• Čeština a literatura
  • Dvěma, nohami, do Glóbu… Hyperkorektní tvary, které (ne)odporují jazykové logice #2

Dvěma, nohami, do Glóbu… Hyperkorektní tvary, které (ne)odporují jazykové logice #2

Dvěmi, nohami, do Glóbu… Hyperkorektní tvary, které (ne)odporují jazykové logice #2

Nohama – knihamiglóbu – Globusu, dvěma – třemi… Ano, právě nadešla chvíle, které jste se obávali. Dnes vám ukážu hyperkorektní chyby v češtině, jejichž logické vysvětlení by patřilo spíš do němého filmu.

Ach, jak šlechetné, že se naše typicky nenásilná civilizace v této mírotvorné době věnuje fašizování díla Roalda Dahla a vyvražďování slovních významů. A v boji za citlivější publikum teď nahrazuje tlusté enormními (asi mají enormní chuť k jídlu) a ošklivé zvířecími (bez komentáře)…1

My, obyčejní demokraté, se naštěstí můžeme na chvilku zastavit a řešit problémy méně naléhavé. Dnes se proto podíváme na další příklady skutečné jazykové hyperkorektnosti.

Nohama, rukama, očima… vs. zuby nehty

Nohy, ruce, oči a uši… toť kompletní čtveřice podstatných jmen, která tvoří poněkud zparchantělé, ale ve skutečnosti jediné správné tvary 7. pádu množného čísla – nohama, rukama, očima, ušima. Nic víc, nic míň. Tedy, ještě zdrobnělé tvary nožičkama, ručičkama, očičkama a ouškama.

Tvary končící -ama si jednoduše musíme zapamatovat, protože se jedná o pozůstatek starého duálu (dvojného čísla). Nemůžeme se ovšem divit, když je spousta Čechů vylepšuje na hyperkorektní nohami, rukami, ba dokonce očimi nebo ušmi.

A anžto je to věc poměrně nelogická, rozmáhají se nám tu takové nešvary jako zubama nebo vousama, aktivně přiživované některými debilními pomůckami českého učitelstva a vševědoucích internetů.

Často pak slýchám různé kouzelné poučky, že se nepravidelné skloňování týká jen končetin, jindy zase všech částí těla… A ochutnávám tak stále nové delikatesy pověstného socialistického vzdělávání. Chyba lávky. Pokud už tyto tvary musíme systematizovat, správná pomůcka by musela mít hned trojí rozměr.

Za prvé se jedná o části těla (nejen končetiny), za druhé jsou všechny párové a za třetí – nikdy se nejedná o vnitřní orgány. Všechny čtyři příklady – nohy, ruce, oči i uši – z těla jaksi vykukují a můžeme je rozeznat pouhým pohledem.

Z takové pomůcky už nám zuby jednoznačně vybočují. A pro potvrzení nám krásně poslouží třeba ustálené spojení zuby nehty (s významem usilovně, ze všech sil), kde se obě části skloňují stejně a končí samohláskou -y.

Ani sebelepší pomůcka ale nemusí fungovat pro každého. Nedávno mi třeba jedna rozmilá ezomatka ve skupině bojující za lepší školství vyložila, že játra jsou párovou částí těla. Energie jin a jang však přesto zůstaly v rovnováze.

Příklady:

  • „Jedno malé děvče […] se kdysi léčilo s bolavýma nohama.“ (Blanka Fišerová: O Holčičce s kouzelnýma nohama)
  • „A plní se na nich proroctví Izaiáše, řkoucí: Ušima uslyšíte, ale nesrozumíte.“ (Matouš 13:14, Bible Kralická)
  • „Se zatnutými zuby stála opodál a vše sledovala.“ (Radek Starý: Arila: Stříbrné město)

 

Jednou, dvěma, třemi, čtyřmi…

Dědictví proradného duálu má na svědomí i trochu nelogickou posloupnost ve skloňování základních číslovek. U číslovky dvě totiž není správným tvarem 7. pádu dvěmi (tvar hyperkorektní) a k překvapení mnohých ani dvouma (tvar takzvaně řepácký).

Jediný správný tvar základní číslovky dvě v současné češtině zní dvěma, u souhrnné číslovky obě pak oběmase dvěma ženami, dvěma dětmidvěma psy, oběma rukama…

Aby to zase nebylo moc triviální, správným tvarem instrumentálu naopak není třema ani čtyřma U těchto číslovek se totiž navrací pravidelné skloňování – třemi, čtyřmi… Takže pamatuj, 3 D – tvar dvěma pochází z duálu, který dříve označoval d osoby. Tři a více osob už se řídí skloňováním klasického množného čísla.

Mimochodem, tento gramatický jev nejvíce proslavil překladatel, filolog a bývalý poslanec Daniel Korte, když si jednoho dlouhého jarního večera otevřel pravopisné okénko přímo na jednání Sněmovny: „Neříká se dvěmi, ale dvěma, neříká se hlasovati něco, ale hlasovati o něčem…“2

Po projevu nejmenovaného brilantního rétora si dokonce vyžádal tlumočníka, neboť „hatmatilka, kterou hovoří pan ministr financí Babiš, se českému jazyku blíží pouze vzdáleně“.3  Má pravdu ten doktor. :)

Příklady:

  • „My jsme se s dcerou daly dohromady ještě se dvěma ženami.“ (Miloslava Rýznarová: Křížem krážem Evropou)
  • „Kosář teď vyskočil a oběma rukama si silně, nelítostně drhl obličej.“ (Anna Sedlmayerová: Kdesi uprostřed života)
  • „Je to taková komparativní práce, často pracuji třeba se dvěma či třemi různojazyčnými překlady.“ (Miroslav Pošta: Titulkujeme profesionálně)

 

Chodíte nakupovat do Glóbu? Tak určitě

V psaní názvu obchodního řetězce Globus a glóbusu zemského (měsíčního, marsovského a jiných) spatřujme hned dvojí odlišnost. V první řadě se název obchodního řetězce Globus píše s krátkou samohláskou -o-, zatímco glóbus (jako znázornění vesmírného tělesa) s dlouhým -ó-.

A především se při skloňování názvů obchodních center zachovávají původní přípony -us a -um. Zejména v případech, kdy se překrývají s obecnými podstatnými jmény (jako je například právě glóbus nebo centrum). Nechodíme tedy nakupovat do Glóbu, ale do Globusu.

Pocitově hovorovější tvary glóbusu a Globusu tady dokonce vyhrávají na celé čáře. Můžeme je totiž použít jak s významem vesmírného modelu (Evropa na glóbusu), tak i ve větách o obchodním domě Globus (snídaně v Globusu). A vždycky to bude správně.

Majestátní podobu glóbu tedy můžeme považovat spíš za přehnaně korektní tvar, který měl to štěstí a unikl nesmlouvavému oku českého jazykovědce.

O nákupních domech Centrum zase mluvíme jako o Centrumech, nikoli Centrech. V centru Liberce ale budete skloňovat krátce, jinak vám přijdu rozhodit sandál před tlející ruinu zdejší Textilany (určitě jste totiž četli článek „Jak skloňovat ‚muzeum‘, ‚datum‘, ‚publikum‘…“) :)

Trochu méně už současná čeština pamatuje na online služby a webové portály. Jestli si tedy v 21. století zřídíme (bůhvíproč) e-mail na Centru, nebo Centrumu, vydáno jest na pospas naší lidové tvořivosti. Prozatím.

A na závěr jedna kousavá otázka pro fanatické preskriptivisty: Řekli byste, že nakupujete v Atriumu, Koloseumu a Palladiumu? :) 

Příklady:

  • „Obraz zeměpisné sítě převádíme z glóbusu do roviny mapy pomoci kartografických zobrazovacích způsobů.“ (Jiří Pech: Hospodářský a spojový zeměpis I)
  • „Dominoval mu zvláštní vejčitý útvar, zakreslený dovnitř zemského glóbu.“ (Josef Pecinovský: Posvátná larva, sv. 2)
  • „Počkejte, koupil jsem ten gin normálně v Brně v Globusu.“ (Jan Němec: Možnosti milostného románu)

Jak prosté, že? Nelze se snad ani divit, že existence podobných dvojtvarů v rukou běžného uživatele promění náš krásný ohebný jazyk v poctivou hotentotštinu z reklamy na stavebnici Lego: „Chyť tramvaj nebo naskoč do autobu na zastávce městské dopravy!“4 Fuj je to! Nebrat!


Přečtěte si další díly seriálu:


Těším se na vás u dalších nekorektních rozjímání nad současným českým jazykem. Tedy pokud mne nějaká frustrovaná enormní prasátka také nezačnou cenzurovat, v honbě za citlivějším lepšopublikem a hyperkorektní diktaturou. :)


 Poznámky:

„Mrňavý“ a „tlustý“ jsou nekorektní slova. Vydavatel přepsal knížky Roalda Dahla. Echo24 [online]. Praha: Echo Media, c2023, 20. 2. 2023 [cit. 2023-03-23]. Dostupné z: https://echo24.cz/a/Htk3Z/zpravy-svet-roald-dahl-nekorektni-slova-mrnavy-tlusty-puffin-books

Poslanec Korte opět bavil Sněmovnu, vyučoval, jak skloňovat číslovky. Novinky.cz [online]. Praha: Borgis, c2003-2023, 15. 5. 2013 [cit. 2023-03-23]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-poslanec-korte-opet-bavil-snemovnu-vyucoval-jak-sklonovat-cislovky-190968

Překládejte Babiše do češtiny, požadoval poslanec TOP 09 Korte. IDNES.cz [online]. Praha: MAFRA, c1999–2023, 7. 5. 2014 [cit. 2023-03-23]. Dostupné z: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/korte-zadal-aby-babisovy-projevy-byly-ve-snemovne-tluomoceny-do-cestiny.A140507_124526_domaci_cen

LEGO® City 8404: Zastávka městské dopravy. Heureka.cz [online]. Praha: Heureka Group, c2007–2023 [cit. 2023-03-23]. Dostupné z: https://lego.heureka.cz/lego-city-8404-zastavka-mestske-dopravy/#specifikace/


Líbí se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli…

Pin It



Přidat komentář


Podobné články:

Odebírejte nové články


Sledujte mě na sítích