V Latinské Americe vzniklo nové fórum pro boj s „populistickou“ levicí

Vedle řady pravicových (ex)prezidentů regionu se ke skupině přidali i dva bývalí premiéři Španělska. Levici vidí jako „nepřátele demokracie“.

Skupina jedenácti konzervativních a středopravicových lídrů z Latinské Ameriky a Španělska zahájila v pátek 17. března činnost nového politického fóra, jehož cílem je posílit regionální koordinaci a čelit vzestupu „populistické“ levice. Zakladatelem fóra je bývalý chilský prezident Sebastiano Piñera. Informace přinesl list Buenos Aires Times.

Grupo Libertad y Democracia (Skupina pro svobodu a demokracii) má být novým prostorem pro diskusi a koordinaci. Její členové tvrdí, že se snaží bojovat proti nástupu „populistických“ levicových vlád v regionu a proti korupci.

Ve skupině jsou prezidenti Ekvádoru Guillermo Lasso a Paraguaye Mario Abdo Benítez, bývalí předsedové vlád Španělska José María Aznar a Mariano Rajoy a bývalí prezidenti Mexika Felipe Calderón a Vicente Fox. Seznam doplňují bývalý kolumbijský prezident Iván Duque a bývalý prezident Argentiny Mauricio Macri.

Páteční zahájení fóra, které se konalo především online, kritizovalo vlády Kuby, Nikaraguy a Venezuely za „nedostatek občanských svobod“ a údajné porušování lidských práv. Kritika se ale týkala i dalších levicových vlád v regionu, konkrétně Argentiny, Brazílie, Kolumbie a Mexika, za jejich „mlčení“ k takové politice. Levicová hnutí jako Foro Sao Paolo nebo Grupo Pueblo prý v minulosti jednala „soudržně s cílem prosadit tyto myšlenky, které byly silně destruktivní, nesly však velmi úspěšný narativ, který jsme v mnoha momentech podcenili.“

Piñera také řekl, že na fóru se budou scházet politici, akademici, nadace a představitelé občanské společnosti, aby podpořili konzervativní myšlenku. Bývalý chilský prezident také dodal, že nové fórum vzniklo, „abychom se postavili nepřátelům demokracie, a to s větší účinností, s větší vůlí a s větší odvahou, abychom skutečně koordinovali naše kroky a přešli od slov a dobrých úmyslů k činům a výsledkům.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.