Čína je pro Kambodžu a další země ASEAN obrovským trhem

Čína je pro Kambodžu a další členské státy Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) obrovským trhem, uvedl ve středu kambodžský premiér Samdech Techo Hun Sen.

Kambodža a ostatní země ASEAN mohou z čínského trhu profitovat díky dohodě o volném obchodu mezi Kambodžou a Čínou (CCFTA), zóně volného obchodu mezi ASEAN a Čínou (ACFTA) a dohodě o regionálním komplexním hospodářském partnerství (RCEP), uvedl premiér.

»Čína je obrovský trh, který všem zemím ASEAN poskytuje mnoho výhod,« uvedl v projevu během slavnostní promoce přibližně 4 700 studentů na Vanda Institute v Phnompenhu a dodal, že vývoz ASEAN do Číny je větší než vývoz v opačném směru.

Hun Sen uvedl, že Kambodža a další země ASEAN také očekávají obrovský příliv čínských turistů poté, co druhá největší ekonomika světa optimalizovala svou strategii proti covid-19 a na začátku letošního roku obnovila skupinové zájezdy do zahraničí.

Joseph Matthews, vedoucí profesor na Mezinárodní univerzitě BELTEI v Phnompenhu, uvedl, že Čína je již více než deset let největším obchodním partnerem ASEAN a že vazby mezi Čínou a ASEAN přinesly regionu hospodářský, sociální, technologický a infrastrukturní rozvoj.

»Hospodářská budoucnost ASEAN je spojena s čínským hospodářským výhledem a růstem,« řekl agentuře Xinhua. »Čína bude i nadále klíčovým přispěvatelem k hospodářskému růstu a prosperitě ASEAN v éře po pandemii covid-19.«

Sdružení ASEAN sdružuje Brunej, Indonésii, Kambodžu, Laos, Malajsii, Myanmar, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy