavního projektuje představit příběhy žen, které se navzdory překážkám staly úspěšnými vědkyněmi.

Festival Mezi ploty 2024

14. května 2024 v 09:01

Bohnice opět přivítají festival Mezi ploty. Divadelní a hudební akce proběhne 25. a 26. května v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice.

Další články
Nahoru