Olayinka dostal za úder hlavou trest na čtyři zápasy, Fillo přijde o pět utkání

foto Utkání 24. kola první fotbalové ligy: Slovan Liberec - Slavia Praha, 18. března 2023 v Liberci. Peter Olayinka ze Slavie (vpravo) dostává červenou kartu od hlavního rozhodčího Miroslava Zelinky.

Praha - Slávista Peter Olayinka si čtyři soutěžní utkání nezahraje. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace nigerijského křídelníka potrestala za vyloučení po úderu hlavou do obličeje libereckého obránce Gigliho Ndefeho v sobotním zápase 24. kola první ligy. Disciplinární komise o tom informovala v komuniké po dnešním zasedání.

Sedmadvacetiletý Olayinka zřejmě přijde i o pražské derby proti Spartě. Slavia se však po uplynutí poloviny trestu může odvolat a požádat o prominutí zbývající části. Na twitteru vršovický klub oznámil, že tak udělá.

Pětizápasový trest dostal zlínský záložník Martin Fillo za červenou kartu po tvrdém faulu na stopera Slovácka Stanislava Hofmanna v nedělním duelu 24. kola nejvyšší soutěže.

Olayinka v 88. minutě po souboji s libereckým záložníkem Ivanem Varfolomejevem teatrálně upadl v pokutovém území a následně dal hlavičku angolskému reprezentantovi Ndefemu, který mu přišel vynadat za simulování. Od rozhodčího Miroslava Zelinky dostal autor deseti ligových gólů v sezoně rovnou červenou kartu. Oslabení slávisté v nastavení ztratili vedení a remizovali 2:2.

Nigerijskému fotbalistovi, jenž v létě odejde ze Slavie jako volný hráč do Crvené Zvezdy Bělehrad, hrozil trest až na dva měsíce a osm soutěžních utkání. "Hráč navštívil naše zasedání osobně a svého chování litoval. Disciplinární komise toto, stejně jako dosavadní hráčovu disciplinární beztrestnost, zohlednila jakožto polehčující okolnost," uvedl předseda komise Richard Baček.

"Na druhou stranu disciplinární komise také vzala v potaz chování hráče po jeho vyloučení, kdy se viditelně zdráhal opustit hrací plochu a vyvolával další konfliktní situace s hráči soupeře," doplnil funkcionář.

Pokud by zůstal v platnosti Olayinkův trest na čtyři zápasy, tak před derby ještě vynechá ligový duel s Olomoucí, semifinále poháru s Bohemians 1905 a další utkání nejvyšší soutěže v Mladé Boleslavi.

Fillo ostrým skluzem zasáhl Hofmannovu stojnou nohu a už ve čtvrté minutě mu sudí Dominik Starý udělil červenou kartu. Oslabený Zlín v Uherském Hradišti prohrál 0:3 a zůstal poslední v tabulce. Sedmatřicetiletý záložník byl vyloučen i ve svém předchozím ligovém utkání doma proti Spartě. Tehdy Fillo jako náhradník vydržel na hřišti pouze čtyři minuty, během nichž dostal dvě žluté karty.

V úvodu této sezony dostali distanc na pět soutěžních duelů rovněž sparťan Jan Kuchta za šlápnutí na hlavu libereckého gólmana Oliviera Vliegena a zlínský Martin Cedidla za surový faul na slávistu Ewertona.

Dosud nejvyšší trest za faul - 12 zápasů - udělila disciplinárka v samostatné české historii kamerunskému útočníkovi Sparty Léonardu Kweukemu, který v roce 2013 zlomil nohu obránci Mladé Boleslavi Radku Dosoudilovi v semifinále domácího poháru.

Dvě soutěžní utkání nesmí na lavičku Liberce trenér brankářů Marek Čech za vyloučení v závěru vyhroceného duelu se Slavií. Dvouzápasový distanc dostal také královéhradecký záložník Jakub Kučera za červenou kartu v utkání se Spartou.

O polovinu nižší trest si odpyká Adam Kadlec z Bohemians 1905, jenž byl vyloučen v Plzni. Její kapitán Lukáš Hejda vynechá jeden zápas za osm žlutých karet v ligové sezoně. Za čtyři žluté karty v ročníku si jednou nezahrají zlínský Robert Hrubý, mladoboleslavský Lamin Jawo a Mohamed Tijani z Brna.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 5°C

Celá předpověď