Hity Velkého knižního čtvrtku – jaro 2023

hity_velkeho_knizniho_ctvrtka_I_nahledovy
23. 3. 2023 – toto magické datum si pro jarní termín Velkého knižního čtvrtku vybrali jeho organizátoři. V jeho rámci vychází hned deset knižních novinek z různých žánrů, a my si několik z nich představíme.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží knihy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě. Připomeňte si spolu s námi podzimní ročník této čtenářské akce (podzim 2022 I. a podzim 2022 II.).

 

————————————————

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.
host

Po Pramenech Vltavy přichází Petra Klabouchová s novým románem, ve kterém opět hlavní roli zaujímá dávný zločin. Právě nastal čas na jeho potrestání…

Přišel čas platit účty za padesátá léta.

Tajemný Muž s dírou v srdci si nese životem nezhojené jizvy na těle i na duši. Dávný zločin, který ho v dětství připravil o rodinu, nebyl nikdy potrestán. Všichni už zapomněli nebo se o to usilovně snaží. Až na něj. A čím víc se blíží jeho vlastní konec, tím naléhavěji jako přízraky z hloubi hromadných hrobů Ďáblického hřbitova vystupují příběhy dětských obětí komunistického režimu.

V léčebně dlouhodobě nemocných pomáhá Ošetřovatelka umírajících svým pacientům v posledních chvílích jejich pozemského života. S novou klientkou však do ústavu přichází i něco, co je mimo možnosti chápání zdejšího personálu. Bude nutné z léčebny nebo ze svědomí stařečků, kteří tají temnou minulost, vymítat ďábla?

Od autorky bestselleru Prameny Vltavy.

U severní zdi

Autorka: Petra Klabouchová

Počet stran: 343
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-1540-0
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu U severní zdi vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Je tma a zima. Hrozná tma a zima a on má strach. Tak velký strach snad ještě nikdy neměl. Klepe se navenek i uvnitř, třes mu roztančil ruce i srdce. Jeho prstíky se zatínají do sevřených dětských dlaní, připravených bojovat o holý život s příšerami, co umí zplodit jenom fantazie sedmiletého kluka. Temnota lesa kolem je děsivá, může skrývat cokoliv. Pohádkové draky se šesti hlavami, hladovou vlčí smečku nebo muže v zelených uniformách. Těch se bojí nejvíc. Protože se jich bojí i ona.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Petra Klabouchová (nar. 1980) pochází z Prachatic. Studovala mediální vztahy a žurnalistiku na Masarykově univerzitě v Brně, několik let pracovala v redakcích regionálního tisku a televize. Nyní žije střídavě v Itálii, Spojených státech amerických a České republice, věnuje se hudebnímu průmyslu a jako manažerka zastupuje několik rockových skupin. Je autorkou dvoudílné série pro děti Upíří storky – Prokletí upírů Nebezpečná výprava (2014). V minulosti publikovala romány Poslední kubánské pomeranče (2012), Podvod zlatého faraona (2019) nebo thriller Anglická zahrada (2020). Mezi její nejúspěšnější knihy patří detektivní příběh ze Šumavy Prameny Vltavy (minirecenze) (2021), za který obdržela Cenu Johanna Steinbrenera. V roce 2023 jí vychází román U severní zdi a historky z rockového podsvětí Na plný koule.

Zdroj informací: Host

————————————————

Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Nakladatelství se hlásí k hodnotám evropského liberalismu. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.
prostor_logo

Bývalý tajemník a mluvčí Václava Havla Michael Žantovský se za celou svoji politickou kariéru setkal s mnoha světovými osobnostmi. Ve své nové knize S prominutím řečeno přináší vzpomínky na mnohé z nich.

V jakém sportu si vedla královna Alžběta lépe než herec Daniel Craig? Čím Woody Allen pohostil ve svém bytě Václava Havla? A kdo daroval Margaret Thatcherové „bahňáka“?
Spisovatel, překladatel a diplomat
Michael Žantovský ve svém novém literárním díle s okouzlující nadsázkou a vtipem líčí „nesmazatelné zážitky“ s významnými osobnostmi světového dění: od Václava Havla, George Bushe staršího, Françoise Mitterranda, Margaret Thatcherové a Michaila Gorbačova přes nizozemskou a britskou královnu a Rolling Stones až po papeže Jana Pavla II. a 14. tibetského dalajlámu.
Díky autorovi čtenář prožije znovu, i když trochu jinak, převratné dějinné události konce dvacátého století – rozšíření Severoatlantické aliance, peripetie mírového procesu na Blízkém východě a vývoj Evropské unie k „čím dál užšímu svazku“. Navštíví skutečné hlavní město Spojených států Georgetown, nashvillskou Grand Ole Opry i olympijské hry v Londýně, zavítá mezi hollywoodské hvězdy velikosti Jacka Nicholsona, Sylvestera Stallona či Woodyho Harrelsona, a zúčastní se dokonce též jednoho ze zasedání tajemné organizace Bilderberg, kde se za našimi zády rozhoduje o osudu nás všech.
Ve třinácti kapitolách své knihy odhalí Michael Žantovský skutečnou povahu světového dění a potvrdí nám všechna podezření, se kterými jsme se dosud neodvažovali svěřit nikomu kromě svého psychiatra.
Text doprovázejí barevné dokumentární fotografie z autorova archivu.

S prominutím řečeno

Autor: Michael Žantovský

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 130×207 mm
ISBN: 978-80-726-0556-9
Doporučená cena: 497 Kč

 

Knihu S prominutím řečeno vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Jak jsem řídil zeměkouli

Odolával jsem dvacet let, ale před neodbytným hryzáním svědomí neexistuje žádný únik. Ano, přiznávám, byl jsem součástí Bilderbergu, oné temné skupiny, na jejíchž důvěrných setkáních rozhodují nejmocnější tohoto světa o osudu modré planety.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Michael Žantovský (1949) je spisovatel, překladatel, tlumočník, publicista, textař, politik a diplomat, na Karlově univerzitě a na McGill University v Montrealu vystudoval psychologii. V listopadu 1989 spolu­zakládal Občanské fórum a stal se jeho tiskovým mluvčím. Od ledna 1990 zastával funkci tiskového tajemníka a mluvčího prezidenta Václava Havla, byl také politickým koordinátorem kanceláře prezidenta. Zastával post velvyslance Československa a České republiky ve Spojených státech amerických (1992–1997), v Izraeli (2003–2009) a ve Velké Británii (2009–2015). Do češtiny přeložil téměř sedmdesát děl moderní angloamerické prózy, poezie a dramatu. je autorem knižní monografie Woody Allen (1990) a překládal též Allenovy filmy a povídky. V nakladatelství PROSTOR vydal pod pseudonymem Daniel Wolf špionážní thriller Ochlazení (2008). Napsal rovněž rozsáhlý životopis zesnulého českého prezidenta Havel (2014), který vyšel anglicky a česky a byl přeložen do mnoha dalších jazyků. Od srpna 2015 je ředitelem Knihovny Václava Havla, kde pečuje o politický, literární a duchovní odkaz této významné osobnosti našich novodobých dějin.

Zdroj informací: Prostor

————————————————

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

argo

 

Proč je kousek od Brna devět křížů? Co se na tomto místě kdysi stalo? Zaposlouchejte se do vyprávění o dávné tragédii. Jen aby neměla vliv na současnost…

Dvojpříběh spojující rodinný výlet s dávnou tragédií.
Je víkend a rodina vyráží na výlet do zoo. Adam, Veronika a jejich dvě děti. Všichni by chtěli, aby byli taková správná, idylická rodinka. Ale takové existují jen v pohádkách. V autě panuje napětí, které se daří rozptýlit aspoň vyprávěním napínavého příběhu z dávné minulosti. Proč stojí u dálnice devět křížů? A je to všechno pravda? Co všechno? Všechno!

Některá místa jsou prostě prokletá!

Devět křížů

Některá místa jsou prostě prokletá!
Autor: Roman Kulich
Přeložil: Robert Pilch

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-4018-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Devět křížů vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

„A proč mi to vlastně říkáš?“ osopila se na něj Veronika nechápavě.
„Jenom tak. Že není vždycky dobré brát ohled na zvířátka,“ pokrčil nenuceně rameny.
„Aha, pán je zase strááášně chytrý!“ vrtěla hlavou. Pořád byla zatrpklá.
„Vždyť jsem neřekl nic tak hrozného! Opravdu se to stalo,“ ohradil se, a i na něj okamžitě přeskočila špatná nálada. Jako jiskra na stoh suché slámy.
„Tak se zase nehádejte!“ vykřikla zezadu nabroušeně Silvia. „Náhodou je to docela zajímavý příběh, i když dost nechutný – že, mami!“

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Roman Kulich (* 1980) je slovenským čtenářům dobře známý. Psaní se věnuje už od šestnácti let, a protože mu zřejmě rodinné podnikání v oboru gastronomie připadá příliš poklidné, popouští ve svých románech a povídkách uzdu fantazii a servíruje čtenářům pořádné porce napětí i strachu, často okořeněné špetkou tajemna. Na Slovensku mu kromě Bílé paní vyšly romány Požierač (2014), Dr. Weiss (2015), Prekliatie (2016), Krik nevinných (2017) a Pomsta (2018).

Zdroj informací: Argo

————————————————

Začtěte se do knihy reportéra z Blízkého Východu, který vás provede dějinami i současností tohoto území a seznámí i s jeho obyvateli.

Proč Alláh stvořil kalašnikov? Kdy se smějí tálibánci, kam se vrací Ježíš a jak se stalo, že věřící židé s pěstěnými pejzy rozjeli byznys s americkým sexuálním symbolem (Kim Kardashianovou)?
Pavel Novotný zvaný Pawluscha už léta cestuje jako novinář na Blízký východ i do Asie. V Egyptě zažil začátek arabského jara a po zatčení dojal agenty tajné policie tak silně, že mu přinesli židli. Na předměstí pákistánského Péšávaru navštívil islámskou školu, kde podle legendy studoval zakladatel Tálibánu. (Prý nestudoval.) Se západními vojáky v Afghánistánu jezdil obrněným vozem a s pýřícím se venkovským duchovním sledoval indické telenovely.
V Izraeli hovořil s veterány, kteří se i v pokročilém věku divili skutečnosti, že v roce 1973 vyhráli válku s Araby. Tak dlouho seděl v kanceláři palestinského ministra zahraničí, až s ním udělal rozhovor (a pak ještě další). Kromě toho zevloval v táboře Muslimského bratrstva v Káhiře a na utajeném místě v Gaze vedl interview s mluvčím Hamásu, od něhož pak slyšel, co už dávno věděl.

Proč Alláh stvořil kalašnikov

Reportérem z válek, mešit i bazarů
Autor: Pavel „Pawluscha“ Novotný

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 147×205 mm
ISBN: 978-80-257-4033-0
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Proč Alláh stvořil kalašnikov vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Ok, ok, rozohnil jsem se. Ale bylo mi jich líto. „Proč nás nechce Amerika podpořit, když nám jde o svobodu a demokracii?“ ptali se mladí Egypťané nesčíslněkrát. Snažím se jim vysvětlit, že Západ, USA, a hlavně Izrael mají obavy z nástupu místních islamistů, kteří prý mohou rozmetat region na sračky. Vázne mi u toho hlas. Vlastně dodnes, když si vzpomenu, jak nevěřícně a smutně na mě hleděli…

Pokračujte ve čtení ukázky.

O autorovi

Pawluscha, občanským jménem Pavel Novotný (*1969), po formativním dětství stráveném na pražském sídlišti studoval makroekonomii a později i religionistiku. Přezdívku si přivezl z Ruska, kde koncem 80. let pracoval na stavbách. Dočasně si vydělával jako hrobník, dispečer nebo copywriter a pokoušel se (neúspěšně) prorazit jako hudebník. Duší neklidný reportér působil nebo publikoval v mnoha českých médiích, nejdéle ale pracoval v Lidových novinách a MF Dnes. Stihl poslední fázi balkánských válek, později dostal šanci navštívit desítky zemí na Blízkém východě, v Asii, Africe i Latinské Americe.

Zdroj informací: Argo

 

————————————————

Fiktivní biografie spisovatelky Sylvie Novak přináší mimo jiné i bilancování života a debaty o feminismu.

Skandální odhalení, nebo mystifikace? Provokace, nebo skutečnost? Autobiografie, nebo fikce?

Spisovatelka Sylvie Novak se na prahu padesátky ohlíží za svou úspěšnou kariérou angažované autorky a reflektuje svůj komplikovaný osobní život. Ve vzpomínkách se často vrací k dávnému iniciačnímu vztahu s výrazně starším spisovatelem. Zkrátka bilancuje minulost. A pak je tu přítomnost:
harcování se po besedách s novou knihou feministických esejů, viditelné stárnutí a s ním přicházející syndrom „ženské neviditelnosti“, proti kterému Sylvie bojuje po svém. Ale především je tu dcera Judita, která se vůči své matce nevybíravě vymezuje a nakonec proti ní vytáhne i kartu nejvyšší…

Na pozadí nejrůznějších myšlenkových stereotypů, těžko překlenutelných generačních rozdílů či rozličných podob společenského aktivismu sledujeme popis jednoho zápasu.

Nejvyšší karta

Autorka: Petra Hůlová

Počet stran: 188
Vazba: brožovaná
Formát: 117×195 mm
ISBN: 978-80-257-4032-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Nejvyšší karta vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Dlouho mi trvalo, než jsem pochopila fantomatický život literárního provozu. Ony způsoby žádání o podporu, která je navázána na jinou, obvykle v podobě grantu pro samotné nakladatelství nebo na zaplacení překladatele. Bez podpory českého státu překlady českých knih v zahraničí v podstatě nevycházejí. Zapisuji si do diáře předběžný termín oné polské akce k devítistému výročí narození autora Kosmovy kroniky, jehož polský původ byl po letech sporů nedávno definitivně akceptován většinou českých historiků. Myslím rovněž na onu sympatickou Egypťanku s aktivistickou minulostí, která se před pár lety ozvala mé agentce.

Pokračujte ve čtení ukázky.

O autorce

Petra Hůlová patří k nejpřekládanějším a žánrově nejvšestrannějším českým prozaikům. Její tvorba sahá od psychologických sond do mezilidských vztahů, například Zlodějka mýho táty (2019) či Macocha (2014), přes dobrodružné příběhy, jako je Stanice Tajga (2008) nebo Paměť mojí babičce (2002), alternativní českou historii (Strážci občanského dobra, 2010) až po dystopii (Stručné dějiny Hnutí, 2018). V roce 2021 vyšel v Argu román Liščí oči, autorčina první kniha pro mládež. Za svou tvorbu Hůlová získala řadu literárních cen, mj. Magnesii Literu, Cenu Jiřího Ortena či Cenu Josefa Škvoreckého. Věnuje se také psaní divadelních her a filmových scénářů.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Pokud byste se v létě rádi vypravili do Mexika, pak je nejvyšší čas připravit si itinerář. Místa, která byste měli navštívit, a seznam zajímavostí, které nevynechat z mexické kultury, odhalíte díky knize Mexikopedie, jejíž druhý díl právě vyšel.

Ve 27 kapitolách druhého dílu Mexikopedie: abecedáře mexické kultury navštívíme nejpodivnější městečko Mexika San Juan Chamula, kde mayští šamani diktují, jak se modlit v katolickém kostele. Vydáme se na osmihodinovou cestu serpentinami až do horské oblasti Huasteca Potosina, v jejímž nitru se ukrývá surrealistická betonová zahrada propletená liánami mlžného lesa. Zadrnkáme na strunu hudebníků mariachis a prozradíme si, jak tenhle echtovně mexický fenomén přišel ke svým českým kořenům. Vypravíme se do městečka Chignahuapan, kde žijí Vánocemi po celý rok. Uslyšíme zpěv migrujících plejtváků keporkaků při tichomořském pobřeží. Ochutnáme ta nejpálivější chilli a poradím vám i to, co dobrého z nich uvařit. A dokonce i pár facek od zápasníka „mexického wrestlingu“ lucha libre padne, a že vážně sedly!

Mexikopedie 2

Abecedář mexické kultury
Autorka: Eva Kubátová

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 165×215 mm
ISBN: 978-80-257-3969-3
Doporučená cena: 688 Kč

Knihu Mexikopedie 2 vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Chilli: někdo to rád žhavé
„Bez chilli by ani necítili, že něco jedí,“ vyprávěl na počátku 16. století ve svých spisech španělský misionář Fray Bartolomé de las Casas. A měl pravdu, ale jen částečně. Stejně jako najdete miliony Mexičanů, co se po pálivém můžou utlouct a jejich konzumace stojí za průměrnými 18 kilogramy chilli na osobu za rok, najdete i obdobné miliony dalších, co si ho dávkují jen po kapičkách.

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Eva Kubátová (*1985) je vystudovaná historička, profesí soudní překladatelka a tlumočnice španělského jazyka. Vášnivá degustátorka mexické gastronomie. Sběratelka mexických podivností. Nejen tyto tři popisy spojují Evu Kubátovou, která roku 2013 zapustila se svou česko-mexickou rodinou kořeny v historickém srdci Mexico City. Své mexické glosy publikuje v časopisech Lidé a Země a Koktejl, nejčastěji ji pak potkáte na sociálních sítích Mexikopedie, v reportážních videích z jejích cest a na blogu www.mexikopedie.cz. Nejvděčnější je však za setkání na stránkách knih Mexikopedie, jichž chystá celkem pětidílnou řadu, jejíž druhý díl právě držíte v rukou.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Nejsilnější příběhy z Ukrajiny nám na naše televizní obrazovky už víc než rok přináší zahraniční reportéři České televize. Začtěte se do textů všech, kteří se na zprávách podíleli: Martin Jonáš, Jakub Szántó, Pavel Polák, Michal Kubal, Karel Rožánek, David Borek, Václav Černohorský, David Miřejovský, Andreas Papadopulos a Jan Šilhan.

Ráno 24. února 2022 se svět změnil. Ruská vojska vtrhla na Ukrajinu s cílem dobýt rozsáhlá území a násilím svrhnout její demokraticky zvolenou vládu. Desítka zpravodajů České televize sepsala unikátní válečnou kroniku největšího evropského konfliktu od druhé světové války. Jejich osobní svědectví nabízejí autentický obraz všech důležitých fází ruské agrese. Od stísněného očekávání vpádu, přes masivní invazi a její nelidské dopady na civilní obyvatelstvo, po ukrajinské protiofenzivy a osvobozování okupovaných území. Kniha nabízí detailní přehled i silné příběhy ze všech klíčových front, bombardovaného týlu, politických jednání na nejvyšší úrovni i z dění v Rusku samotném. Doplňují ji dramatické fotografie kameramanů ČT.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Edice ČT.

Putinova válka

Ukrajinská kronika zpravodajů ČT
Autor: Jakub Szántó ed.

Počet stran: 330
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4046-0,978-80-7404-
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Putinova válka vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

24. února přesně ve čtyři ráno překročila invazní vojska hranice z Běloruska, Ruska, okupovaného Krymu a dvou samozvaných separatistických republik v Donbasu. Rusko na Ukrajinu zaútočilo ze všech možných směrů. Ukrajina se probudila do nové reality. Do reality války, utrpení a nevídané paniky. Navzdory předpokladům se hlavním cílem stal samotný Kyjev.

Pokračujte ve čtení ukázky.

Editor a autor knihy

Jako televizní reportér začal Jakub Szántó pracovat v roce 1999. Původně začínal na TV Nova, v roce 2006 přešel do České televize. Mezi lety 2013 a 2018 působil jako její první stálý zpravodaj na Blízkém východě, na který se ve své kariéře soustředí. Na zpravodajském postu pobýval se svou ženou, novinářkou a úspěšnou televizní scenáristkou Lenkou Szántó, a syny Eliášem a Benjaminem. Je laureátem Novinářské ceny 2014 za zpravodajské pokrytí majdanské revoluce na Ukrajině a od roku 2017 také nejprestižnější novinářské Peroutkovy ceny. Za svou literární prvotinu Za oponou války (Argo, 2018), která popisuje zkušenosti z válek, převratů a revolucí, obdržel v roce 2019 cenu Magnesia Litera. Jakub Szántó vystudoval na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a moderní dějiny na Středoevropské univerzitě v Budapešti. Studia ukončil doktorátem z moderních dějin na Univerzitě Karlově.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Nakladatelství Maraton vzniklo počátkem roku 2020. Vydává kvalitní českou i světovou prózu a vedle toho nonfiction zaměřenou jednak na historii, jednak na závažné problémy současnosti. Zvýšenou pozornost věnuje česko-německým vztahům a totalitním režimům 20. století. Neuzavírá se žádným žánrům, od beletrie přes paměti, biografie, deníky, literaturu faktu, esejistiku až k odbornějším pracím.

Pokud by vaše orgány mohly po smrti posloužit pro záchranu života někoho jiného, svolili byste k transplantaci? Dát Život za život? To řeší protagonisté dalšího románu, který se stal i předlohou filmu.

Po ranním výletu na pláž má skupina mladých surfařů nehodu v dodávce, která se pro jednoho z nich stává smrtelnou. Jeho rodina je postavena před těžkou volbu: pokud svolí k transplantaci orgánů, může skon jejich syna zachránit jiné životy.
Román výrazné francouzské autorky je podán mimořádně originálním stylem mnohonásobného proudu vědomí všech zúčastněných, od kamarádů přes rodiče až po ošetřující personál a čekatele na transplantaci. Autorka přitom čerpá z nejlepší francouzské stylistické tradice a jejímu poetickému obrazu lidského prožívání ve vypjatém okamžiku se dostalo značného uznání kritiky i mnoha nadšených čtenářů jak ve Francii, tak v zahraničí.
Kerangalová virtuózně uchopuje bohatý rejstřík témat – od lidských emocí přes mravní dilemata až po reflexi toho, jak nové možnosti lékařství mění náš vztah k tělu a jeho důstojnosti či jak se proměňují rituály obklopující v naší kultuře smrt.
Českého překladu románu se ujal
Tomáš Havel, který má nejen bohatou průpravu k zachycení cizelovaného autorčina stylu, ale také lékařské vzdělání a praxi, díky kterým byl schopen zachytit i nejtechničtější zákruty pečlivě komponované prózy.
Vynikající dílo již bylo přeloženo do více než 30 jazyků a mimo jiné byl na jeho základě natočen úspěšný film v režii Katell Quillévéré.

Život za život

Autorka: Maylis Kerangalová
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-88411-17-8
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Život za život vydalo nakladatelství Maraton.

Ukázka z knihy

Co je vlastně srdce Simona Limbrese, to lidské srdce, od chvíle, kdy v okamžiku příchodu na svět zrychlilo svůj tep, stejně jako zrychlila nadšením z té události další srdce okolo, co je vlastně to srdce; co ho přimělo skákat, obracet se na ruby, růst, poletovat jako pírko nebo ztěžknout jako kámen, co ho přivádělo k úžasu, čím jihlo – láskou…

Pokračujte ve čtení ukázky

Trailer k filmu:

O autorce

Francouzská spisovatelka, Maylis Kerangalová (*1967), vydala deset románů a řadu kratších próz, kterým se dostalo kladného čtenářského i kritického přijetí. Kniha Naissance d’un pont (Zrození mostu, 2010) získala Prix Médicis a román Réparer les vivants (Život za život, 2014) kromě mnoha francouzských knižních ocenění i nominaci na mezinárodní Man Booker Prize v roce 2016 za anglický překlad (Mend the Living).
Český čtenář zatím neměl příležitost seznámit se s dílem autorky v překladu, Život za život je tak jejím prvním románem vydaným v češtině.

Zdroj informací: Maraton

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot za život

Kerangalová, Maylis de

Maraton, 2023

zobrazit info o knizePutinova válka
Ukrajinská kronika zpravodajů ČT

Szántó, Jakub ed. a kol.

Argo, 2023

zobrazit info o knizeMexikopedie 2
Abecedář mexické kultury

Kubátová, Eva

Argo, 2023

zobrazit info o knizeNejvyšší karta

Hůlová, Petra

Argo, 2023

zobrazit info o knizeDevět křížů
Některá místa jsou prostě prokletá

Kulich, Roman

Argo, 2023

zobrazit info o knizeProč Alláh stvořil kalašnikov
Reportérem z válek, mešit i bazarů

Novotný, Pavel Pawluscha

Argo, 2023

Napsat komentář