Čínský sektor expresních zásilek roste s oživením spotřeby

Čínské odvětví expresních zásilek vykázalo v únoru povzbudivé obchodní výsledky, které jsou signálem, že spotřební výdaje v druhé největší světové ekonomice postupně dohánějí ztráty.

Podle obchodní zprávy společnosti SF Express, předního čínského kurýrního podniku, vzrostly v únoru tržby z expresního doručování meziročně o 37,08 % na 13,5 miliardy jüanů (asi 1,96 miliardy amerických dolarů).

Růst tržeb byl způsoben především oživením výrobního provozu a oteplením spotřebitelské poptávky, uvedla společnost SF Express.

STO Express, YTO Express a Yunda Express, tři další čínští kurýrní giganti, zaznamenali minulý měsíc meziroční nárůst tržeb, přičemž první dvě jmenované firmy zaznamenaly impozantní nárůst tržeb o více než 50 %.

Podle údajů Státního poštovního úřadu (SPB) vzrostly v únoru celkové příjmy čínského sektoru expresních zásilek meziročně o 29,3 procenta na 84,97 miliardy jüanů.

Rostl také objem obchodní činnosti, přičemž počet objednávek expresních zásilek v zemi se minulý měsíc zvýšil o 32,8 % na 9,18 miliardy.

Rozmach sektoru expresních dodávek, který je obvykle považován za »barometr« ekonomických aktivit, naznačil, že čínská ekonomika se rychleji rehabilituje po otřesech z období covid-19. Zejména spotřeba se v posledních dvou měsících ukázala jako hlavní světlý bod oživení.

Oficiální údaje ukázaly, že maloobchodní tržby za spotřební zboží, které jsou hlavním ukazatelem spotřebitelských výdajů v zemi, se v období leden-únor meziročně zvýšily o 3,5 %, což je o 5,3 procentního bodu více než v prosinci 2022.

SPB připisuje rozmach sektoru expresních dodávek vládním opatřením a uvádí, že regiony a obce v celé zemi si od začátku letošního roku stanovily obnovu spotřeby jako politickou prioritu.

Na podporu spotřeby byly po celé zemi zavedeny podpůrné politiky, včetně opatření na pořádání festivalů na podporu spotřeby a vydávání slevových kupónů na nákup automobilů.

Navzdory zlepšení v období leden-únor musí Čína stále podporovat spotřebitelské výdaje a dále upevňovat základy oživení, uvedl Národní statistický úřad (NBS).

NBS očekává, že oživení spotřeby bude pokračovat, protože se postupně obnoví důvěra spotřebitelů a v další fázi začnou platit související prorůstová opatření.

»Celkově se příspěvek spotřeby k hospodářskému růstu v roce 2023 ve srovnání s loňským rokem výrazně zlepší,« uvedl statistik NBS Fu Ling-chuej.

Odborníci sledující trh jsou ohledně vyhlídek kurýrního sektoru optimističtí. Podle společnosti Haitong Securities se předpokládá, že za podpory trvalého oživení spotřeby vzroste objem obchodu v tomto odvětví v roce 2023 dvouciferným tempem.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy