Rizota jsou vlastně takovou klasikou, se kterou se dají dělat doslova psí kusy. Což takhle si ale připravit krupoto?Já osobně kroupy naprosto miluji a „rizoto“ z nich je vynikající.Je pravdou, že spojení kroupové rizoto až tak nedává smysl, protože risotto je od slova rýže, ale princip přípravy je vlastně stejný a výsledek stejně delikátní. Až na příjemný bonus toho, že jsou kroupy krásně křupavé.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zeleninové krupoto s bílým vínem a žampiony

Ingredience na krupoto

Množství: 4 porce

200 g neuvařených krup
5 středních žampionů (100 g)
1 mrkev (100 g)
1 petržel (100 g)
1 menší cuketa (250 g)
1/2 cibule (25 g)
2 stroužky česneku (10 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 špetka soli (5 g)
800 ml drůbežího vývaru
100 ml bílého vína
1 špetka majoránky (2 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Příprava krup

Aby byly kroupy lépe stravitelné, doporučuji je před jejich samotným vařením alespoň na půl hodiny ponořit do dostatečného množství vody (minimálně dvojnásobek). Poté je slijte a ještě propláchněte a jsou připravené k dalšímu vaření.

Zakládáme krupoto

Kořenovou zeleninu si nakrájíme na kostičky příjemné na skus, žampiony na plátky a cibulku najemnou. Česnek buď nadrtíme nebo prolisujeme.

Do velké pánve dáme rozehřát olivový olej a orestujeme na něm cibuli společně s kořenovou zeleninou. Chceme, aby chytla lehce zlatavý nádech. Zeleninu pak vyjmeme stranou a na pánvi teď orestujeme žampiony. Stačí 2–3 minuty.

Žampiony pak podlijeme bílým vínem a necháme zpěnit.

Ke směsi přidáme již připravenou kořenovou zeleninu, scezené nabobtnalé kroupy a podlijeme asi 1/2 ohřátého vývaru a necháme na středním plameni vařit.

Občas promícháme a postupně podléváme vývarem.

Přibližně po 30 minutách už budou kroupy příjemně křupavé a zároveň uvařené. Pokud by pro vás byly stále ještě moc křupavé, nechte je vařit ještě dalších 10 minut, ale dejte pozor, aby se vám úplně nerozvařily.

Krupoto dosolíme podle potřeby, přidáme nakonec prolisovaný česnek a také v prstech promnutou majoránku a máme hotovo.

Dobrou chuť přeje Pája

PS. Pro milovníky masa se samozřejmě nemusíte bát do krupota použít také maso. Výborně se hodí kuřecí prsa nebo třeba kousky krůty.