Owen Evans

23. 3. 2023

Konzervativní strana zbavila dočasně funkce 81letou radní, která prohlásila, že nechce, aby se na hlavní ulici v jejím městě objevovaly LGBT vlajky s tím, že „sex patří do ložnice a soukromého života“.

Angela Kilmartinová, konzervativní radní z Withamu na jihovýchodě Anglie, byla v sobotu 18. března informována Konzervativním svazem Withamu, že byla suspendována kvůli příspěvkům, které napsala na sociálních sítích, v nichž kritizovala vlajky Pride.

„Nechci, aby na mé Hlavní ulici vlály Pride vlajky a nechci ani, aby na mojí Hlavní ulici vlály heterosexuální vlajky,“ napsala Kilmartinová v odpovědi na jeden komentář na Facebooku a dodala: „Sex patří do ložnice a soukromého života, ne k projevování preferencí na veřejnosti,“ dodala.

Městská rada Withamu, jejímž členem je i Kilmartinová, jmenovala v červnu 2020 ambasadora LGBTQ+ a během „měsíce hrdosti“ (Pride Month) se na radnici vyvěšuje duhová vlajka.

Kilmartinová své komentáře obhajovala a deníku The Epoch Times řekla, že se setkala s „ohromující odezvou mlčící většiny“. „Vím jen to, že mě za mé názory v médiích podpořily statisíce lidí,“ řekla.

Kilmartinová, která je radní již 16 let a byla také starostkou a předsedkyní okresní rady, uvedla, že ji withamští konzervativci suspendovali na dobu 21 dní, než ji vyšetří.

Časově neurčený snímek Angely Kilmartinové. (S laskavým svolením Angely Kilmartinové)

„Jsem v obležení lidí, kteří tvrdí, že jsem měla plné právo něco říct,“ řekla a dodala: „Nikdy jsem nic takového nezažila a jen si opakuju, co mi všichni říkají: ,Je to mlčící většina, stojíme za vámi, prosím, braňte nás.‘“

Vlajka hrdosti

Duhová vlajka, známá také jako vlajka hrdosti gayů nebo prostě vlajka hrdosti, je symbolem hrdosti leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) a sociálních hnutí LGBT+.

Aktivisté za svobodu projevu vyjádřili znepokojení nad tím, že duhovou vlajku vyvěšuje mnoho mocenských institucí a že se z toho stalo nezpochybnitelné politické hnutí. Nazývají to „tyranie hrdosti“.

Jeden z kritiků řekl deníku The Epoch Times, že tyto symboly představují „kvazistátní oficiální ideologii“.

V červenci 2022 navštívila policie v hrabství Hampshire dům Darrena Bradyho, armádního veterána, kterého obvinila z vyvolávání „neklidu“ tím, že na Twitteru z legrace sdílel memo s vlajkou „Progress Pride“ upravenou jako hákový kříž.

BBC informovala v roce 2021, že farní rada Bockbrook and Borrowash v hrabství Derbyshire čelila odporu kvůli tomu, že se rozhodla vyvěsit vlajku Pride na jeden den místo na celý měsíc. Rok předtím rada vlajku nevyvěsila vůbec s tím, že by to mohlo vyvolat „dojem, že jedna část naší komunity je vyzdvihována více než všechny ostatní“.

Podpora rozmanitosti okresu

Podle informací Epoch Times probíhají u Kilmartinové dvě vyšetřování. Mluvčí okresní rady v Braintree sdělila deníku The Epoch Times e-mailem: „Jsme zklamáni, že jsme se dozvěděli o tomto postu, protože okresní rada Braintree má politiku, která podporuje rovné a spravedlivé zacházení se všemi.“

„Rada oslavuje a podporuje rozmanitost okresu a uznáváme ji v rámci naší vlastní organizace a ve všem, co děláme. Očekáváme, že naši radní a zaměstnanci budou dělat totéž,“ uvedla.

„Dále jsme si vědomi toho, že radní Kilmartinová byla zbavena funkce v konzervativní skupině, dokud neproběhne jejich vlastní vyšetřování této záležitosti,“ dodala. Deník Epoch Times se obrátil na Withamské konzervativce s žádostí o komentář.

Zpolitizované hnutí

Marc Glendening, vedoucí oddělení pro kulturní záležitosti v think tanku Institute of Economic Affairs, sdělil deníku The Epoch Times e-mailem, že Kilmartinová „má z liberálně-demokratického hlediska naprostou pravdu“, když se staví proti vyvěšování vlajky LGBT+.

„Veřejné orgány by se neměly snažit využívat zařízení, na něž přispívají všichni daňoví poplatníci, k prosazování jakéhokoli politického nebo kulturního či stranického postoje. Neměly by tedy, jak říká, prosazovat jak proheterosexuální, tak homosexuální či jakýkoli jiný druh sexuality,“ uvedl Glendening.

Podle něj je vlajka LGBT+ „stejně jako Black Lives Matter hluboce politická v tom smyslu, že je prosazováním transgenderové ideologie“.

„Symboly reprezentující tato hnutí byly vytvořeny na staré duhové vlajce gayů a lesbiček. Obě tato hnutí usilují o politické změny,“ dodal analytik s tím, že vyvěšením této vlajky městské rady „výslovně podporují antiliberální agendu s nimi spojenou“.

„Rozhodnutí státních institucí vyvěsit tuto kontroverzní vlajku svědčí o tom, jak se vytrácí politická neutralita, na níž závisí liberální demokracie. Nyní se postupně objevuje a je nám vnucována kvazistátní oficiální ideologie,“ myslí si Glendening.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).