Práce pro místní a zajištění potřeb pro obyvatele. Obec Ločenice sama provozuje dva obchody i hospodu

23. březen 2023 14:00

Obyvatelé některých odlehlých obcí musí za nákupem dojíždět třeba i několik desítek kilometrů. V Ločenicích na Českobudějovicku je to přesně naopak. Obec tam provozuje hospodu a dva obchody, z toho jeden ve své místní části Nesměň. Lidem tak dává práci a pro místní zároveň zajišťuje ty nejdůležitější potřeby.

Podle slov nezávislého starosty obce Ločenice Jaroslava Bíny obec dotuje obchod patnácti tisíci korunami měsíčně, hradí energie a hradí další potřebné věci.

„Myslíme si, že by to mělo vyjít maximálně 300 tisíc ročně, ale to ukáže kalkulace při delším provozu,“ dodává starosta.

Hospodu přímo v obci Ločenice provozuje sama obec od nového roku a podle Jaroslava Bíny si na sebe vydělá.

Obchod v Nesměni obec opravila i díky dotaci od Jihočeského kraje. Program na podporu malých prodejen krajský úřad ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu vypsal už potřetí a podle náměstka hejtmana Pavla Hrocha z hnutí JIHOČEŠI 2012 je o něj enormní zájem:

„My jsme přijali trojnásobek žádostí, než můžeme uspokojit. V letošním roce máme alokaci čtyři miliony korun a chceme podporovat nejenom obce, které podnikají, ale i fyzické osoby, které to tam provozují.“

Podobně služby pro své obyvatele zajišťuje třeba i obec Skočice na Strakonicku, která si kvůli tomu založila i vlastní příspěvkovou organizaci. Hejtmanství chce prodejny na menších obcích dotačne podpořit i v příštím roce.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online.

Spustit audio