Hlavní obsah

TikToku hrozí v USA plošný zákaz

Washington

TikTok již dostal v USA stopku na vládních zařízeních, ve vzduchu ale visí také plošný zákaz i pro běžné uživatele. Zvrátit se to nyní snaží ředitel této čínské sítě Shou Zi Chew, kterého si na kobereček pozval ve čtvrtek americký kongresový výbor. Upozornil na to americký list The Guardian.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Šéf TikToku Shou Zi Chew před kongresovým výborem USA

Článek

Proti TokToku se zvedá ve světě vlna nevole, a to především kvůli obavám o bezpečnost dat na národní úrovni. Státy Severní Ameriky i Evropy se tak odhodlaly zakázat TikTok vládním představitelům a úředníkům.

V USA ale nyní chtějí ještě přitvrdit a zakázat TikTok i běžným uživatelům. Sílí totiž obavy z toho, že vedle národní bezpečnosti může aplikace v rukou Číňanů sloužit k manipulování veřejného mínění a ohrožovat děti.

Kongresmani vycházejí z předpokladu, že TikTok má vazby na Komunistickou stranu Číny a poskytuje jí americká data.

Nejde jen o TikTok. Nizozemsko zakazuje úředníkům aplikace z Číny i Ruska

Software

Šéfa čínské sítě grilovala především republikánka Cathy Rodgersová, šéfka výboru pro energetiku a obchod americké Sněmovny reprezentantů. Ta poukázala, že TikTok cenzuruje témata, které jsou pro čínskou komunistickou stranu citlivá.

Například čínské zacházení s ujgurskou muslimskou menšinou, masakr na náměstí Nebeského klidu nebo otázku Tchaj-wanu.

Shou ale protestoval, že veškerý takový obsah je na síti dostupný. „Obavy z ohrožení národní bezpečnosti bereme vážně. TikTok ale není ovládán čínskou vládou, 60 % podílu vlastní světoví investoři. Tři z pěti členů jeho správní rady jsou z Ameriky,“ zdůraznil šéf TikToku.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Šéf TikToku Shou Zi Chew před kongresovým výborem USA

A co děti?

Vyvrátit se Shou snažil také otázky ohledně toho, že TikTok představuje hrozbu pro děti.

„Dopady na děti bereme vážně. I proto jsou pro ně na naší platformě nyní dostupnější videa o vědě, technologiích nebo matematice,“ doplnil s tím, že videa s touto tématikou mají na TikToku už přes 116 miliard zhlédnutí.

Pro čínskou společnost ByteDance, která za TikTokem stojí, je bitva před kongresovým výborem klíčová. V případě plošného zákazu by totiž čínská aplikace přišla o 150 milionů uživatelů, kteří ji spustí alespoň jedou měsíčně, vypočítal list The Guardian.

Vedle USA zakázali TikTok poslancům i úředníkům také další státy – například Dánsko, Belgie, Kanada či Británie, připomněl list National Post.

Svým zaměstnancům zakázaly TikTok také Evropský parlament, Evropská komise a Rada Evropské unie. A to i na soukromých zařízeních, která mají přístup k firemním účtům.

TikTok zavede časové omezení pro nezletilé

Software

Nepoužívejte TikTok, radí český kyberúřad

Na černou listinu přidal TikTok také český NÚKIB. „K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mě to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Pracovníci bezpečnostního úřadu přitom zdůraznili, že varování je povinné pro osoby dle zákona o kybernetické bezpečnosti, některé firmy a úřady tak TikTok nesmí na služebních zařízeních používat.

Běžní uživatelé se ale varováním NÚKIB v Česku řídit nemusí, plošný zákaz tedy v tuzemsku neplatí.

Anketa

Používáte TikTok?
Ano
20,8 %
Ne
79,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1001 čtenářů.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Smažte to! Kybernetický úřad varoval Čechy před TikTokem

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám