InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Žesťové nástroje rozezní Brno na II. ročníku BRNO BRASS FESTU již v červnu

23.03.2023
Jediný žesťový festival v ČR Brno Brass Fest odstartoval prodej vstupenek na letošní 2. ročník. Rezidentní orchestr Moravia Brass Band pod vedením Chuheie Iwasakiho zahájí festival spolu s 1. trumpetistou České filharmonie Stanislavem Masarykem 15. 6. 2023 na Biskupském dvoře. Návštěvníci se mohou dále těšit na Rozhlasový Bigband Gustava Broma s Jurajem Bartošem. Kumpanovi muzikanti, Stříbrňanka, Legrúti a Drietomanka oživí náměstí Svobody 17. 6. 2023. Také Hornový ansámbl Za Rohem či Old Steamboat zavítají do Brna na pozvání agentury Prokoncert, která festival pořádá.
Foto: brnobrassfest.cz
Den před zahájením, 14. 6., zájemce naladí HarMálek Orchestr svými balkánskými rytmy na klubovém koncertu v Metro Music Bar. Festival zahájí domácí Moravia Brass Band ve čtvrtek 15. 6. na Biskupském dvoře programem In Opera. Pod vedením Chuheie Iwasakiho zazní mimojiné skladby Giuseppe Verdiho, Gioacchina Rossiniho, Michaila Glinky či současného skladatele a zároveň trumpetisty Ondřeje Moťky.

Páteční dopoledne je věnované dětem, edukační koncert komorního uskupení Moravia Brass Bandu s moderací Jiřího Kokmotose pobaví i vzdělá žáky v sále Konzervatoře Brno 16. 6. od 10h. Odpolední program se uskuteční od 17h v kostele Nanebevzetí Panny Marie, kde sextet lesních rohů Za Rohem zve na klasicko-romantický koncert s akcentací loveckého původu svých nástrojů.

V sobotu zahrají při Zábavě pod hradbami (Ignis Brunensis) na náměstí Svobody open air v dopoledních hodinách žákovské orchestry a odpoledne Legrúti, Drietomanka, Stříbrňanka a Kumpanovi muzikanti se sourozenci Baťkovými. Celým dnem provede Jiří Kokmotos z Českého rozhlasu Brno. Dechovku najdete i v historické šalině a v 11h trubači připomenou "brněnské poledne" z věže Staré radnice. Sobotní den zakončí showband Brass Avenue na brněnské přehradě. Kapela vystoupí přímo před ohňostrojem v rámci Ignis Brunensis.

V neděli 18. 6. vypluje v 17h z brněnském přístaviště jazzová loď na palubě s tradičním dixielandem Old Steamboat Jazz Bandem Lumíra Rataje a hostem, legendární trombonistou, Mojmírem Bártkem. Brno Brass Fest vyvrcholí v pondělí 19. 6. open air koncertem Rozhlasového bigbandu Gustava Broma s hlavním sólistou Jurajem Bartošem na nádvoří hradu Špilberk.

"Žesťové nástroje jsou krásné, emoční, rozmanité a často překvapující. Brno Brass Festem chceme upozornit na všechny jejich podoby, od dechovky, bigbandu, dixialandu, komorního souboru, showbandu, až po po největší brassband. Druhý ročník dává příležitost především tuzemským umělcům, rozšiřuje festival o další dva dny a věřím, že posluchače opět překvapí svou energií a entusiasmem." říká ředitelka festivalu Kristýna Ratajová.

Prokoncert s Českým rozhlasem Brno, partnerem festivalu a nejposlouchanější regionální stanicí v ČR, pojí podpora žesťové hudby od lidové, přes jazz až po klasiku. Festival se koná pod záštitou primátorky města Brna Markéty Vaňkové.

Vstupenky na placené akce festivalu jsou v prodeji na webových stránkách Brno Brass Festu www.brnobrassfest.cz a GoOut. Sobotní Den s dechovou hudbou a Brass Avenue jsou neplacené. Edukační koncert je přednostně pro školy.

Autor: Jakub Kalus

Další články z rubriky Kultura

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se přidá pět slavných mužů. Pozvání do soutěže přijal herec Filip Blažek, spisovatel Patrik Hartl, herec ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 200 ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »