Hlavní obsah

Hra o Babišovy miliardy. Poslanci váhají, zda má mít výjimku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Změna zákona by mohla mít vliv na podnikání Andreje Babiše v případě, když by znovu usedl ve vládě.

Reklama

Poslanci rozhodnou, jestli firmy člena vlády budou muset být automaticky vyloučeny při soutěžích o veřejné zakázky. V případě, že by se stal Andrej Babiš opět premiérem, by pak Agrofert přišel o zakázky za miliardy.

Článek

Mezi vládními poslanci se na poslední chvíli řeší, na jakou stranu se přikloní při hlasování o návrzích, které by se mohly v budoucnu výrazně dotknout podnikání poslance a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

V posledním třetím čtení se má dnes ve Sněmovně hlasovat, jak budou úřady postupovat v případech, kdy se soutěží o veřejné zakázky zúčastní firma, v níž má člen vlády nebo šéf některých státních úřadů přímo nebo přes další osoby alespoň čtvrtinový podíl.

Ve hře jsou v tuto chvíli dvě úpravy. První, kterou navrhl šéf pirátských poslanců Jakub Michálek, počítá s tím, že v případě, kdy by ve firmě měl například ministr zmíněný podíl, musela by být ze soutěže automaticky vyloučena.

Jenže jeho návrh se snaží zvrátit poslankyně ANO Klára Dostálová, která uvedla, že úprava od Michálka směřuje jen proti jedné osobě – Andreji Babišovi. Podle jejího pozměňovacího návrhu by firmám v budoucnu stačilo, aby písemně doložily, že na ně nemá ministr nebo premiér žádný vliv. A poté by nemusely být ze soutěže vyloučeny.

„Pokud by se Andrej Babiš stal opět premiérem, tak by třeba Lesy ČR zaznamenaly Babiše v evidenci skutečných majitelů a zvažovaly by vyloučení společnosti z holdingu Agrofert ze soutěže. Nicméně Agrofert by díky návrhu Kláry Dostálové měl právo dát například čestné prohlášení, že Andrej Babiš ‚přímo‘ neovládá Agrofert, a v tom okamžiku by Lesy ČR musely prokázat, že je to přesně opačně,“ vysvětluje pirátský analytik Janusz Konieczny, který je i poradcem ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše.

Minulý týden se změnami zákona zabývali poslanci z výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Doporučili, aby plénum Sněmovny hlasovalo i pro změnu, kterou Dostálová předložila.

Část vládních poslanců ještě řeší, k čemu se nakonec přikloní. Zástupci Pirátů, TOP 09 a Starostů říkají, že budou hlasovat pro návrh Michálka a ten od Dostálové nepodpoří. „Klub STAN podpoří ve třetím čtení návrh pana Michálka, který je v souladu s naším dlouhodobým postojem,“ uvedl třeba šéf poslanců hnutí Starostové Josef Cogan. Michálek pak řekl, že výjimku pro Babiše nemohou podpořit v podobě, jak ji Dostálová navrhla.

Poslanci z dalších stran ještě rozhodnuti nebyli. Lidovci o tom jednali ještě ve čtvrtek večer, ale nakonec se nedohodli.

„Ještě během dopoledne budou o tomto jednat koaliční garanti,“ napsal v pátek ráno místopředseda lidoveckých poslanců Vít Kanňkovský. Také opoziční poslanci SPD o tom včera ještě neměli jasno. „Budeme o tom podrobně jednat,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu SPD Radek Rozvoral.

U poslanců opozičního hnutí ANO je velice pravděpodobné, že návrh své kolegyně z klubu Kláry Dostálové podpoří. Na dotazy Seznam Zpráv však zatím nereagovali.

Pokud však nakonec návrh Michálka projde a ten Dostálové ne, bude to mít vliv na Agrofert v případě, když by se Babiš stal znovu členem vlády. Tento holding by mohl přijít o veřejné zakázky v objemu miliard korun.

Pro představu: mezi roky 2017 až 2020 získaly firmy z tohoto holdingu jen od společností Čepro a Lesy ČR dohromady přes 14 miliard korun.

Reklama

Doporučované