Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Kuřecí vývar s domácími bylinkovými nudlemi. Jarní recept plný chuti a zdraví

Kuřecí vývar s domácími bylinkovými nudlemi. Jarní recept plný chuti a zdraví

22.3.2023 - AndreaP.

Kuřecí vývar je základem mnoha chutných a zdravých polévek. Jeho příprava není složitá a navíc je to skvělý způsob, jak využít všechny části kuřete, včetně kostí a masa, které by jinak končily v koši.  Vývar však lze použít nejen jako základ polévek, ale i mnoha dalších jídel, například omáček. Díky svému výraznému aroma a bohaté chuti dodává kuřecí vývar jídlům zvláštní chuťovou hloubku.

Jedním z hlavních důvodů, proč je kuřecí vývar tak populární, je jeho vysoká nutriční hodnota. Ne nadarmo je vývar považován všeobecně jako posilující nebo i léčivý prostředek, kdy například maminkám, kterým se narodilo dítě, se nosil silný slepičí vývar s masem, aby brzy zesílily. Stejně tak nemocným lidem vývar často dodá potřebnou sílu. Vývar byl a dodnes je také užíván jako jeden z prostředků na zmírnění kocoviny (tzv. vyprošťovací polévka).

(fotografie: Pixabay)

Pokud se chcete naučit, jak si připravit skvělý kuřecí vývar doma, pak neváhejte a vyzkoušejte náš recept! Na závěr nebudou chybět ani poctivé domácí nudle!

Vývar:

  • 1 farmářské kuře
  • 2 petržele
  • ¼ celeru
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 3 l vody

Všechnu zeleninu kromě cibule oloupejte a společně s kuřetem a kořením vložte do velkého hrnce.

Na mírném plamenu nechte táhnout 3 hodiny (v tlakovém hrnci cca 1 hod.). Slijte vývar přes jemné sítko do čistého hrnce. Vyvařenou zeleninu vyhoďte, kuře oberte a maso nasekejte najemno.

Před podáváním vývar dosolte a zavařte do polévky čerstvou jemně nakrájenou zeleninu – vařit stačí chvíli, aby zůstala křupavá. Nakonec přidejte obrané kuřecí maso.

 

Bylinkové nudle

  • 200 g hrubé mouky
  • 2 vajíčka
  • 1 lžíce jemně posekané petrželky
  • 1 lžíce nakrájené pažitky

Všechny ingredience zpracujte v tuhé těsto, poté zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici několik hodin odležet, s těstem se pak bude lépe pracovat. Poté rozválejte, nakrájejte na nudličky, nechte chvilku proschnout. Poté zavařte do vroucí osolené vody, vařte do změknutí, je to jen pár minut. Vložte na talíř a zalijte vroucí polévkou.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz