Hlavní obsah

Švédové podváděli, tvrdí Američan. Pokus o radikální revoluci v lyžování budí rozpaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sklonku sezony se v estonském Tallinu odehrála na úrovni Světového poháru v běžeckém lyžování menší revoluce. Ve snaze eliminovat konkurenční výhodu především dominantních Norů v servisním zázemí a zároveň podpořit přechod na ekologičtější bezfluoridové vosky FIS přikročila k radikální změně zavedených pořádků. Na výsledcích se nicméně takřka neprojevila, zato se objevilo ostré obvinění z podvodu.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Nor Johannes Hoesflot Klaebo se raduje z triumfu ve sprintu v Tallinu.

Článek

Estonská metropole hostila čtvrteční závody SP ve sprintu. A poprvé v historii tohoto sportu na nejvyšší úrovni si nepřipravovaly jednotlivé reprezentační týmy lyže ve svých buňkách s vlastními lubrikanty, ale podle nových regulí FIS všichni servismani mazali lyže stejnými vosky značky Swix, která je smluvním partnerem mezinárodní unie.

A to pod jednou střechu velkého stanu za dohledu kontrolorů. Omezen byl také počet párů lyží na jednotlivce, stejně jako počet servismanů.

Vše se tedy tentokrát odehrálo bez obřího kamionu Norů speciálně určeného pro mazání lyží s početným personálem, na což se většina ostatní reprezentací mohla jen závistivě dívat. Z rovných podmínek mají těžit menší týmy s mnohem menšími rozpočty, než mají Seveřané.

Nicméně mezi muži beztak slavil suverénní triumf Nor Johannes Hösflot Klaebo, třetí místo pak obsadil jeho krajan Even Northug, páté následně Erik Valnes. Závod žen pak ovládla Norka Kristine Skistadová.

Jedním z problémů nových poměrů však je, že stále neexistuje spolehlivá metoda, na odhalení přítomnosti fluoridu na skluznicích lyžích, který se na nich může udržet dlouhou dobu. Jeho nevyužití se opírá jen o gentlemanskou a těžko vymahatelnou dohodu.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Norka Kristine Stavaas Skistadová (vlevo) finišuje ve finále sprintu v Tallinnu před Švédkou Jonnou Sundligovou.

A po závodě si také stěžoval americký servisman Eli Brown, že Švédové dohodu nedodrželi a s vosky podváděli.

„Byl jsem hodně naštvaný. Švédsko se snaží v novém systému podvádět. Když jsem se rozhlížel po stanu, tak Norsko a další týmy přinesly lyže, které vypadaly úplně normálně. Pak se podíváte ale na Švédy a hned je vám jasné, že jejich lyže jsou plné fluoridu. Jenom to oškrabali, ale každý ví, že to nestačí, protože v lyžích se dál drží a má to vliv," stěžoval Brown švédskému listu Expressen.

„A nevypadá to vůbec dobře, když taková lyžařská velmoc jako Švédsko, k němuž ostatní vzhlíží, se takto chová. Měli bychom táhnout za jeden provaz, být k sobě čestní. A ne podvádět systém," pokračoval Američan.

Šéf švédské mazací sekce Petter Myhlback se však proti obviněním razantně ohradil. „Rozhodně jsme nepoužili žádný neautorizovaný přípravek od FIS. V Tallinnu jsme se řídili podle pravidel. Všechno bylo monitorováno," odmítal Myhlback pro Expressen.

„Dokud ale nebude existovat plně funkční zařízení na testování přítomnosti zakázaného fluoridu, bude panovat nedůvěra. Potřebujeme mít stoprocentně spolehlivou metodu testování," dodal.

Norové už před závodem varovali, aby fanoušci nečekali od jednotného mazání lyží pro všechny nějaké zásadnější změny ve výsledkových listinách, což se nakonec minimálně v úterním sprintu potvrdilo. Větší rozdíly podle nich panují spíše v kvalitě samotných lyžích, která se stále u jednotlivých závodníků a týmů liší.

„Tohle nikdy nebude stoprocentně fér, ale mohou se tak alespoň dostat náklady (na servis) reprezentací pod kontrolu," řekl pro norskou televizi NRK český ředitel závodu FIS Michal Lamplot.

Reklama

Související témata: