128. sezóna České filharmonie připomene Smetanovo výročí, rezidenčním umělcem bude András Schiff

K České filharmonii do Prahy v sezóně 2023/2024 opět přijedou vynikající zahraniční umělci v čele s maďarsko-britským klavíristou Andrásem Schiffem coby rezidenčním umělcem. Důraz bude kladen na českou hudbu.

Rok 2024 má být takzvaným "Rokem české hudby" a české hudbě věnuje Česká filharmonie hned samotný začátek příští sezóny. Její šéfdirigent a hudební ředitel Semjon Byčkov uvede na devíti koncertech tři programy věnované výhradně hudbě Antonína Dvořáka, v rámci kterých zaznějí autorovy tři nejslavnější koncertantní předehry, tři instrumentální koncerty a tři vrcholné symfonie, které navíc budou nahrány pro společnost Pentatone. Tento dvořákovský "minifestival" pak vyveze Česká filharmonie na jaře 2024 také do zahraničí: Španělska, Belgie, Francie, Rakouska a Německa a na konci příštího roku také do USA do Carnegie Hall.

Nahrávací projekt se symfoniemi Gustava Mahlera bude pokračovat Symfonií č.3 , v níž sólový part nastuduje mezzosopranistka Christa Mayer.

Zároveň bude příští rok i rokem 200. výročí narození Bedřicha Smetany. Při této příležitosti vyjde nová nahrávka Mé vlasti se Semjonem Byčkovem. Na festivalu Smetanova Litomyšl pak tentýž cyklus s Českou filharmonií provede dirigent Tomáš Brauner, zatímco Jakub Hrůša tam provede operu Libuše a smetanovský zahajovací koncert. Sezóna nabídne i koncertní provedení dvou dalších českých oper: Ariadny Bohuslava Martinů a Janáčkových Příhod lišky Bystroušky. Dílům českých autorů bude rovněž věnován Novoroční galakoncert 1. ledna 2024.

Ze zahraničních umělců bude u České filharmonie v listopadu debutovat Antonio Pappano. Dále přijedou například klavíristky Yuja Wang a Olga Kern, dirigenti Simon Rattle a Franz Welser-Möst, houslistky Janine Jansen a Julia Fischer, violoncellista Pablo Ferrández či klavírní legenda Emanuel Ax. V rámci 129. sezony Českého spolku pro komorní hudbu také odehrají své klavírní recitály Mitsuko Uchida a Víkingur Ólafsson.

Z řad českých umělců se mezi sólisty představí Lukáš Vondráček, Josef Špaček či Jiří Vodička. Nedílnou součástí sezóny bude samozřejmě i Česká studentská filharmonie a Pražský filharmonický sbor. I příští sezónu zakončí open-air koncert, který se bude již tradičně konat na Hradčanském náměstí: tentokrát s českým, vokálně-instrumentálním programem pod taktovkou Petra Altrichtera.

Foto: András Schiff (©Profimedia)

Podcast