Nejnovější

Veřejnoprávní televize BBC a její takzvaná (ne)strannost

Starší logo BBC: FLrn Wikimedia Commons

Kauza britské BBC otevřela otázku možnosti neplacení koncesionářských poplatků. I když se o tom uvažovalo již dříve, nyní je BBC mnohem blíže k tomu, aby o financování z koncesionářských poplatků přišla. Aby tomu předešla, odhazuje kabát nestrannosti.

BBC se momentálně nachází v politických kleštích. Z jedné strany jde na lep konzervativcům a z té druhé je pod palbou kritiky labouristů. Vysvětlení je nasnadě – britská stanice nechce přijít o koncesionářské poplatky.

V Británii totiž neexistuje samostatný zákon o BBC, jako je u nás ten o ČT. Mají Královskou chartu, která umožňuje BBC výběr koncesionářských poplatků na deset let. Během této doby ale může být fungování BBC kontrolováno, takže politici mohou do média určitým způsobem zasahovat. Momentální licence platí do roku 2027, pak se bude muset přezkoumat, jestli má BBC na licenci nárok.

Konzervativci, kteří jsou momentálně u moci, se kloní k možnosti, že by se koncesionářské poplatky omezily, či úplně zrušily. BBC tento postup nechce, proto jde konzervativcům „na ruku“. V radě je navíc člověk, který je blízkým přítelem Borise Johnsona, bývalého premiéra z řad konzervativců.

Jak se u nás říká: „Mlčeti zlato, mluviti stříbro“. A sportovnímu moderátorovi Garymu Linekerovi stačilo jen to stříbro. Rozohnil se totiž na Twitteru, kde se vyjádřil k migračnímu zákonu. Nezkritizoval ho jen on, ale například i OSN. Zákon se týká přílivu uprchlíků do země, kdy stanovuje pravidla v ohledu přidělování azylů. Ten bude odepřen lidem, kteří se dostali do země nelegálně, a navíc budou ze země vypovězeni. Buď do své domoviny, nebo do Rwandy.

Palčivý zákon o migraci

Zastavení migrantů na loďkách je jedna z priorit vlády premiéra Rishiho Sunaka. Akorát že plán, jak to udělat, vypekl dost nešťastně.

Zákon, který vrhá světlo na nelegální migranty, představila britská ministryně vnitra Suella Bravermanová na začátku března. Měl by umožnit zadržování imigrantů a jejich vyhoštění ze země, aniž by došlo k soudnímu přezkoumání. Imigranti budou vyhoštěni buď do své domoviny, nebo do Rwandy, se kterou má Británie smlouvu. Výjimky jsou jen u nezletilých, u lidí, kterým by zdravotní stav znemožnil přesun a lidí, u kterých by mohlo dojít k ohrožení života při návratu do jejich domoviny. Zákon navíc stanovuje, že vyhoštěný člověk by neměl nárok žádat o azyl a britské občanství, kdyby se později vrátil. Vláda chce mimo jiné tímto vyřešit svůj přehlcený azylový systém. Navíc existují obavy, že tento zákon porušuje Evropskou úmluvu o lidských právech, i když Bravermanová ujišťovala, že je v souladu s mezinárodním právem.

Už na základě minulého zákona z pera konzervativců bylo označeno kolem osmdesáti tisíc lidí jako nevyhovujících a měli být z Británie vyhoštěni do své domovské země. Ale protože Británie neměla s těmito zeměmi o vyhoštění uzavřené smlouvy, vrátilo se jen 21 lidí. Podle stínové ministryně vnitra Yvette Cooperové tyto smlouvy stále podepsané nejsou.

Labouristi se k návrhu Bravermanové nestavili pozitivně. Označili ho za nefunkční a navrhovali zavedení mezinárodní policejní jednotky, která by se zabývala nelegálními migranty a byla zaměřena na gangy pašeráků. Mimo labouristy byl zákon kritizován neziskovými organizacemi i Radou pro uprchlíky. Vyjádřil se k tomu i britský Červený kříž s tím, že zákon nebude mít žádný efekt. Nezastaví lidi od toho, aby na člunech přeplouvali kanál La Manche, což je běžný způsob, jak se uprchlíci na britské ostrovy dostávají.

Vláda se ohání argumenty postavených na tom, že daňoví poplatníci platí značnou sumu za hotely pro uprchlíky, a také tím, že to není fér pro ty, kteří se dostanou do země legálně. Chtějí zajistit to, aby nedocházelo k nebezpečným přepravám přes kanál a aby tak nebyli podporováni lidští pašeráci. Lidé by také měli volit bezpečnější cesty, jak se do země dostat. Myšlenka je to dobrá, ale řešení je špatné a rétorika jednání ještě horší.

Ptáček zazpíval a konzervativci střihli křidýlka

Lineker k tomuto zákonu napsal, že je to „nesnesitelně kruté“, a způsob využití jazyka vlády ke komunikaci okolo tohoto zákona přirovnal k Německu ve 30. letech minulého století. To se samozřejmě vládě nelíbilo a požadovala jeho stáhnutí. BBC, která se bojí o své financování z koncesionářských poplatků, poslechla, ačkoliv to bylo den před vysíláním pořadu, který Lineker moderuje.

Pod BBC se asi dost viklá židle, jelikož takto radikální kroky dříve nepodstupovala. Například Andrew Neil byl v BBC jako uznávaný politický novinář, který ovšem dával dost najevo své politické stanovisko. Když se například labourista Jeremy Corbyn setkal s levicovou židovskou skupinou, Neil je označil za „blbce”. On sám navíc, když pracoval jako redaktor v Sunday Times, v roce 1992 najal na zpracování Goebbelsových deníků popírače holokaustu a nacistického obhájce Davida Irvinga, za což se nikdy neomluvil. Hlavně, že pak kritizuje levici, že podporuje antisemitismus.

Krátce po tom, co se stal významným moderátorem BBC pronesl projev politického ražení s velmi pravicovým nádechem. Taktéž zároveň působil v ultrapravicovém tisku The Spectactor.BBC na to byla upozorněna dopisem.

Ta se ale Neila zastala s tím, že se jedná o externistu a jeho osobní názory nejsou spojené s prací v BBC. Ani jeho tweety, které obsahovaly dost propagace pravice či odchylování se od všeobecného vědeckého konsenzu. Neil navíc na Twitteru vyjadřoval i své sympatie k Brexitu a odsuzoval kritiky. A ano, při tom stále byl v BBC jako moderátor.

Lineker je ale také externista, stejně jako byl Neil. A jeho osobní názory stejně tak nejsou spojeny s BBC. Na rozdíl od Neila komentuje jen fotbal a nefušuje v televizi do politiky. Proto je jeho stáhnutí nemístné ještě v kontextu s tím, jak se k vyjadřování svých zaměstnanců na sociálních sítích BBC stavěla dříve. Neil totiž není jediný případ.

Jeremy Clarkson, známý bývalý moderátor Top Gearu, se jednou vyjádřil, že stávkující zaměstnanci veřejného sektoru by měli být postříleni před zraky svých rodin. Clarkson mívá nemístné vtipy a jeho humor je spíše za hranou, ale tady, zdá se, přestřelil. I přes to, jak silná slova pronesl, ho BBC nepotrestala tím, že by ho stáhla z pořadu, se kterým byl tak spjatý. Skvěle na to odkazuje tweet od Trades Union Congress.

Linekerovi vyjádřila spousta lidí podporu. Jeho kolegové bojkotovali vysílání pořadu tím, že ho místo něj odmítli moderovat. Pořad odvysílán byl, ovšem ve velmi zkrácené podobě.

BBC byla za stáhnutí Linekera od veřejnosti značně zkritizována. Omluvila se a oblíbeného moderátora a bývalou fotbalovou hvězdu vrátila zpět do vysílání.

BBC má směrnice na to, co můžou jejich zaměstnanci veřejně sdílet, aby to nepoškodilo její nestrannou tvář. Tyhle pravidla nejsou ovšem dostatečně upravena pro externisty, jakým byl Neil a jakým je teď Lineker. Na tom by BBC měla zapracovat, aby se nestalo něco podobného jako teď s Linekerem. A aby se její diváci nemuseli ptát, jaktože někteří externisté si mohou říkat co chtějí a u některých je to problém.

Tím totiž BBC ztrácí na nestrannosti. Nepřidává jí ani to, že hopká, jak konzervativci zrovna písknou. Ono se ani není čemu divit. Když odhlédneme od problému koncesionářských poplatků, předsedou rady BBC je Richard Sharp, což je člověk s vazbami na bývalého ministra z řad konzervativců Borise Johnsona. A co víc, Sharp měl údajně Johnosonovi pomoci k půjčce osmi set tisíc liber během toho, když byl Johnson ve funkci. K tomuto výkonu se Sharp nepřihlásil při jmenování na post do rady. Aby toho nebylo málo, Sharp býval šéfem nynějšího premiéra Sunaka, ještě když oba pracovali v bance Goldman Sachs. Kromě těchto osobních vazeb, které Sharp na konzervativce má, ho s nimi také pojí příspěvek značného finančního obnosu, který straně poslal.

S takovými kontakty se BBC o své poplatky bát nemusí. Ale pokud se jim i tak licence neprodlouží, mohl by Sharp místo financování konzervativců začít střádat nějaké ty libry na provoz samotné BBC. Tak budou mít aspoň britští diváci jistotu, že se nebudou moderátoři vyhazovat za to, že projevili politický názor na Twitteru.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*